Ekonomi

Bankalar herkesi şaşırttı: Yaptıkları gizli zam ortaya çıktı

Bankalar vatandaşı mağdur ediyor! 1 Şubat'tan itibaren bankacılık hizmetlerine fahiş zamlar geldi. Hangi banka hangi hizmete ne kadar zam yaptı? İşte bankaların yeni soygun tarifesi...

Bankalar, 1 Şubat itibarıyla işlem ücretlerine zam yaparak vatandaşların cebini soymaya başladı. EFT ve FAST ücretlerinden kredi kartı aidatlarına, nakit avans faizlerinden otomatik fatura ödeme masraflarına kadar birçok alanda fahiş artışlar yaşandı. Bu durum, bankacılık hizmetlerini kullanan milyonlarca vatandaşı zor durumda bırakacak.

FAST ve EFT Ücretleri El Yakıyor

7/24 para transferi sağlayan FAST sisteminde günlük transfer limiti 100 bin TL’ye yükseltilirken, bu hizmetin ücretlendirmesi de arttırıldı. FAST ücreti vergiler dahil 4.66 TL'den 6.39 TL'ye yükseltildi. Mobil bankacılıktan yapılan 20 bin TL’lik bir FAST işleminde 12.80 TL alınırken, ATM’den yapıldığında 44.68 TL, şubeden yapıldığında ise 64 TL tahsil ediliyor. EFT ücretlerinde de benzer artışlar görülürken, işlem yapılan platforma göre banka masraflarında büyük farklar bulunuyor. Bankaların bu ücret politikası, vatandaşların tepkisini çekiyor.

Kredi Kartı Aidatları Vatandaşın Sırtına Yük Oluyor

Standart kredi kartları için aidatlar 600 TL’den başlayarak 1.200 TL’yi aşabiliyor. Ek kartlardan 250 - 300 TL arasında aidat alınırken, kayıp veya çalıntı nedeniyle kart yenileme ücretleri de arttırıldı. İlk iki kart yenilemesinde ücret alınmazken, üçüncü yenilemeden itibaren 80 - 150 TL arasında bir ücret kesiliyor. Banka kartı yenileme ücreti ise yaklaşık 50 TL olarak belirlendi. Kredi kartı aidatları, özellikle dar gelirli vatandaşlar için büyük bir yük oluşturuyor.

Nakit Avans ve Otomatik Ödemelerde Gizli Masraflar

Nakit avans faizi yüzde 5 olarak uygulanırken, BSMV ve KKDF vergileriyle toplam maliyet yüzde 6'yı aşıyor. Gecikme faizi ise yüzde 5,30 (vergilerle yüzde 6,4) olarak belirlendi. Su, elektrik, internet gibi faturalar kredi kartı ile ödendiğinde, ekstrenin son ödeme tarihine kadar nakit avans faizi uygulanıyor. Bu oran, vergiler dahil yüzde 6’yı aşıyor. SGK gibi kurumlara yapılan prim ödemelerinde ise yüzde 3’e varan ek ücret kesiliyor. Bankaların bu gizli masrafları, vatandaşların mağduriyetine neden oluyor.