Manşet

Öğrencilere toprak örneği ve analiz bilgilendirmesi

Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi 2. Sınıf öğrencileri Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret ederek toprak analizleri hakkında bilgi aldı.

Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “İl Müdürlüğümüz Toprak Analiz Laboratuvarına ziyarette bulunan Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi 2.sınıf öğrencilerine toprak örneği alımı ve toprak analizleri hakkında bilgilendirme yapıldı. İlimizdeki tarımsal üretim potansiyelini arttırmak ve ürün desenini genişletebilmek amacıyla tüm paydaş kurumlarımızla iş birliği içerisinde var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” denildi.

Bitkiler topraktan beslenen canlılardır. Hayatlarını sürdürmeleri için yetiştikleri topraktan yeterli besin elementlerini almaları gerekir. Toprak, birçok mineral maddeyi yapısında bulundurur fakat bitkiye yarayışlı besin elementlerinin miktarları her zaman yeterli olmayabilir. Belli bir tarlayı ya da araziyi temsil eden toprak örneği, fiziksel yapısı ve içinde bulundurduğu bitki besin miktarlarının belirlenmesi amacıyla laboratuvarda analiz edilir. Toprak analizi; doğru ürünü doğru toprağa ekmek, kaliteli ve yüksek verim alabilmek amacıyla dengeli bir gübreleme yapılabilmesi adına çok önemlidir. Yapılan analizler ile toprağın gübre gereksinimleri belirlenerek aşırı gübre kullanılmasının önüne geçilir. Böylelikle hatalı gübre kullanımı sonucu oluşan çevre kirliliği ve çoraklığında önüne geçilmiş olunur.

Ülkemizdeki tarım topraklarını gelişi güzel ve verimsiz kullanmak yerine toprak analizi yapılarak sürdürülebilir ve verimli bir tarım yapılması hedeflenmektedir. Toprağın bünyesinde barındırdığı mevcut bitki besin maddelerinin ve fiziksel yapısının durumu öğrenilerek hangi ürün ekiminden maksimum verim alınacağı tespit edilir. Toprağın ve ekilecek ürünün gereksinimlerine göre yüksek düzeyde verim elde edebilmek için en uygun gübre miktarı hesaplanarak gübreleme takvimi oluşturulur. Yıl içerisinde birden fazla ekim yapılabilen toprakların besin element değerleri yapılan analizler ve düzenli gübreleme ile kontrol altında tutularak, aynı topraktan alınan ürün çeşitliliği artırılmış olur. Düzenli analizi yapılmayan toprak fazla gübre kullanımından dolayı yapısı bozulabileceğinden veya az gübre takviyesinden ürün veriminin düşmesinden dolayı toprak analizinin önemi anlaşılmaktadır.