TOPRAK ZEKAYLA BULUŞTU

Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü son sınıf öğrencileri Orkhan Sardarlı, Tuğba Çaklı ve Nazlıhan Köroğlu tarafından yürütülen ‘Yapay Zeka Destekli Tarım Uygulaması’ konulu sosyal sorumluluk projesinin ikinci etkinliği 14 Mayıs Salı günü, Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Alabağ köyünde gerçekleştirildi.

Öğrenciler, proje kapsamında nihai amaçları olan ‘Yapay Zeka Destekli Tarım Uygulaması’nı tanıtmak adına üreticilere tohum ve fide dağıtımı yaptılar. Köylerden şehir merkezine göç eden insanların yeniden tarımsal faaliyetlere başlamalarını özendirmek adına projeyi hayata geçiren Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü son sınıf öğrencileri Orkhan Sardarlı, Tuğba Çaklı ve Nazlıhan Köroğlu, köyde rahat bir yaşam ve hayatı kolaylaştırmayı hedeflediklerini ifade etti. Proje kapsamında yaptıkları çalışmalarda tohum ve fide dağıtımının köylülerin büyük ilgisini çektiğini belirten öğrenciler, uygulama hakkında hevesli olduklarını dile getirdi.

Proje paydaşlarından Orkhan Sardarlı’nın kurmuş olduğu yapay zeka destekli tarım uygulaması konusunda yaptığı açıklamada, “Tarımı özendirmek ve tarımın verimliliğini arttırmak için uygulamaya koyduğumuz proje kullanımı kolay bir yapıya sahip ve oldukça işlevsel. Tarım ile uğraşan insanlar bu uygulamayı kullanarak işlerini daha kolay yolla halledebilecek. Uygulamanın tanıtımı ve test edilmesi için Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Alabağ köyü belirlendi. İlk olarak köy halkına uygulama tanıtıldı ve ilk üyeler internet sitesine kazandırıldı. Ardından tohumlar dağıtıldı. Köy halkı bu teknoloji için çok heyecanlı olduklarını, bundan sonraki nesiller için de bu uygulamanın bir öncü niteliğinde olacağını düşündüklerini belirttiler” dedi.

Yapay Zeka Destekli Tarım Uygulaması projesinin diğer paydaşları Tuğba Çaklı ve Nazlıhan Köroğlu ise, “Köydeki üreticilere uygulamamız sayesinde dağıtılan tohumları nasıl daha verimli geliştirebilecekleri aktarıldı. Köy halkı dağıtılan tohumları özenle yetiştireceğini ve uygulamamız sayesinde nasıl bir gelişim gösterdiğini yakından takip edeceklerini söyledi. Alabağ köyünde bulunan seralar da ziyaret edilerek sera sahiplerine de tohum dağıtımı yapıldı. Bir vatandaşımızın hali hazırda yetiştirdiği domateslerinin yapraklarında sıkıntı olduğunu gözlemleyerek faaliyete geçirdiğimiz internet sitesinden faydalanarak edindiğimiz bilgiler doğrultusunda hızlı ve etkili çözüm ürettik. İnternet sitesini geliştirmeyi sürdürüyoruz. Günden güne gelişen sistemimizle tarımı ve verimliliği arttırmayı hedefliyoruz” dediler.

TarımZekam.com nedir?

Yapay Zeka Destekli Tarım Uygulaması projesinin içinde yer alan TarımZekam.com isimli internet sitesi, tarım sektöründe dijital dönüşümü hızlandırmayı, çiftçi, bahçıvan ve tarım profesyonellerine en iyi hizmeti sunmayı amaçlayan bir platform. Tarımın geleceğini şekillendiren teknolojiler ve yapay zeka uygulamalarıyla sürdürülebilir, verimli ve yenilikçi tarım yöntemlerini destekliyor. Chat GPT'nin sunduğu yapay zeka destekli çözümlerle tarımın dijitalleşen dünyasında çözüm odaklı yaklaşımlar geliştiriyor. Tarım sektöründe bilgiye erişimi kolaylaştırmak, yenilikçi çözümler sunmak ve sektörün sürdürülebilirliğine destek olmak amacı güden TarimZekam.com internet sitesi üreticileri tarımın geleceğini şekillendiren bir topluluğun parçası olmaya davet ediyor.