CHP Uşak Milletvekili Dr. Ali Karaoba, “Eczane teknikerleri ve teknisyenleri Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında eczane hizmetleri bölümünden mezun olduktan sonra özel sektör ve kamunun ilgili kurumlarında görev yapmaktadırlar. 2024 Ocak ayında Bakanlığınıza 7/8643 sıra sayılı ‘Eczane teknikerlerinin istihdamına ilişkin’ soruların yer aldığı önergeye 9 ay sonra, 24.09.2024’te yanıt verilmiş, verilen yanıtta kamuoyunu ve sağlık emekçilerini tatmin eden bilgiler yer almamıştır. Vatandaşlarımızın kamudaki sağlık hizmetlerine güveninde ve sağlık hizmetlerindeki kalitede önemli bir rol oynayan ‘liyakatli atamalar’ ve ‘alanında eğitim almış kişilerin görevlendirilmesi’ gibi konular özellikle kamu hastanelerindeki eczane biriminde alanında uzman ve bu alanda çalışmak üzere eğitim almış eczane teknikerlerinin yerine taşeron işçilerin ve farklı branştan çalışanların istihdam edilmesi üzerine toplumda güven kaybına ve eğitim almış çalışanlarımızın mağdur edilmesine sebep olmaktadır” dedi.
Bu durumun yarattığı özlük hakkı kaybı, iş barışının ortadan kalkması ve mezunların ekonomik kriz altında ezilmeye mahkûm edilmesi eczane teknikerleri için çözülmesi gereken önemli bir sorundur diyen Karaoba, “Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu 2023 yılı iş gücü hedefi doğrultusunda 62 bin 750 eczane teknikeri hedeflenmiş olmasına rağmen 2024 Ocak ayı itibariyle bu rakam 1000’i bile bulmamıştır. 2023 yılı için, 2014 yılında SHGM tarafından yayımlanan sağlık iş gücü hedefinde hastane eczanesi teknikerleri için 9.500 kişilik bir hedef belirlenmiş olup bugüne kadar yapılan toplam atamalarda bu hedefler unutulmuş ve bu hedeflerde ciddi sapmalar meydana gelmiştir” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Ali Karaoba, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM’ye verdiği önergede şu sorulara yer verdi:
“1-Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu hastanelerinin eczanelerinde görev yapan eczane teknikeri sayısı kaçtır? Bu teknikerlerden kaçı üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezundur?
2-Sağlık Bakanlığı’nın 2025 yılı için eczane teknikerleri için belirlediği atama sayısı kaçtır?
3-Sağlık Bakanlığı’nın 70’e yakın üniversitede bulunan Eczane Teknikerliği Bölümü ve mezunlarının istihdamı ile ilgili bir çalışması bulunmakta mıdır?
4-Kamudaki eczane teknikerliği için KPSS’de istenen bölümler hangileridir? Bu bölümlerden biri olan Eczane Teknikerliği Bölümü mezunlarının ve diğer bölümlerden öğrencilerin puan karşılaştırılması nedir?
5-Kamu hastanelerinin eczane birimlerinde eczane teknikerleri yerine hemşire, ebe, tıbbi sekreter, sağlık memuru vb. farklı meslek gruplarının istihdam edilmesinin önüne geçmek için yapılan çalışmalar nedir?
6-Kamudaki sağlık kuruluşlarında tüm branşların adil görev almasına yönelik çalışmalar nedir?
7-2017 yılında Eczane Teknikerleri ve Eczacıları kapsayan mağduriyetlerin giderilmesi için hazırlanan ancak pandemi ve 2023 Şubat Depremleri sebebiyle askıya alınan yönetmelikle ilgili güncel çalışmalar nedir?”