Güneş, “Ultrasonografide Yaşadığımız Problemler Azalacak” Güneş, “Ultrasonografide Yaşadığımız Problemler Azalacak”

Uşak’ın değerli isimlerini gün yüzüne çıkaran Uşak Belediyesi Diorama 1922 Millî Mücadele Müzesi Sorumlusu Ömer Aşcı, yaptığı açıklamada; “Bülent Aziz Esel ya da Aziz Bülent Esel 23 Temmuz 1927 günü İzmir'de dünyaya geldi. Futbolla ilk defa PTT’de memur olan babasının görevi nedeniyle Ankara'da tanışmıştı. Babası yedi çocuğunu kısıtlı imkânlarıyla okutamadığı için onu ortaokuldan sonra Sümerbank Bez Fabrikası'nda çalışmak üzere Kayseri'ye göndermiştir. Kayseri Sümer Spor Kulübü'nde futbola başlamıştır” dedi.

Teknik Direktör Bülent Aziz Esel’in profesyonel futbol kariyerine 1943-1944 Futbol sezonunda MKE Kırıkkalespor Futbol Kulübü'nde başladığını belirten Aşcı; “Aynı yıl 1943-1944 futbol sezonunda transfer olduğu MKE Ankaragücü Futbol Kulübü'nde beş sezon futbol oynamıştır.1948-1949 futbol sezonunda Dünyaca Ünlü İtalyan Futbolcu Giuseppe Meazza'nın teknik direktörlük yaptığı İstanbul Ligi takımlarından Beşiktaş J.K. Futbol Takımı'na transfer olmuş ve Şükrü Gülesin, Süleyman Seba gibi ünlü futbolcular arasında oynamaya başlamıştı. Güçlü fiziğiyle etkili oluyor ve uzaktan attığı isabetli sert şutlarla gol buluyordu. Top onun ayağına geldiğinde attığı sert şutlarda rakip oyuncular şaşkınlık içinde kendini sakınmaya çalışıyordu. Taraftarla ona ‘Kasatura Bülent’ lakabını takmıştı. 1948-1949 futbol sezonunun ikinci yarısında Teknik Direktörlükten ayrılan Giuseppe Meazza'nın yerine Baba Hakkı olarak anılan Hakkı Yeter gelmiş ve takım lig ikincisi olmuştur. O yıl attığı 13 golle, Lefter Küçükandonyadis'in ardından en golcü ikinci isimdi. Beşiktaş Futbol Kulübü 1949-1950 sezonunda İstanbul Ligi Şampiyonu olmuş ve Bülent Aziz Esel attığı 19 golle gol kralı olmuştur” şeklinde konuştu.

Teknik Direktör Bülent Aziz Esel’in Türkiye A millî takımına ilk kez 1949 yılında Yunanistan'da düzenlenen 1949 Akdeniz Kupası kadrosuna dahil edilerek çağrıldığını ifade eden Aşcı; “13 Mayıs 1949'da Mısır ile oynanan maçta ilk kez millî formayı giydi. 3-2 kazanılan maçta, ilk millî golünü de attı. Turnuvanın üç maçında da bir gol attı ve millî takımla ikincilik elde etti. 1950-1951 futbol sezonunda Adaletspor Futbol Kulübü'ne transfer oldu. Beşiktaş’ta başarı dolu iki sezon geçiren Bülent Esel ’in uzun yıllar siyah-beyazlı formaya hizmet edeceği düşünülürken, İstanbul İkinci Kümede mücadele eden Adalet’e geçmesi büyük şaşkınlık yarattı. O yıllarda kâğıt üstünde de olsa amatörlük devam ettiğinden, futbolcular sezon sonunda serbest kalıp istediği kulübe geçebiliyordu. Adalet Mensucat fabrikası sahiplerinin kurduğu Adalet kulübü, yıldız futbolculara parayla birlikte dokuma tezgâhı vererek, resmen adı konmamış profesyonelliği uyguluyordu. Takımdaki futbolculara ait tezgâhlara birer usta veriliyor, bunlarda imal edilen battaniyelerin parası sporculara kalıyordu. Burada daha sonra Uşakspor Futbol Kulübü'nde beraber çalışacağı Efe Tahir namıyla bilinen Tahir Topaloğlu ile birlikte mücadele etti. Bülent Esel 1950-1951 sezonunda İkinci Kümede de 24 gol atarak gol kralı olurken, takımı Adalet’in şampiyonluğunda büyük pay sahibi oldu” sözlerini kullandı.

