İlimiz sınırları içinde hemen her su birikintisinde bulunabilen ısırgangiller familyasından olan ısırgan otu mayıs-haziran aylarında çiçek açan tek yıllık ya da çok yıllık bir bitkidir. Yapraklarında dokununca kaşıntı ve batma hissi uyandıran yakıcı tüyler bulunmaktadır. Mayıs-Haziran aylarında çiçek açmasıyla birlikte bu bitkinin boyu 100 cm olabilmektedir. Ev kenarlarında, yollarda, bahçelerde ve neredeyse her yerde yetişebilen ısırgan otu dik bir gövdeye sahip olmakla birlikte sapı ve yaprakları yakıcı bir madde içermektedir. Bu madde yakıcı tüylerin salgıladığı formik asittir. Yakıcı tüylerin cilde teması halinde ilk önce kaşıntı ve yanma sonrasında temas bölgesinde kızarıklık ve tahriş oluşur. Uzun zamanlardan beri neredeyse Anadolu topraklarının her yerinde yetişen ısırgan otu aynı zamanda halk deyimiyle arsız bir ottur.
Isırgan Otunun Faydaları
Dışının yakıcı tüylerle kaplı olması dışarıdan tehlikeli bir bitki gibi gösterse de ısırgan otu içerisinde histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitamini içeren sağlığa yararlı bir bitkidir. Eski zamanlardan beri insanlar tarafından sağlığa faydalarından dolayı kullanılan bitkilerden biridir.
Günümüzde her yerde yetişen ısırgan otunu dikkatli bir şekilde toplanarak çeşit çeşit yerlerde kullanılabilir. Isırgan otu içerdiği vitaminler, enzimler ve minerallerden dolayı günümüzde kullanılan ilaçların birçoğunda kullanılmaktadır. Isırgan otunun normal tüketimi için birçok farklı yol vardır. Isırgan otu yaprakları 3-5 dakika arası haşlanırsa yakıcı tüyler özelliğini kaybetmekte ve vücuda zarar vermemektedir. Haşlanan yapraklar hem içerisindeki vitaminleri korur, hem de güzel bir tada sahip olup yemeklerinizde ve ya salatalarınızda kullanabilirsiniz.
Isırgan Otu Çayı
İlimizde Isırgan otunun bir diğer kullanım şekliyse çay olarak hazırlanmasıdır. Yaz aylarında toplanan ısırgan otu kurutulur, kurutma işleminden sonra genelde sonbahar-kış mevsimlerinde kuruyan yapraklar demlenerek tüketilir. Hazırlanan çay birçok sağlık sorununun çözümünde yardımcı etkisi bulunuyor. Bayanlarda adet ağrılarına iyi geliyor ve adetin çok gelmesini önlüyor. Kandaki toksinlerin atılması sağlıyor ve kanın pıhtılaşmasını engelliyor. Isırgan otunun günümüzde fazla tüketilmemesi halk içinde yararlarının bilinmemesinden kaynaklanıyor.
Editör: Uşak Haber Gazetesi