19.12.2024 19.12.2024

Uşaklı Haldun Temel Ersan, Çallı Ömer Medresesi’ne ilişkin yaptığı açıklamada; “Uşak’ta Çallı Ömer Efendi tarafından kurulan medrese yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir irfan ocağı idi. Eski adı Mamidiye olan Durak Mahallesinde Orman idaresi tesislerinin bulunduğu yerde 20 kadar odalı, geniş bahçeli bir medrese idi. Avlusu içinde bol sulu şadırvan, bir köşesinde taş yapılı bir Cami, diğer köşesinde Gülşen-i İrfan Mektebi, gül fideleri ve çiçek tarhları vardı. Bu heyeti ile şehrin İstasyon istikametindeki son evler durağında bir ilim külliyesi halinde idi. Elli yılı aşkın bir zaman yaşamış, yüzlerle talebe yetiştirmiş olan bu İrfan Ocağı aynı zamanda devrin seçkin kişilerinin Kaymakam, Kadı ve Askeri rical gibi resmi kişilerin buluşup ilmi sohbetler yaptıkları merkez olmuştu” dedi.

Çallı Ömer Efendi’nin dış görünüşü ve davranışlarına yönelik Uşaklı Ersan; “Çallı Ömer Efendi Nakşibendi tarikatını temsil ederdi. Bu sebepten medresenin geniş bir odası ve bazen köşedeki Cami, müntesiplerine Dergâh olurdu. Çallı Ömer Efendi, Ayıntabizade'den feyz almış ve O'na Damat olmuştur. Çallı Ömer Efendi devrinin en yüksek bilgini, faziletin ve ahlakın timsali olarak saygılı dille anılırdı. Kendisini tanıyanların tariflerine göre giyinişinde de ününe uygunluk olurmuş: Başında keçeden fes, üstünde beyaz sarık, sırtında siyah sadakordan cübbe, cübbe altında çitari basmadan üç peşli entari, ayağında sarı sahtiyandan mest ve elinde kısacık bir asa ile dolaşan Ömer Efendi’nin, evinden çarşıya giderken esnafın kendisine gösterdiği hürmetten rahatsız olduğu için kenar yollardan gitmeyi tercih ettiği ifade edilmektedir” şeklinde konuştu.

Çallı Ömer Efendi’nin 1894 yılında Uşak’ta vefat ettiğini belirten Uşaklı Ersan; “Mezarı, bugün Orhan Dengiz Anadolu Lisesi’nin bulunduğu alanda yer alan Antepli Medresesinin ortasındaki aile mezarlığında bulunmaktayken daha sonra kaldırılarak şehrin büyük mezarlıklarından birisine nakledilmiş, mezar taşı çok büyük olduğu için götürülememiş ve Uşak Müzesi bahçesine konulmuştur. Üstüvane şeklinde mermerden yapılmış olan mezar taşının üst tarafına Nakşibendi tarikatının külahı resmedilmiştir” ifadelerini kullandı.

Editör: Seval Kandemir