Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Sabri Ceylan, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, 39. IBBY Uluslararası Kongresi’nde Türkiye’nin ilk Agro Kütüphanesi tanıtmanın gururunu yaşadıklarını ifade ederek, “Uşak’ın Banaz Halk Kütüphanesi’nde hayata geçirilen bu yenilikçi proje, doğayı ve edebiyatı bir araya getirerek çocuklarımızın hem kitaplarla hem de doğayla iç içe büyümelerine olanak tanımaktadır. Ayrıca Kültür Yolu Festivalleri kapsamında çocukları kitaplarla, yazarlarla ve çeşitli etkinliklerle buluşturduğumuz projelerimizi poster sunumu ile 60’dan fazla ülkeden kongreye katılım sağlayan profesyonellere anlatma fırsatı bulduk. Projemiz şu anda da İtalya'da ülkemizi temsil ediyor. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın kültürel miras, sürdürülebilirlik ve çevre bilinci gibi önemli konularda farkındalık kazanmaları amacıyla etkinliklerimize devam edeceğiz” dedi.

Dönüş yolu faciayla bitti Dönüş yolu faciayla bitti

Banaz'da UNDP desteğiyle kurulan yeni kütüphane, çevre dostu tarımı desteklemek için teori ile pratiği birleştirecek Banaz ilçesinde kurulan Türkiye'nin ilk tarım kütüphanesi oldu. Banaz İlçe Halk Kütüphanesi'nin ev sahipliği yaptığı girişim, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Kütüp-Anne Platformu ortaklığıyla hizmete açılan Agro-kütüphanenin güzelliği, geleneksel kütüphane işlevlerini, bölge halkının bahçede yeni nesil tarım uygulamalarını test edebileceği bir pratikleme imkanıyla birleştirilmiştir. UNDP finansmanıyla yerel kütüphane yenilenerek, koleksiyonuna sürdürülebilir tarım, ekoloji ve iklim değişikliği üzerine kitaplar eklendi.

Genişletilmiş teorik öğrenme olanaklarını bütünleştirmek için, kütüphaneye bitişik olan arazi, bir topluluk bahçesine dönüştürüldü. Topluluk bahçesi içinde organik atığın gübreye dönüştürüldüğü kompostlama istasyonu; ziyaretçilerin böcekleri doğal ortamlarında gözlemleyebilecekleri bir böcek oteli; iklim değişikliğinin yarattığı sert koşullara karşı daha dayanıklı olan atalık tohum koleksiyonu ve yağmur suyu hasadı kullanan çevre dostu bir sulama sistemi de bulunuyor. Kütüphaneye ayrıca buğday, mısır, domates ve kavun atalık tohumlarının bağışı da yapıldı. Bir tohum kütüphanesini de içeren kütüphanede yüzlerce çeşit atalık tohum güvence altına alındı. AGRO Kütüphanesi’nde atalık tohumlar korunarak gelecek nesillere aktarılacak.