Uşak Tarım Orman Yeni Destekleme Modelini Anlatıyor
Uşak Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Bakanlığımızın Tarımsal Üretimin Planlanması ve Yeni Destekleme Modelini çiftçilerimize anlatmak amacıyla 81 ilimizde 922 ilçemizde Tarım ve Orman Bakanlığı personelleri olarak aynı anda sahadaydık. İlimizde her Cuma çiftçilerimizle İl/İlçe Müdürlükleri olarak düzenlediğimiz köy toplantılarına bu sefer bağlı kurum/kuruluş müdürlerimizi ve tarımsal sivil toplum kuruluşlarını davet ederek Uşak İl Tarım Müdürlüğü olarak 6 ilçemiz 18 köyümüzde çiftçilerimiz ile toplantılar düzenledik. Tarımsal yenilikleri çiftçilerimize anlatmakta İl Müdürlüğümüzden desteklerini esirgemeyen TKDK İl Koordinatörü Hasan Duru, Ziraat Odası Başkanı Nafiz Mıdık, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz, Uşak 23. DSİ Şube Müdürlüğünü temsilen katılan Mühendis Serhat Öztürk, Uşak TMO temsilen katılan Ekspertiz Refik İzgi’ye teşekkür ederiz. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı birimler olarak, Tarımsal Sivil Toplum Kuruluşlarıyla birlikte her zaman yan yana, ilimiz çiftçilerinin yanındayız” denildi.
2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Resmî Gazete'de yayımlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; "İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık ve üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi, bitkisel üretim yapan ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği birtakım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda, ülke ihtiyacının yurt içi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin artırılması, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunması hedefleniyor. Bu amaç ve hedefler doğrultusunda geçmiş yıllarda uygulanan destekleme programları daha etkin bir yapıya kavuşturularak, ilk defa 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturuldu. Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı. Destekler daha sade ve etkin hale getirildi. Üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı, ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı, birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı her yıl yeniden belirlenecek. Bitkisel üretimin desteklenmesi programıyla çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek.
Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeriyle destek katsayısının çarpımı sonucu elde ediliyor. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25'i karşılanacak. İkinci kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, temel destek alacak.
PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünler listesine alındı. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilere temel desteğe ilave destek verilecek. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100'ü ve gübre maliyetinin yüzde 50'si karşılanacak.