Manşet

CLANDRAS SU KEMERİ YÜRÜYÜŞ YOLU HIZLA İLERLİYOR

(ÖZEL HABER) - Uşak’ın Karahallı ilçesinde bulunan Tarihi Clandras Su Kemeri yürüyüş yolunun 300 metrelik ahşap yürüyüş yolu ikinci kısım yapımı hızla ilerliyor.

Uşak’ın Karahallı ilçesi Belediye Başkanı Ramazan Karakaya, “Uşak Valiliği tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı’nca desteklenen “Doğa, Tarih Bir Arada; Karahallı’da” projesi kapsamında sahip olduğumuz tarihi ve doğal güzellikleri en iyi şekilde turizme kazandırmak üzere yapılan Clandras tarihi su kemeri 300 metrelik ahşap yürüyüş yolu ikinci kısmı çalışmaları hızla devam ediyor. İl Özel İdaresince ihalesi yapılan ve yapımı devam eden Clandras Yürüyüş Yolu projesini İl Özel İdaresi ekipleri ile yerinde incelemeye devam ediyoruz. Daha önce Uşak İl Genel Meclisinden onay alarak bütçesi onaylanan Doğa, Tarih Bir Arada; Karahallı’da Projesi, Zafer Kalkınma Ajansı’nın TAGDEP (Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Destek Programı) kapsamında desteklenen Proje kapsamında Bakırali Köprüsü’nden Pepuza Tarihi Manastırı ve Pepuza Antik Kentini de içine alacak şekilde Clandıras Su Kemeri’ne kadar olan bölgede yürüyüş parkurları ve parkurlar üzerinde dinlenme alanları, seyir terasları, tabelalar gibi eklentiler yapılmıştı. Yürüyüş Yolu çalışmalarını biran önce bitirerek Clandras’tan Pepuza Antik Kenti’ne yolculuğu başlatmak istiyoruz” diye konuştu.

TARİHİ CLANDRAS KÖPRÜSÜ

Clandras Köprüsü Uşak ilinin Karahallı ilçesinde yer alan Frigyalılar döneminden kalma tarihi köprü. Köprü Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce yapılmıştır. Köprünün iki ucu, dağ kayalarının yarı beli üzerine oturmuştur. Uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, eni 1,75 metredir. Taşların yüzleri kalemle işlenmiş ve kemerlerin iri taşları zıvanalı olarak birbirine iyice kenetlendirilmiştir. Kemeri kasnak biçimindedir. Köprü fil ayağı tabir edilen iki ana gövdeden oluşmuş sabit kaya üzerine bindirme tekniğiyle inşa edilmiştir. Hangi amaçla yapıldığına ait hiçbir iz bulunmamaktadır. Ancak kilit taşlarından birinin oynaması üzerine son yıllarda beton ile tamir edilerek orijinalliğini yitirmiştir. Köprünün yanında Karahallı Elektrik Santrali vardır. Santralden boşaltılan su beton bir kanal ile köprünün yanıbaşından 17 metre yükseklikten dökülmektedir. Clandras Köprüsü ve çevresi bölge için önemli bir mesire yeridir. 

PEPUZA ANTİK KENTİ

Hıristiyanlığın kayıp mezhebi Montanizm’in merkezi olarak bilinen Pepuza antik kenti, Uşak’ın Karahallı ilçesi Karayakuplu Köyü sınırında yer almaktadır. Yaklaşık 377 yılında tek tanrıcıların saldırıları ile yıkıldığı bilinen Pepuza antik kenti aynı zamanda Ulubey Kanyonu’nun içindedir. Yeni Kehanet ve Frig Mezhebi olarak adlandırılan Montanizm akımı adını kurucularından birisi olan Montanus isminden almıştır. Mezhebin diğer iki kurucusu Maksimilla ve Priscilla adlarında kadındır. Montanus peygamberliğini Frigya bölgesinde ilan ettikten sonra takipçileri Pepuza’yı kendilerine merkez edinmişlerdir. Hristiyanlığın diğer mezheplerinden kadın erkek ayrımcılığına karşı çıkmakla ayrılmaktadır. Ahlaki açıdan diğer mezheplere göre daha tutucu olan Montanistler, kadınların her türlü harekette ve eylemde rol almalarını desteklemişlerdir. Kadınlar rahip, piskopos gibi din görevlerinde yer alabiliyorlardı ve bu nedenle Montanistler Katolik kilisesi tarafından dışlanmışlardır. Pepuza antik kenti MÖ 165 yıllarında Roma döneminde olan Hristiyanlığın Montanizm mezhebini kabul eden halkın yerleşim merkezi olarak kurulmuş ve MS 500 yıllarında Bizanslılar döneminde yok edilmiştir.