YENİDOĞAN TARAMA PROGRAMI EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR
Fenilketonüri, PKU ve otozomal resesif olarak anılan kalıtsal bir hastalık olarak tanımlanıyor. Fenilketonüri kanda fenilalanin adı verilen madde seviyesinin yükselmesi ile ortaya çıkıyor. Fenilketonüri hastalığının tedavi edilmemesi, fenilalanin vücutta zararlı seviyelere çıkmasına, bu durum da hastalarda zihinsel engelliliğe ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. 1934’te keşfedilen fenilketonüri, tüm dünyadaki etnik gruplar ve coğrafi bölgeler arasında farklılık gösteriyor. Fenilketonüri, ülkemizde de akraba evlilikleri nedeniyle sık görülüyor. Fenilketonüri, doğumdan kısa bir süre sonra yenidoğan taramasıyla tespit edilerek tedavi edilebiliyor.
Bilindiği üzere, Aralık 2006 tarihinden itibaren ülkemizde Ulusal Yenidoğan Tarama Programı yürütülmekte ve bu amaçla Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biyotinidaz Eksikliği ve Kistik Fibrozis olmak üzere dört hastalığın taraması yapılmaktadır.
Bu kapsamda; ilimizde FKÜ alan personelin eksik ve yanlış bilgi girişinin engellenmesi açısından tarama yapılan hastalıklar hakkında bilgilendirilmesi, doğru numune alımının sağlanması ve konunun hassasiyetinin vurgulanması amacı ile 09:00- 12:00 saatleri arasında ilimiz Kemalöz Özel Öztan hastanesinde 17 sağlık personeline eğitim verilmiştir. (EMİNE ÖZLER)