Manşet

GÜRELİ HAVVA ANA “HAVVA KOCAMAN”

Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği “Uşak Sevdalıları” Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, Hüseyin Özgün’ün anlattığı Güreli Havva Ana “Havva Kocaman”ın hikayesini paylaştı.

Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği “Uşak Sevdalıları” Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, Güreli Havva Ana kapsamına ilişkin yaptığı açıklamada; “Saruhanlı ili, Takmak ilçesi, Güre nahiyesinde tahmini h.1291(m.1875-76)yılında dünyaya gelmiştir. Havva ana köyün bilge kişisidir, herkesin işine koşan, akıl veren, acar bir kadındır. Nahiyenin ebesi, şifacısı, aşçısı herşeyidir” dedi.

1 Eylül 1922 günü, bir manga yunan imha ekibi köye gelirler. Dübek meydanında iş bölümü yaparak beş guruba ayrılırlar. İki kişilik grup ellerinde bidonlarla camiyi yakmaya karar verir. Diğerleri resmi binayı ve evleri yakacaklardır. Bunu gören Havva ana bir anda gür sesi ile hem bağırır, hem yerden büyükçe bir taşı eline alarak koşmaya başlar.

-yetişin köylüle...yetişin gomşula...bu cavırla, camiyi, köyü yakcekle...

-fırsat vermen bu cavırlara...

Çocuklar ve kadınlar sokaklara dökülür, birde son kalan birkaç yaşlı erkek vardır. Hava ana elindeki taşı yunan askerinin kafasına şiddetle vurur. Yunan askeri olduğu yere yığılır kalır. Diğeri benzin bidonunu attığı gibi kaçmaya başlar. Bunu gören köylüler, kürek sapı, sopa, ne buldularsa, bulamayan taşlarla diğerlerine saldırırlar. Neye uğradıklarını anlamayan yunan askerleri çareyi kaçmakta bulurlar. Güre'de yanmaktan kurtulur. 1923 Cumhuriyet'in kuruluşuyla Havva ana muhtar olmuştur.1933 yılında vefat edene kadar nahiyede muhtarlık yapmıştır. Havva kocaman, 1952-1988 yıllarında aralıksız muhtarlık yapan goca ayan Mehmet Kocaman'ın ninesidir. Uşaklı futbol severlerin Büyük Özcan olarak tanıdıkları Özcan Kocaman'ın dip ninesidir.Havva anayı rahmetle anıyoruz.