whatsapp

UŞAK’TA DOKUNAN VE DESENİNİ SANATÇI SALÂH’IN ÇİZDİĞİ HALININ HİKAYESİ

Manşet 07.07.2024 - 00:00, Güncelleme: 06.07.2024 - 14:46 837+ kez okundu.
 

UŞAK’TA DOKUNAN VE DESENİNİ SANATÇI SALÂH’IN ÇİZDİĞİ HALININ HİKAYESİ

Uşak’ın tarihi fotoğraf ve anılarını paylaşan Haldun Temel Ersan, Uşak’ta dokunan ve desenini sanatçı Salâh’ın çizdiği halının hikayesini anlattı.
Uşaklı Haldun Temel Ersan, desenini sanatçı Salah’ın çizdiği halının hikayesinin kapsamına ilişkin; “Bir halı resmi önünde çekilmiş bir fotoğraf paylaşmıştım. Çok ilgi çekmişti. O günden bu yana halının ilginç hikayesi ile ilgili bilgiler yanında iki fotoğraf daha elime geçmişti. Bunlardan biri Fenerbahçe Müzesine kadar gidip halının resimlerini bana gönderen Uşak'ta yaşayan bir arkadaştan gelmişti. Sosyal medyadan da halının tamamını gösteren pozlarını bulmuştum. Diğer resim ise Fenerbahçe Başkanı Faruk Ilgaz’ın yönetim kurulu odasında bulunan halımız ile çekilen bir fotoğraftır. Bu fotoğrafı da Hasan Hüseyin Çakın arkadaşımızın sosyal medya hesabındaki albümlerinden buldum. Halının Uşaklı bir iş adamı ve halıcı tarafından dokutturulup kulübe hediye edilmesi ile bu resimler Uşak için çok değerli hale gelmişlerdir” ifadelerini kullandı. Ersan, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “1956-1957 sezonunun son maçı 30 Nisan 1957’de oynandı ve Fenerbahçe iki puan önünde bulunan ezeli rakibi Galatasarayı 3-0 yenerek avarajla İstanbul Profesyonel ligi şampiyonu oldu. Fenerbahçenin gollerini Niyazi, Lefter ve Ergun Öztuna atar. Bu anlamlı şampiyonluktan sonra Uşaklı iş adamı ve halıcı Mehmet Kocabıyık (Karga Mehmet) büyük bir sevinç ile izlediği bu maçın gazetelerde yayınlanan resimlerini toplar ve aralarından özenle bir fotoğraf seçer. Bu fotoğraf Ergün Öztuna’nın attığı 3. golün fotoğrafıdır. Mehmet Kocabıyık’ın ressam arkadaşı Selahattin Özkol bu fotoğrafa bakarak gol anının halı olarak dokunabilmesi için resmi milimetrik kağıda aktarır. Halıcı Mehmet Kocabıyık bu halıyı kendi tezgahında büyük bir özenle dokutturdu. Halı tamamlandıktan sonra ve önünde bir hatıra fotoğrafı çektirildikten sonra (ilişikteki fotoğraf) Mehmet Kocabıyık halıyı İstanbula götürür. 1958 yılı 15 Şubat günü oynanan ve 2-0 İstanbulspor’un galibiyeti ile biten maçın devre arasında halı Fenerbahçeli yöneticilere teslim edilir. El emeği bu muhteşem halı Fenerbahçe Başkanı odasında, başkanın oturduğu koltuğun arkasındaki duvara asılır. Daha sonra 29 Ekim 2005’de açılan Fenerbahçe müzesine konularak sergilenir” dedi. Uşaklı Ersan, “1958 yılı Şubat ayında Uşaklı Halıcı Mehmet Kocabıyık tarafından Fenerbahçe kulübüne hediye edilen muhteşem halı şimdi Fenerbahçe Müzesinde sergilenmektedir. Halının özelliği bir fotoğraftan bakarak Uşaklı ressam Selahattin Özkol tarafından milimetrik kağıda resminin çizilmesidir. Resim Ergun Öztuna'nın attığı 3.gol anını göstermektedir. Uşaklı iş adamı ve halıcı Mehmet Kocabıyık tarafından yaptırılan halı bittikten sonra  çekilen hatıra fotoğrafında herkes mutludur. Resimde oturanlardan soldan ikinci Onur Zihnioğlu, üçüncü Mehmet Kocabıyık (Karga Mehmet), dördüncü Kayhan Baturalp (Kucağındaki Mustafa Özler) Ayaktakiler soldaki Yüksel Özer, sağdaki Coşkun Özler. Resim Uşak’ta yaşayan Afyonlu arkadaş Erkan Armağan'dan geldi. Kendisine çok teşekkür ederim” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.  
Uşak’ın tarihi fotoğraf ve anılarını paylaşan Haldun Temel Ersan, Uşak’ta dokunan ve desenini sanatçı Salâh’ın çizdiği halının hikayesini anlattı.

