Kulak kaşıntısına neden olan faktörler arasında enfeksiyon, kulak kiri birikmesi, cilt alerjileri, uzun süre kulaklık veya işitme cihazı takılması yer alır. Bunlarla birlikte egzama veya sedef hastalığında da kulak kaşıntısı görülebilir. Kulak kaşıntısının nedeni genellikle kulakta kir birikmesi, cilt alerjileri, uzun süre kulaklık veya işitme cihazı takılması, egzama, sedef hastalığı ve vücutta enfeksiyon olmasıdır. Diğer yandan gıda alerjilerinde de kulak kaşıntısı görülebilir. Kulak kaşıntısına neden olan faktörler şöyledir:
Kulakta meydana gelen enfeksiyonlar, Cilt alerjileri, Sinirsel faktörler, Kulak temizliğinin yapılmaması, Kulakta kir birikmesi, Uzun süre kulaklık veya işitme cihazı takılması, Egzama veya sedef hastalığı, Kulağın içine aşırı müdahale edilmesi, Gıda alerjisi, Soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlar, Soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlar. Genellikle soğuk algınlığı veya gribe neden olan bakteri ve virüsler kulak yollarını etkileyerek kulakta kaşıntı meydana getirebilir.
Kulakta meydana gelen enfeksiyonlar
Orta kulak veya dış kulak enfeksiyonu gibi kulak enfeksiyonu da kulak kaşıntısının yaygın nedenleri arasındadır. Zaman zaman artış gösterse de bu kaşıntılar zamanla kendiliğinden kaybolabilir.
Kulakta kir birikmesi
Kulak kiri, kulaktaki ölü deri hücrelerini temizlemesi açısından sağlıklıdır ancak kulakta biriken aşırı kir zamanla kulak kaşıntısına yol açabilir.
Uzun süre kulaklık veya işitme cihazı takılması
Uzun süre kulaklık veya işitme cihazı takılması, bu cihazlardaki plastiğin kulağı tahriş etmesi sonucunda kaşıntıya sebebiyet verebilir.
Egzama veya sedef hastalığı
Egzama veya sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları da cildin farklı bölgelerinde olduğu gibi kulakta da tahriş meydana getirebilir. Bu da kulak kaşıntısı beraberinde getirir.
Kulağın içine aşırı müdahale edilmesi
Kulakla çok oynandığında veya parmağınızla kulağın içine aşırı müdahalede bulunduğunuzda bu durum kulak kaşıntısını tetikleyebilir.
Gıda alerjisi
Özellikle saman nezlesi veya polen alerjisi olanlar için fındık, soya, buğday, süt, balık ve kabuklu deniz ürünlerini tükettikten sonra alerjiye bağlı olarak kulak kaşıntısı başlayabilir.
Kulak temizliğinin yapılmaması
Kulak temizliğinin düzenli bir şekilde yapılmaması kulakların temiz kalmasını engeller. Bu da zamanla kulak kaşıntısına yol açabilir. Bu sebeple kulak sağlığını korumak için kulakların temiz kalması önemlidir.
Cilt alerjileri
Cildin geliştirdiği alerjik reaksiyonlar kulağın içindeki deriyi etkileyerek kulak kaşıntısına sebebiyet verebilir.
Kulak İçi Kaşıntısı Neden Olur?
Kulak içi kaşıntısı da aynı genel kulak kaşıntısında olduğu gibi kulağı tahriş edebilecek enfeksiyonlar, uzun süre kulaklık kullanımı, egzama veya sedef hastalığı, kulakta kir birikmesi ve kulağın temiz olmaması gibi faktörlerin sonucunda meydana gelir.
Kulak Kaşıntısına Ne İyi Gelir?
Kulak kaşıntısı için genellikle steroid kulak damlaları önerilir. Kaşıntı devam ettiği sürece günde birkaç damla kulak damlasını kulağa damlatmak kulak kaşıntısına iyi gelir. Bununla birlikte doğal olarak beyaz sirke veya elma sirkesi de kulak kaşıntısına çözüm olabilir.
Kulak kaşıntısına iyi gelen yöntemler şu şekildedir:
Steroid kulak damlaları
Beyaz sirke veya elma sirkesi
Kaşıntı olan kulağa sıcak kompres
Zeytinyağı
Kulak damlası dışında olan doğal yöntemler için doktora danışmak gerekir çünkü sirke veya zeytinyağı gibi çözümler kulakta ve ciltte hassasiyet yaratabilir.