Manşet

64 YILDIR TERZİLİK YAPIYOR

(ÖZEL HABER) - Uşak’ın en eski terzilerinden ve 2011 yılında Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından yılın ahisi seçilen Terzi Ethem Çiftlik 64 senedir terzilik mesleğini sürdürüyor.

Terzi Ethem Çiftlik, 1942 yılında Sivaslı ilçesi Samatlar köyünde doğdu, altı yaşında babasını, altı ay sonra da annesini kaybetti. Küçük yaşta öksüz kalan ve meslek yaşamı bundan sonra gönderildiği Eskişehir Yetiştirme Yurdunda başlayan ve yıllarca sabırla ve özveri ile terzilik mesleğini yapan Ethem Çiftlik, meslek yaşamında gösterdiği sabır ve örnek davranışlarından dolayı 2011 yılında ahisi seçildi. Terzi Ethem Çiftlik, meslek hayatı kapsamında yaptığı açıklamada; “Meslek hayatım Eskişehir Yetiştirme Yurdunda başladı. Ben küçük yaşta anasız babasız kaldım, biraz halamın yanında durdum. O zaman Sivaslı ilçesinde, kaymakamlık yapan Ali Metin Girip Tekin Bey beni Eskişehir Yetiştirme Yurduna gönderdi. Onun da ağabeyi terzilik yapıyormuş, yetiştirme yurdu müdürüne tembihlemiş, beni ağabeyinin yanına çırak vermesi için. Onun yanında başladım, ilk ustam Kemal Girip Tekin ve Enver Dalar'dır. Onların yanında, 1960'a kadar çalıştım. O sene içinde memleketime gezmek için gelmiştim, nasipmiş nişanlandık, sonra evlendim ve gittim eşyalarımı aldım, geldim buraya yerleştim. Askere giderken bir kızım vardı ve askerden döndüm. Askere gitmeden önce Yılancıoğlu İşhanı’nın olduğu yerde belediyenin barakalar vardı. Orada dükkâna açmıştım, askere gidince orası kapandı, dönüşte ise bir sene bir evin altında yerim oldu, en son şu an bulunduğum yeri açtım ve yıllardır buradayım” dedi.

Hayat boyu yaşamını ve mesleğini sabırla sürdürdüğünü ifade eden Ethem Çiftlik; “Bizim ki sabırla örülmüş bir hayat; biz, sabırla, önce mesleğe başlarken tanıştık ve bu hayat boyu devam etti. Ama şimdi çırak geliyor, ne harçlık verirsin bana diyor. Biz o zaman aylık, haftalık düşünmedik, bizi verdiler dükkâna, sabırla çalıştık, ustamla çalıştık, hem mesleği hem sabrı hem hayatı öğrendik. Ben ustama ‘Usta işler durgun’ dediğimde bana ‘Oğlum sen sıdkı sadakatle çalış el rızk-ı salih Allah’ derdi. Yani sen işine bağlı ol sabır ile çalış, Cenabı Allah verir derdi. Bu sözü kulağıma küpe yapıp çalıştım, daha sonra yine bir gün omzuma dokundu ‘Oğlum Ethem hiç unutma, kul görüneni yese acından ölür’ dedi. Yani cebinde 50 lira var, bunu hemen tutumsuzca yersen, paran kalmaz, ekmeğe muhtaç olursun dedi. Tutumlu olmayı, savurgan olmamayı, ayağını yorganına göre uzatmayı öğütledi. Derim ki başarılı olmanın, rızkını kazanmanın yolu sabır, sabır, sabır. Sabahlara kadar çalıştığımız olurdu, yeme içmeye vakit bulamazdık. Anadan kalma bir tarlam vardı, onu sattım, bir ev alabildim. Üç çocuğumu da okuttum, evlendirdim. Hepsi bu iğneyle işime gösterdiğim titizlikle ve sabırla oldu” şeklinde konuştu.

Yeni nesilde sabır olmadığına değinen Ethem Çiftlik; “Zor biz hep ne kazansak "Allah bereket versin" deriz ama yeni yetişen nesilde pek bunu görmedim. Bizim meslek de zaten bitti, hazır giyim çıktı bizim işler bitti. Ben sabahtan beri bir gömlek yakası değiştirdim, bazen hiç gelmediği oluyor, dükkânı siftah etmeden kapatıyorum. Kışlar bastırdı mı dükkâna uğrayan bile olmaz bazen. Biz yine de dükkânı açarız. Esnaflık bunu gerektirir, müşteri gelir de seni bulamazsa olmaz. Sabırla dükkânı açmak ve beklemek gerekir yokluk da olur bolluk da olur” sözlerini kullandı. 2011 yılında yılın ahisi seçilen Ethem Çiftlik, duyduğu sevinç ve mutluluğu şu sözlerle dile getirdi; “Yılın ahisi seçildiğimde gurur ve şeref duydum, beni, yetiştirme yurdunda yetişen bir insanı, o seviyeye getirenlere minnet duydum, demek ki arkadaşlar, eş dost seviyormuş diyorum. Bazen yattığım zaman kendi kendime düşünürüm, mesleğime severek başladım, neden ben bu işi yapıyorum demedim. Ustam bana bazen ‘Oğlum bugün saat gece 12'ye kadar çalış’ derdi; işin başına geçer, kendimi verir, 12'yi 10 geçe işi bırakırdım. Ustam gelir de bakar diye sabırla çalışırdım. Her iş öyledir zaten, sabır etmezsen olmaz o iş, sabır etmeli insan, iş olur olmaz, bekleyeceksin.”

Terzi Ethem Çiftlik son olarak gençlere yönelik yaptığı konuşmasında; “Hep söylediğim gibi sabır, gayet sabırlı olsunlar, işlerine önem versinler, az çok demesinler, eski yeni demesinler, kendilerini idare etsinler. Hayatlarını kurtarsınlar, yetiştirme yurdunda büyüyen kimsesiz birini alıp sabırla bu mesleği öğreten; hocalarıma, müdürüme, ustalarıma, vesile olanlara minnettarım Allah onlardan razı olsun, nur içinde yatsınlar, aileme, eşime de çok teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.