Uşaklı Haldun Temel Ersan, desenini sanatçı Salah’ın çizdiği halının hikayesinin kapsamına ilişkin; “Bir halı resmi önünde çekilmiş bir fotoğraf paylaşmıştım. Çok ilgi çekmişti. O günden bu yana halının ilginç hikayesi ile ilgili bilgiler yanında iki fotoğraf daha elime geçmişti. Bunlardan biri Fenerbahçe Müzesine kadar gidip halının resimlerini bana gönderen Uşak'ta yaşayan bir arkadaştan gelmişti. Sosyal medyadan da halının tamamını gösteren pozlarını bulmuştum. Diğer resim ise Fenerbahçe Başkanı Faruk Ilgaz’ın yönetim kurulu odasında bulunan halımız ile çekilen bir fotoğraftır. Bu fotoğrafı da Hasan Hüseyin Çakın arkadaşımızın sosyal medya hesabındaki albümlerinden buldum. Halının Uşaklı bir iş adamı ve halıcı tarafından dokutturulup kulübe hediye edilmesi ile bu resimler Uşak için çok değerli hale gelmişlerdir” ifadelerini kullandı.

Ersan, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “1956-1957 sezonunun son maçı 30 Nisan 1957’de oynandı ve Fenerbahçe iki puan önünde bulunan ezeli rakibi Galatasarayı 3-0 yenerek avarajla İstanbul Profesyonel ligi şampiyonu oldu. Fenerbahçenin gollerini Niyazi, Lefter ve Ergun Öztuna atar. Bu anlamlı şampiyonluktan sonra Uşaklı iş adamı ve halıcı Mehmet Kocabıyık (Karga Mehmet) büyük bir sevinç ile izlediği bu maçın gazetelerde yayınlanan resimlerini toplar ve aralarından özenle bir fotoğraf seçer. Bu fotoğraf Ergün Öztuna’nın attığı 3. golün fotoğrafıdır. Mehmet Kocabıyık’ın ressam arkadaşı Selahattin Özkol bu fotoğrafa bakarak gol anının halı olarak dokunabilmesi için resmi milimetrik kağıda aktarır. Halıcı Mehmet Kocabıyık bu halıyı kendi tezgahında büyük bir özenle dokutturdu. Halı tamamlandıktan sonra ve önünde bir hatıra fotoğrafı çektirildikten sonra (ilişikteki fotoğraf) Mehmet Kocabıyık halıyı İstanbula götürür. 1958 yılı 15 Şubat günü oynanan ve 2-0 İstanbulspor’un galibiyeti ile biten maçın devre arasında halı Fenerbahçeli yöneticilere teslim edilir. El emeği bu muhteşem halı Fenerbahçe Başkanı odasında, başkanın oturduğu koltuğun arkasındaki duvara asılır. Daha sonra 29 Ekim 2005’de açılan Fenerbahçe müzesine konularak sergilenir” dedi.

Uşaklı Ersan, “1958 yılı Şubat ayında Uşaklı Halıcı Mehmet Kocabıyık tarafından Fenerbahçe kulübüne hediye edilen muhteşem halı şimdi Fenerbahçe Müzesinde sergilenmektedir. Halının özelliği bir fotoğraftan bakarak Uşaklı ressam Selahattin Özkol tarafından milimetrik kağıda resminin çizilmesidir. Resim Ergun Öztuna'nın attığı 3.gol anını göstermektedir. Uşaklı iş adamı ve halıcı Mehmet Kocabıyık tarafından yaptırılan halı bittikten sonra  çekilen hatıra fotoğrafında herkes mutludur. Resimde oturanlardan soldan ikinci Onur Zihnioğlu, üçüncü Mehmet Kocabıyık (Karga Mehmet), dördüncü Kayhan Baturalp (Kucağındaki Mustafa Özler) Ayaktakiler soldaki Yüksel Özer, sağdaki Coşkun Özler. Resim Uşak’ta yaşayan Afyonlu arkadaş Erkan Armağan'dan geldi. Kendisine çok teşekkür ederim” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve usakhabergazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.