Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Kadir Uslu, Kadir Uslu, muhteşem doğasıyla Clandıras’ı ziyaret etti. Uslu yaptığı açıklamada, “Karahallı İlçe Başkanımız Erdal Coğuplugil ve İl Genel Meclisi üyemiz Mitat Şahin ile birlikte tarihi dokusu ve doğal güzelliği ile ilimizin değeri olan Clandıras Köprüsüne “Yürüyüş Yolu Ek 300 Metre Yapımı” projesini yerinde inceledik. İlimiz için kültür ve turizm projelerinin öncüsü olmaya devam edeceğiz” dedi. Karahallı Belediye Başkanı Ramazan Karakaya ise, “Uşak İl Genel Meclisi tarafından ödeneği ayrılan ve ihalesi yapılan Clandras Yürüyüş Yolu ek 300 metre yapımı işine yüklenici firma tarafından işe başlandı. Yapım işinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması ve halkımızın rahatı açısından yürüyüş yolu iş tamamlanasıya kadar geçici olarak ziyarete kapanacak. Yürüyüş yolu tamamlandığında Tarihi Clandras Su Kemeri, Pepuza Antik Kenti ile vatandaşımızı tarihi bir yolculuğa çıkaracak” diye konuştu.

Uşak’ın Karahallı ilçesi Belediye Başkanı Ramazan Karakaya, “Uşak Valiliği tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı’nca desteklenen “Doğa, Tarih Bir Arada; Karahallı’da” projesi kapsamında sahip olduğumuz tarihi ve doğal güzellikleri en iyi şekilde turizme kazandırmak üzere yapılan Clandras tarihi su kemeri 300 metrelik ahşap yürüyüş yolu ikinci kısmı çalışmaları başladı. Uşak İl Genel Meclisinden onay alarak bütçesi onaylanan Doğa, Tarih Bir Arada; Karahallı’da Projesi, Zafer Kalkınma Ajansı’nın TAGDEP (Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Destek Programı) kapsamında desteklenen Proje kapsamında Bakırali Köprüsü’nden Pepuza Tarihi Manastırı ve Pepuza Antik Kentini de içine alacak şekilde Clandıras Su Kemeri’ne kadar olan bölgede yürüyüş parkurları ve parkurlar üzerinde dinlenme alanları, seyir terasları, tabelalar gibi eklentiler yapılmıştı” dedi.

Enerjimiz Eşit Meslek Liseleri Projesi’nde kapanış toplantısı Enerjimiz Eşit Meslek Liseleri Projesi’nde kapanış toplantısı

TARİHİ CLANDRAS KÖPRÜSÜ

Clandras Köprüsü Uşak ilinin Karahallı ilçesinde yer alan Frigyalılar döneminden kalma tarihi köprü. Köprü Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce yapılmıştır. Köprünün iki ucu, dağ kayalarının yarı beli üzerine oturmuştur. Uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, eni 1,75 metredir. Taşların yüzleri kalemle işlenmiş ve kemerlerin iri taşları zıvanalı olarak birbirine iyice kenetlendirilmiştir. Kemeri kasnak biçimindedir. Köprü fil ayağı tabir edilen iki ana gövdeden oluşmuş sabit kaya üzerine bindirme tekniğiyle inşa edilmiştir. Hangi amaçla yapıldığına ait hiçbir iz bulunmamaktadır. Ancak kilit taşlarından birinin oynaması üzerine son yıllarda beton ile tamir edilerek orijinalliğini yitirmiştir. Köprünün yanında Karahallı Elektrik Santrali vardır. Santralden boşaltılan su beton bir kanal ile köprünün yanıbaşından 17 metre yükseklikten dökülmektedir. Clandras Köprüsü ve çevresi bölge için önemli bir mesire yeridir.

Editör: Gülcan Aydoğdulu