Ispanak Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Gıda zehirlenmesi türleri arasında yer alan ıspanak zehirlenmesi, toksin içeren yabani otların ıspanakla karışması ya da yanlış depolama koşulları nedeniyle oluşabilir. Ispanak zehirlenmesi, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Tedavisi ise semptomlara göre mide yıkanması veya intravenöz sıvı tedavisi olarak uygulanır. Ispanak tüketilirken zehirlenme riskini azaltmak için taze tüketilmesi önemlidir. Ispanak, yeşil yapraklı sebzeler grubunda yer alan oldukça besleyici bir besin maddesidir. İçeriğinde pek çok vitamin ve mineral barındırır. Faydalı olmasından dolayı çoğu kişi tarafından sevilerek tüketilir. Ancak tüketirken abartıya kaçmadan yeterli porsiyonlarda tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Ispanak kullanılarak yapılan besin maddeleri farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu sağlık sorunlarından biri de ıspanak zehirlenmesidir. Ispanak zehirlenmesi farklı nedenlerle meydana gelerek farklı belirtilerin gelişmesine yol açabilir. Bundan dolayı ıspanak tüketirken oldukça dikkatli olunmalıdır.

Hamilelikte ıspanak zehirlenmesi nedir?

Hamilelikte ıspanak zehirlenmesi, farklı nedenlerle meydana gelerek anne adaylarını olumsuz etkileyebilir. Hamilelik süreci geçiren kadınlarda ıspanak zehirlenmesi nedeniyle mide bulantısı ve kusma, görmede bulanıklık, şiddetli mide krampları, ishal gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle hamile kadınların hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlığını düşünerek ıspanak tüketiminde oldukça dikkatli olmaları gerekir.

Bebeklerde ıspanak zehirlenmesi; bünyeleri hassas olan ve bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş bebeklerde daha etkili olabilir. Zehirlenmenin etkisinin geçmesi yetişkin bireylere göre uzun sürebilir. Bu nedenle bebeklerde zehirlenme belirtilerinin erken teşhis ve tedavisi oldukça önemlidir.

Ispanak Zehirlenmesi Neden Olur?

Ispanak özellikle çiğ olarak tüketildiğinde, ıspanak gıda zehirlenmesi meydana gelebilir. Ispanak yeşil yapraklı sebze türlerinden biri olduğu için Escherichia coli (koli basili), Salmonella ve Listeria gibi zararlı bakterilerle kirlenebilir. Kirlenme, ıspanağın yetiştirildiği toprağa sızabilen kirli su ve kirli akıntıdan kaynaklanabilir. Ayrıca ıspanak satışa hazır hale getirilirken kullanılan ekipmanlar ve hijyenik olmayan gıda hazırlama uygulamalarından da zehirlenme meydana gelebilir. Zehirlenme riskini en aza indirmek için pişirilme işleminden önce ıspanak her zaman bol su ile yıkanarak iyice temizlenmelidir. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebze yemekleri uzun süre bekletilmeden tüketilmesi gereken besinlerdir. Ayrıca tüketilen ıspanak yemeğinin iki kereden fazla ısıtılmaması gerekir. Fazla ısıtıldığında ıspanağın içerisinde bulunan nitrat, nitrite dönüşerek besin zehirlenmesine neden olabilir. Ayrıca ıspanak içerisinde bulunan yabani otlar temizlenmeden ıspanağın içerisine karışması halinde de zehirlenme meydana gelebilir.

Ispanak Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Ispanak zehirlenmesi meydana gelmesi halinde vücut bazı belirtiler göstererek zehirlenmeye karşı tepki verebilir. Zehirlenmeden kaynaklanan belirtiler herkeste aynı olmayabilir. Ispanak zehirlenmesinde karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir. Mide bulantısı ve kusma, Şiddetli mide krampları, Baş ağrısı, İshal (zehirlenmenin etkisine bağlı olarak kanlı ishal de oluşabilir), Yüksek ateş, Bulanıklaşan görme, Deliryum veya konfüzyon

Halüsinasyonlar, Genişlemiş göz bebekleri, Hızlı kalp atışı, Kızarmış yüz, Ağız ve cilt kuruluğu, Halsizlik hissi gibi semptomlar. Bu tür belirtilerin fark edilmesi halinde her ihtimale karşı bir sağlık merkezine giderek gerekli tedavi işlemlerinin yapılması gerekir.

Ispanak Tüketirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yeşil yapraklı sebzelerden olan ıspanak, toprakta yetişmesinden dolayı tüketmeden önce titizlikle temizlenmesi gereken bir besin maddesidir. Özellikle pişirme tekniği ve muhafaza edilme yöntemi, besin zehirlenmelerinde oldukça önemlidir. Bu nedenle ıspanak tüketmeden önce bazı hususlara dikkat ederek gerekli önlemler alınmalıdır. Ispanak tüketirken dikkat edilmesi gereken faktörleri şöyle sıralamak mümkündür:

Ispanakla temas edilmeden önce eller sabunlu suyla yıkanmalıdır.

Ispanakta bulunan çürük ya da bozulmuş kısımların kesilmesi gerekir.

Toprakta yetişen bir besin maddesi olmasından doyalı ıspanağın içerisine yabani otlar da karışmış olabilir. Bu otların temizlenmesi gerekir.

Ispanak yıkandıktan sonra bir süre sirke içerikli suda bekletilebilir.

Ispanak daha sonra tüketilecekse kurumuş bir şekilde buzdolabında muhafaza edilmedir.

Ispanak yemeğinin piştikten sonra tüketilmesinde özellikle dikkat etmek gerekir. Buzdolabı dışında ıspanak yemeği uzun süre dışarıda bekletilmemelidir.

Ispanak yemeği uzun süre buzdolabında saklanabilecek bir besin maddesi değildir. Piştikten sonra en fazla iki gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Uzun süreli tüketim için saklanan ıspanak yemeği zehirlenmeye yol açabilir.

Ispanak yemeğinin tekrar tekrar ısıtılması da bakteri oluşumuna neden olarak zehirlenmeye yol açabilir.