FOTOĞRAFIN TESCİLİ ŞEHRİMİZİN SEMBOLÜ OLDU
FOTOĞRAFIN TESCİLİ ŞEHRİMİZİN SEMBOLÜ OLDU
Uşak’ın tarihi fotoğraf ve anılarını paylaşan uşaklı haldun Temel Ersan, Uşak'ın ve Cumhuriyetin sembolü olan fotoğrafın ve bu fotoğrafın Uşak'a ait olduğunu tescil ettiren Zeki Güngör'ün öyküsünü anlattı.
Uşaklı Haldun Temel Ersan, “Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık” fotoğrafı kapsamında yaptığı açıklamada; “Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. yılı tüm yurtta olduğu gibi Uşak’ta da coşkuyla kutlanıyordu. Cumhuriyetin 10. Yıldönümü nedeniyle o zaman Kütahya’ya bağlı Uşak ilçesi de kendi çapında 10. Yıl kutlama hazırlıkları yapıyordu. Kutlama organizasyonunu yapan heyetin başında dönemin Uşak Belediye Başkanı Orhan Kamil Kabalak’ın bulunduğu bir grup köylü hazırlıklarını yapmış, geçit töreninde sıranın kendilerine gelmesini bekliyordu. Merhum Belediye Başkanı Orhan Kamil Kabalak smokini ve papyonu ile göz kamaştıran bir görüntüdeydi. Bulundukları yer ise, eski Uşak Devlet Hastanesi’nin bulunduğu Dörtyol (o zaman ki adıyla Yazı) semtiydi. Törene katılan köylü kadınları, yöresel giysileri, ellerinde Türk bayrakları ve şeker pancarları ile o dönemi anlatan bir kompozisyonu geçit töreninde sergilemek için hazırlanıyorlardı. Uşak’ın meşhur fotoğrafçısı Hüsnü Kazım Özler, ‘Cümhuriyeti Biz Böyle Kazandık’ pankartının fotoğrafını çekerken, ileride bu fotoğrafın Cumhuriyetimizin ve Uşak'ın sembollerinden birisi olacağını tabi ki bilemezdi” dedi.
Zeki Güngör Paşa hakkında açıklama yapan Uşaklı Ersan; “Zeki Güngör Paşa 1927 Uşak doğumludur. Annesi Orhan Kamil Kabalak'ın kardeşi Hayriye hanım, babası Kamil Güngör 'dür. Dört kardeştirler. O dönem giyim tarzı, kibarlığı ve beyefendiliği ile gönüllere taht kuran Uşak Belediye Başkanı Orhan Kamil Kabalak’ın kızı Yıldız Hanım, halasını oğlu olan subay ve hukukçu Zeki Güngör ile evlenir. Hukuk ve askerlik alanında başarılı bir performans sergileyen Zeki Güngör, Hava Hakim Tuğgeneral rütbesi ile ordudan emekli olur ve 1. Askeri Yüksek İdari mahkemesi Onursal Başkanı payesini alır. Zeki Güngör Paşa gittikleri askeri bir tesiste asılı olan ‘Cümhuriyeti Biz Böyle Kazandık’ fotoğrafının renklendirilmiş kopyasını görünce görünce şaşkınlık içerisinde kalır. Çünkü fotoğrafta, ‘1929 Polatlı’ ibaresi yer almaktadır. Zeki Paşa’nın kan beynine sıçrar. ‘Bu fotoğraf Polatlı’da çekilmiş olamaz’ der. Çünkü, fotoğrafta yer alan smokinli kişi, çok sevdiği dayısı ve kayın pederi, eşi Yıldız Güngör’ün de babası olan Orhan Kamil Kabalak’tır. Zaten o tarihte Polatlı’ da pancarın ne olduğunu bilen yoktur. Zeki Paşa fotoğrafın kaydının ‘ Uşak 1933’ olarak düzeltilmesi için Genelkurmay’a şifahen ve idari yönden başvurur. Olumsuz yanıt alır. Bunun üzerine yargı süreci başlar. Paşa, Genelkurmay Başkanlığını 2007 yılında mahkemeye verir ve davayı kazanır, Fotoğrafı Uşak 1933 olarak tescil ettirir. Bu fotoğrafın orijinali şu anda Uşak Belediyesi Kent Müzesi’nde yer almaktadır. Bazı askeri tesislerde hâlâ ‘Polatlı 1929’ yazan resmi, Mehmet Güngör aile albümünden fotoğrafları paylaşıyorum. 2014 yılında vefat etmiştir” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.