Dolay köyünde ilkokul 1923'da açılmıştır. Eski camii'nin olduğu yerde okul vardı. 1932'de yıkılıp yerine 26*16 ölçüsünde yeni okul yapılmıştır. Sandıklı köylerinin hiç birisinde bu ölçüde bir okul yoktu. Bir marangoz bir demirci birde lojman vardı. 1932-42 arasında hizmet vermiştir. Bu Halk Mektebi'nde üç yıllık süreli, uygulamalı eğitimi, öğretmenler ve eğitmenler veriyordu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, UŞAK’TA O İSMİ ADAY GÖSTERDİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, UŞAK’TA O İSMİ ADAY GÖSTERDİ

FOLKLOR'U

Çevrenin Folkloru ile gözle görülür bir fark yoktur. Düünlerde, zeybek, harman dalı, Aydın zeybeği oynanıyordu. Akibat oğlu diye bir zurnacı vardı. Gelin olacak kızlar ;" Düğünümde, Akibat oğlu çalmazsa ben gelin olmam...!" diyorlardı. Oyunlar, kaşıklı ve kaşıksız oynanıyordu. Gelinlerin; giyim ve süslemesinde eski Türklerin "CUVA" geleneğinin bir devamı ve başına taç yapılır, Kuş tüyü ile süslendirilirdi. Bu çevrenin köylerinde bu uygulama hep oluyordu. Gelin sayman usulü At ile dolaştırılıyordu. Giyim, kuşam, çeşitli adetleri ile Manavgat çevresine çok benzerlikler apaçık bir şekilde görülüyordu. 1940-60'lı yılların en iyi çalgıcılar; İbrahim DAŞCI, Refik BULUT, Ahmet ÖZECİ, Paşacık köyünden Sinan paşa ovasına kadar çok ünlü idiler. (Bunların üçüde merhumdur.)

FONATİĞİ

Dolay (Yazıtepe) köyü ve Ahır hisar çevresinde yaşayan köylülerin en çok dikkat çeken konuşma özellikleri; Haşeşlerin gozağı kafeyin ğada oldu.! "söyüdür. Modern Türkçe'de bunun söylenişi: Haşhaşların kazağı kafa kadar oldu.!"'dur.

DOLAY KÖY (YAZITEPE)

Gelir kaynakları: Köyün başlıca gelir kaynakları; Hayvancılık ve tarımdır. Köyün ahalisi yörük aslından geldiği için, yakın tarihlere kadar hayvancılık ön plana geliyordu. Arazileri çoğunlukla engebeli,kıraç ve kuru tarım yapmaya el verişlidir. Köyün doğu kesiminde derenin kenarlarında düz ve verimli arazileri vardır. Ancak bu arazileri yetersizdir. Bu sebep ile köyden, 30-35 senedir. Dışarıya göçler olmuştur en çokta İstanbul'a olmuştur. Kağıthane semtinde çok Dolay köy (Yazıtepe) lü vardır. Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine işçi olarak gidenler çoktur. Haşhaş ekimi geçmiş tarihlerde başlıca gelir kaynakalarından birisi iken, günümüzde eski önemini kaybetmiştir. Haşhaş bölgenin beslenme kültüründe önemli yer tutar. Dere kenarına yakın tarihlere kadar pancar ekiliyordu. İyi kazanç sağlıyordu Son yıllarda ki kota uygulaması eski önemini bitirmiştir. Ekim,dikim herkesin ihtiyacı kadar yapılmaktadır. Ağırlık,Hububat (Buğday, Arpa, Yulaf) Bakliyat : Nohut, mercimek ekilmektedir.

EL DOKUMACILIĞI

El dokumacılığı yakın tarihlere kadar kårlı bir uğraş iken, artık günümüzde unutulmaya başlamıştır. Atalarının İran Azerbaycanı'ından anadoluya getirdiği halı,kilim,çul,çuval,zili,heybe nadir olarak dokuyorlardı.

DOLAY KÖYÜN YERLEŞİK HAYATA BAŞLADIĞI YILLAR

Karahisar-1 Sahip Sancağı -Sandıklı Kazası Köylerinin aşağıdaki tarihlere göre; Hane Sayısı, Avarız Hane, Nüfusu

H.1032-M.1623

(Kaynakça: Geçmişten günümüze Hocalar ilçesi)

DOLAY KÖYÜN ESKİ TARİHİ, NÜFUS VE HANE SAYISI

Karahisar -1 Sahip Sancağı, Sandıklı kazası köylerinden Dolay köy; H.1032/M.1623 tarihinde Hane Sayısı: 9 Avarız Hane:2 Nüfusu :36

H.1121/M.1709 senesinde, DOLAY köy- Hane sayısı :8 Avarız Hane-1,5 Nüfusu=24 DOLAY köy: 86 senede Nüfus olarak büyümeyip, on iki (12) kişi eksilmiştir.

Editör: Haber Merkezi