Manşet

Dededen Toruna Asırlık Helvacı “Serdaroğlu”

(ÖZEL HABER) - Serdaroğlu Helva işletmesinin kurucusu Mustafa Serdaroğlu’nun torunu Ahmet Serdaroğlu ve oğlu Mert Serdaroğlu; ata mesleği olan helvacılığı sürdürüyor.

Tahin Helva lezzetini Uşak’ta yaşatan ender ustalardan, Mustafa Serdaroğlu’nun torunu Ahmet Serdaroğlu ‘Serdaroğlu Helva’ dükkanı ve markasını anlattı. 1925 yılında kurulan ancak imalat geçmişi 1800’lü yıllara dayanan Serdaroğlu Helva’da ata mesleğini sürdüren Ahmet Serdaroğlu; “Serdaroğlu helva markası 1925 yılında dedem Mustafa Serdaroğlu tarafından kurulmuştur. Fakat ondan önce Mehmet Topaç ve Nuri Şeker bu işin içerisinde helvacı olarak yetişmişler. Geçmişe baktığımızda imalat olarak tarihimiz 1880'lere dayanmaktadır. Ben helva imalatı ustası olarak 4. kuşak oluyorum. Oğlum ise 5. kuşak. Ben oğluma el verdim, bu işi ona devrettim, imalatla artık oğlum ilgileniyor. Üretime devam ediyoruz. Serdaroğlu helva markasına ailecek sahip çıkıyoruz” dedi.

Serdaroğlu Helva işletmesinin sahibi Ahmet Serdaroğlu; “İşletmemizi oğlum, eşim, gelinim, bir tane de elemanımız olmak üzere ailecek çekip çeviriyoruz. Hepimiz birlikte hizmet vermeye çalışıyoruz. Oğlum Endüstri Mühendisi, gelinim Gıda Mühendisi, ürünlerimizin kontrollerini kendileri yapıyorlar. İşletmemiz de özellikle temizliğe, hijyene, kaliteye önem veriyoruz. Bunun daha da iyi olması için çalışıyor, çabalıyoruz. Ben kalitenin sadece kaliteli ürün kullanmak olduğuna inanmıyorum. Kalite; hizmet, temizlik, hijyen, müşteri memnuniyetleri olarak hepsinin tamamı ve toplamı olmalıdır. Bu yolda ilerliyoruz. Dükkanımızda ürün portföyü oldukça geniş bir yelpazeye sahip. 3-4 çeşit tahinimiz var. Standart tahinimiz var. Gökova susamından yapılan tahinimiz var. Çifte kavrulmuş tahinimiz var. Siyah susamdan elde ettiğiniz tahinimiz var. Pekmez grubumuz var. Dut pekmezi, keçiboynuzu pekmezi, üzüm pekmezi, hurma pekmezi grubumuz var. Helva grubumuz var. Helva grubumuzda; Antep fıstıklı, sade, cevizli tahin helvamız, gelin kız helvamız var. Haşhaş ezmesi grubumuz var. Siyah haşhaş, sarı haşhaş ezmesi, susam ezmelerimiz var. Bir de yeni bir ürünümüz var. Hiç şeker kullanmadan sadece hurma suyundan helvalar yapıyoruz. Hurma suyundan elde ettiğimiz kakaolu, sade, antep fıstıklı olmak üzere helva grubumuz var. Bu ürünümüzü Türkiye'deki bütün halkımıza, bütün vatandaşlarımıza sunuyoruz. İnternet üzerinden sipariş hizmetimiz var. Kargo hizmetimiz var. Hurma suyundan ürettiğimiz ürünlerimiz bayağı tutuldu. Öbür gruptaki helvalarımıza da yoğun ilgi gösteriliyor. Onlar da çok lezzetlidir” şeklinde konuştu.

Doğallığa önem verdiklerini ve ürünlerinde katkı maddesi olmadığını belirten Serdaroğlu işletmesinin sahibi Ahmet Serdaroğlu; “Ürünlerimizin hepsi çok güzel ve özeldir. Hiçbirini birbirinden ayırmam. Bunun sebebine gelince biz ürünlerimizde doğallığa önem veriyor ve katkı malzemesi kullanmıyoruz. Limon tuzu kullanmıyoruz. Limon tuzu yerine limon alıyoruz, sıkıyoruz. Onun suyunu kullanıyoruz. Helvalarımızda vanilya kullanmıyoruz. Vanilya şekeri tahindeki hataları örten, lezzet veren bir üründür. Biz hatalı bir tahin üretmediğimiz için, kaliteli olduğunu düşündüğümüz için hiçbir şey kullanmıyoruz. Bundan dolayı bütün ürünlerimiz özeldir. Ham maddelerimizi emin ellerden temin ediyoruz. Uşak Şeker fabrikasının şekerini kullanıyoruz. Susamlarımızı Gökova'dan alıyoruz. Bizim Gökova'yla da bağlantımız var. Fethiye'de yerimiz olduğu için oraya devamlı gidip geliyoruz. Hatta ben Fethiye bölgesine bundan 20 sene önce çok susam topladım, aldım, sattım. O tarafın susamlarını iyi bilirim. Yerli tohumdan üretilen haşhaşlar seçiyoruz. Ofis malı almıyoruz. Mal alımına, ürün alımına, kaliteli olmasına çok dikkat ediyoruz” dedi.

Serdaroğlu işletmesinin sahibi Ahmet Serdaroğlu, Uşak’ın meşhur gelin helvası kapsamına ilişkin; “Gelin helvası Uşak’ımıza has bir üründür. Gelin helvasının içinde tahin, şeker, un bulunur. Unun kavrulup irmikle birleşmesinden elde edilen, ceviz ilave edilen bir üründür. Gelin helvasını renklendirmek için pancardan elde edilen gıda boyası kullanılır. Bunu da çözmek üzere yola çıktık ancak maalesef bu konuyu çözemedik. Gelin kızlarımıza nişan, düğün törenlerinde çerez paketi dediğimiz içerisinde çerez ve meyvenin bulunduğu bir hediye paketi götürülür. Meyve ve çerezin yanı sıra gelin kıza; bir tepsinin içine gelin helvası dökülür, üzeri süslenir gelin helvası götürülür. Bu sebeple gelin helvası, gelin kız helvası olarak adlandırılır. Uşak müzesinin arka tarafında bir jeneratör vardır. Bu jeneratörün adı helvacılar jeneratörüdür. Uşak tarihinde helva çok önemli bir yerdedir. Aynı tarhana gibi helvanın da Uşak’ın kültürüne yerleştirilmesini istiyoruz. Uşak’ımızın helva kültürünün öne çıkarılmasını istiyoruz” sözlerini kullandı.