Bülent Esel ’in 1951 yazında, İtalya’da o sezon Serie A’ya yükselen Ferrara şehrinin Società Polisportiva Ars et Labor (SPAL 1907) takımına transfer olması, spor kamuoyunda şaşkınlığa yol açtığına değinen Aşçı; “Bülent Esel ve aynı günlerde Fiorentina’ya transfer olan Lefter’le birlikte, bir anda İtalyan liginde forma giyecek Türk futbolcu sayısı dörde yükseldi. İtalya’da üç sezon boyunca başarıyla top koşturan Bülent Esel, oynadığı 77 lig maçında 27 gol attı. 1954-1955 sezonunda Beşiktaş’a döndü. Beşiktaş Futbol Kulübü'nde oynadığı iki sezon sonrası fazla forma şansı bulamadığı gerekçesiyle 1957-1958 futbol sezonunda o yıllarda İstanbul’un dördüncü büyüğü olarak görülen Vefaspor Futbol Kulübü’ne transfer oldu. 1959-60 futbol sezonunda Vefaspor Futbol Kulübü’nden Altınordu Futbol Kulübü’ne transfer oldu ve oyuncu-teknik direktör olarak görev yaptı. Bu sene Türkiye Futbol Federasyonu futbolun profesyonelleşmesi adına Milli Lig Sistemine geçmiş ve Altınordu Futbol Kulübü 1.Profesyonel Futbol Ligi’nde mücadele etmiştir. Milli Lig’in adı; 1963-1964 futbol sezonundan itibaren “Türkiye Ligi”, 1965-1966 sezonundan itibaren “Türkiye Birinci Ligi”, 2001-2002 futbol sezonundan itibaren de “Türkiye Süper Ligi” olarak değiştirilmiştir. Altınordu Futbol Kulübü’nde dört sezon oynadıktan sonra 1962-63 futbol sezonu sonrası jübile yaparak profesyonel futbolcu kariyerini sonlandırdı. Sonrasında 1964-1965 futbol sezonunda Türkiye Birinci Ligi’nde Altınordu Futbol Kulübü küme düşmüştür. 2.Profesyonel Futbol Ligi’nde mücadele eden Altınordu Futbol Kulübü’nde teknik direktörlüğe Macar Ignace Molnar ve yardımcılığına ise Bülent Esel ‘in getirilmesiyle 1965-1966 sezonunda Altınordu Futbol Kulübü şampiyon olarak Türkiye 1.Profesyonel Futbol Ligi’ne yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

Teknik Direktör Bülent Aziz Esel’in, Altınordu Futbol Kulübü’nde menajerlik yaptığı 1967-1968 futbol sezonu sonrası 13 Temmuz 1968 tarihinde yapılan sözleşmeyle Türkiye 3. Profesyonel Futbol Ligi'nde mücadele eden Uşakspor Futbol Kulübü Teknik Direktörlüğü’nü üstlendiğini belirten Aşcı; “Uşakspor Futbol Kulübü ile 1969-70 futbol sezonunda şampiyonluk kazanarak Türkiye 2. Profesyonel Futbol Ligi'ne çıkmıştır. 1973-74 sezonuna da Uşakspor Futbol Kulübü ile başladığı sezonun devre arasında aynı gruptaki Aydınspor Futbol Kulübü’ne transfer olmuştur. 1974-75 futbol sezonunda Uşakspor Futbol Kulübü Teknik Direktörlüğü’ne geri dönmüştür. 1974-75 futbol sezonunda Uşakspor Futbol Kulübü’nün küme düşmesiyle görevinden ayrılmış ve futbol hayatını sonlandırmıştır. Emeklilik hayatını sürdürdüğü İzmir'de İzmir Bozkaya SSK Hastanesi’nde bir süre tedavi gördükten sonra 17 Ağustos 2004 tarihinde, 78 yaşında vefat etmiş ve Limontepe Mezarlığı’na defnedilmiştir. Bülent Aziz Esel; Uşakspor Futbol Kulübü Teknik Direktörlüğü Görevini En Uzun Süre Yapan (Altı sezon) Teknik Adam unvanıyla hafızalara kazınmış sevilen bir teknik adamdır” şeklinde konuştu.

Editör: Gülcan Aydoğdulu