Manşet

Avukat Aslan ŞAHİNGÖZ İle Röportaj

( Röportaj: Yiğit Ahi ) -

Bizlere kısaca kendinizden bahseder misiniz? Hangi alanda avukatlık yapıyorsunuz?

Merhaba, davetiniz için teşekkür ederim. Ben Aslan Şahingöz. Yozgatlıyım. 2011 yılına kadar Yozgat’ta yaşadım. 2011 yılında üniversite eğitimin için Ankara’ya geldim. 2015 yılında Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Onur Derecesiyle mezun oldum. 2016 yılından beri Ankara Barosuna kayıtlı olarak, Ankara’nın Tandoğan semtinde mesleğimi icra etmekteyim. Boşanma, ceza davaları, iş davaları, ticari davalar, kira davaları gibi çeşitli dava türlerinde çalışmaktayım.

Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?

Hukuk fakültesinden mezun olmanın öğrencilerimize hem akademik hem de mesleki anlamda çeşitli alanlarda güçlü temeller sağladığını düşünmekteyim. Hukuk fakültesinde hukuki konularda derinlemesine bilgi sahibi olmanın yanı sıra geniş bir bilgi sahibi olabilme imkanı olmaktadır. Mezun olduktan sonra da avukatlık, hakimlik, savcılık, şirketlerin hukuk birimlerinde çalışmanın dışında kamu ve özel sektörde birçok birimde çalışabildiğinden meslek yelpazesi geniştir.

Telif hakkı davaları hangi şartlarda gerçekleşir?

Telif hakkı davalarından kasıt Fikri ve Sınai Haklar Kanunu kapsamında değerlendirilmektedir. Genel olarak; telif hakkı ihlalinin tespiti, tescille ilgili davalar, zararın tespiti ve tazminine ilişkin davalar olarak değerlendirebiliriz. Esasında telif hakkı ihlali için eser sahibinin izni olmaksızın eserin kullanılması veya çoğaltılması gerekmektedir. Ayrıca bu ihlalden kaynaklı olarak eser sahibinin zarara uğramış olması durumunda da eser sahibi bu zararını ihlal edenden talep edebilir.

Dijital sanatlarda (e-kitap, e-dergi gibi)telif hakları nedir ve neler bu hakkı doğurur?

Telif hakları olarak bahsettiğiniz haklardan yararlanabilmek için bu ürünün kanuna göre eser tanımına girmesi gerekmektedir. Eser sayılması için eser sahibinin hususiyetini taşıyan; ilim ve edebiyat eserleri olarak sayılan fikir ve sanat mahsulleri de bu kapsamdadır. Eser sahibinin maddi ve manevi olmak üzere eseri üzerinde hakları vardır. Maddi hakları olarak işleme, çoğaltma, yayma, temsil, umuma iletim ve takip hakkı sayılır. Manevi hakları olarak eserin topluma arzı yetkisi, eser sahibinin adının belirtilmesi yetkisi, eserde değişiklik yapılmasını menetme hakkı sayılmaktadır. Dijital sanatlarda telif hakları da bu kapsamdadır ve sayılan bu hakların ihlali halinde eser sahibi hukuki haklara sahip olabilecektir.

Telif hakları konusunda eser sahiplerinin en sık yaptıkları hatalar neler?

Telif hakları konusunda eser sahiplerinin en sık yaptığı hataların başında haklarını tam bilmemek gelmektedir. Ayrıca eserlerini meydana getirirken izinsiz kullanım konusunda kısaca kendi hususiyetlerini eseri yansıtmada bazı hatalar yapabilmektedirler. Bunun dışında telif haklarıyla ilgili yapmış oldukları sözleşmelerde ve diğer işlemlerinde hukuki danışmanlık almamaları gelmektedir.

Fikir ve sanat eserlerinde koruma süreleri nedir? Noter onaylı tasdik hangi durumlarda şarttır?

Öncelikle noter tasdiki sorusuna cevap vermek gerekecektir. Hukukumuzda eser meydana geldiği anda eserden kaynaklanan haklardan eser sahibi yararlanabilmektedir. Yukarıda eserden doğan maddi ve manevi haklardan bahsetmiştir. Bu haklardan bazılarını eser sahipleri yapacakları sözleşmelerle devredebilir. Eğer eser sahibi eserden doğan haklarını devretmemişse ölümünden itibaren eserden doğan hakların korunma süresi 70 yıldır.

Peki işinizin en iyi ve en kötü yanları ne sizce?

Avukatlık serbest ve bağımsız bir meslektir. Böylece kendi zamanını kendin yönetebilirsin. Bunun yanında hukukun savunma ayağında olmak, insanların haklarına kavuşmalarında yardımcı olmak ve onları haklarına kavuşturmak için çabalamak da diğer tercih sebeplerim diyebilirim. Yapmış olduğumuz meslek insanların hayatlarına dokunduğu ve insanların umudu olmak, onların hayatlarına dokunmak da avukatlığın iyi yanlarındandır.

Avukatlığın kötü yanlarına gelecek olursak; başta stresi sayabiliriz. Bunun dışında ülkemizde yargılamaların sürüncemede kalması sebebiyle mesleği icra etmemizin zorlaşmasını diyebiliriz.

Her meslekte olduğu gibi avukatlıkta da inişler çıkışlar, bazen motivasyon kayıpları bazen mutluluk olmaktadır. Önemli olan bu zorluklarla başa çıkabilmektir.

Türkiye’de ve/ya dünyada beğendiğiniz meslektaşlarınız kimler?

Esasında meslektaşlarımız arasında; ünlü avukatların bazılarının etik kuralları ihlal ettikleri sebebiyle onlara pek iyi gözle bakılmaz. Etrafımda mesleki bilgisine, yapmış olduğu işe inandığım, güvendiğim ve hayran olduğum bir çok meslektaşım var. Ancak isim olarak zikretmenin doğru olmayacağını düşündüğüm bu kadarla yetineyim.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Öncelikle bu röportaj için teşekkür ederim. Telif hakları konusunda önemli konuları ele aldığımız için memnuniyet duyuyorum. Telif hakları konusunda farkındalığın artırılması adına herkesin üzerine düşün sorumluluğu almasını değerli buluyorum. Röportajınızın da bu farkındalığı artırmaya yardımcı olacağını umuyorum. Teşekkür ederim.

Bu keyifli söyleşi için teşekkür ederim.