Meralarımızın otlatma kapasitesinin arttırılması, ot kalitesinin iyileştirilmesi, köyün kaba yem açığının kapatılması ve mera alanlarının iyileştirilmesi suretiyle devamlılık arz eden maksimum hayvansal ürün elde etmek amacıyla Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mera Islah ve Amenajman Projeleri kapsamında, Amerikan Tuz Çalısı (Atriplex) bitkisi ile mera ıslah projesi pilot uygulaması Yoncalı Köyü'nde başladı. Eskişehir Orman Fidanlık Müdürlüğü tarafından üretilen 2500 adet Amerikan Tuz Çalısı bitkisi, ilk etapta 40 dekarlık mera alanında toprakla buluştu.
Tuz çalısı yapısı itibarı ile kuraklığa dayanımı yüksek, kışın yaprağını dökmeyen, istilacı bir bitki olmayıp yonca ile eşdeğer besin değerine sahip bir bitkidir. Tuz içeriği yüksek olduğundan, hayvanların tuz ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. Tam gelişmiş bir forma ulaşması halinde kaba yem ihtiyacını karşılamakta olumlu etki sağlayacaktır. Meralarda toprağa yatırımı hedefleyen bu uygulama zayıf meraların yeniden canlanmasını, meralarda çölleşmenin önüne geçilmesini, hayvancılığa alt yapı oluşturacak kaba yem ihtiyacının karşılanması hususunda önem arz etmektedir.
'Dört Kanatlı Tuz Çalısı "ATRİPLEX" çorak ve problemli topraklarda yetişebilen, kuraklığa, soğuğa dayanıklı, uzun süre yeşil kalabilen, kışın yapraklarını dökmeyen, rüzgâr ve toprak erozyonuna karşı kullanılan, hayvanların da beslenebildiği, protein değeri yüksek, ABD kökenli bir bitkidir. Ayrıca hızlı büyür. Yetişkin bir tuz çalısının boyu ortalama 1,5 m’dir. Rüzgâr erozyonunu önleyerek topraktaki nem miktarını korur. Böylece, zamanla toprak yapısını olumlu yönde değiştirerek organik madde miktarını ve bitki çeşitliliğini arttırır ve yaban hayatına da katkıda bulunur.