Uşak Vali Yardımcısı Dr. Olgun Öner, Uşak İl Tarım ve Orman Müdürü Serkan Bilir, Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Fatih Çelen, DSİ 23. Şube Müdürü Orhan Çelik ve Tarımsal Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve temsilcilerinin katıldığı törenle üreticilere 24.2 ton yem bezelyesi tohumu dağıtıldı. Yapılan proje ile İçerdiği protein değeri, toprağa azot sağlaması hem de hayvancılık ile uğraşan üreticilerin kaba yem ihtiyacını karşılaması açısından önemli bir ürün olan yem bezelyesinin 2.420 dekar alanda ekilişi sağlanacak.

Yem Bezelyesi’nin ana kökü oldukça kuvvetlidir. Fazla dallanan kökler 90-100 cm derinlere kadar inebilir. Enine kesiti hafif köşeli ve içi boştur. Bitki kolayca yattığı için tahıllarla beraber yetiştirilmesi önerilir. Bitkinin bütün organları mumsu bir tabakayla örtülüdür. Bu nedenle, yeşil-gri renkte görülür. Yem bezelyesi, tek yıllık bir bitkidir. Yem bezelyesi ot için yetiştirilir, silo yemi olarak kullanılır, tohumu hayvana yedirilir, bitki yeşil gübre olarak da kullanılır. Aynı zamanda, otlatılmak üzere de faydalanır. Toprak ıslahında bezelyeden yararlanılır.

Yem bezelyesi, yemeklik bezelyeye çok benzemesine rağmen kulakçıkları üzerindeki mor lekelerin bulunması, çiçek ve tohum renginin koyu olmasıyla kolayca ayırt edilebilir. Yem bitkisi, hızlı olgunlaşır. Hem ot, hem de tane yem bitkisidir. Toprağa bağladığı azot miktarı yüksektir, tarlanın verimini arttırır. Tohumu ve otu besleyicidir. Bir yıllık olmasına rağmen kuvvetli bir kazık köke sahiptir. Rhizobium bakterileri ile çok iyi ilişki kurmasıyla dikkat çekmektedir. Bu nedenle münavebede iyi bir ön bitki konumundadır. Kısa süreli mera tesisinde tahıllarla karışık ekilmesi daha uygundur çünkü yem bezelyesinde şişme tehlikesi söz konusudur.

19.12.2024 19.12.2024

Editör: Emine Özler