Manşet

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Nazan Köker, ramazan ayında sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken temel öğelerden bahsetti.

Yeterli ve dengeli beslenmenin devam etmesi, sürdürülebilmesi için sahura mutlaka kalkılması gerektiğini vurgulayan Uşak İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Nazan Köker, yaptığı açıklamada; “Sahura kalkmamak veya sadece sahurda su içip yatmak gün içerisindeki kan şekeri seviyesinin ciddi şekilde düşmesine ve gün içinde belirgin halsizlikler yaşanmasına sebep olacaktır. Sahurda süt, yumurta, peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek gibi kahvaltı seçenekleri tüketilebilir veya çorba, salata, zeytinyağlı sebze yemekleri gibi bir öğün tercih edilebilir. Gün içinde açlık hissinin daha geç oluşmasını sağlayacak lif kaynağından zengin kuru baklagilin de sahurda tüketilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.  

İftarda hızlı yemek yemekten kaçınılması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Köker; “İftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluk insanları tetikliyor. Kan şekeri düşük olduğu için bireylerde çok hızlı zamanda fazla miktarda besin tüketme ihtiyacı hissedilecektir. Yapılan en büyük hatalardan birisi kısa sürede hızlı besin tüketmektir. Bu hızlı besin tüketildiği takdirde bireylerde kan şekerinde dengesizlikler ve sindirim sistemi problemleriyle karşılaşmaktayız. Bu yüzden iftar süresi yaklaşık 20-25 dakika gibi uzun bir süre olmalıdır. Oruç, zeytin, hurma, su gibi besinlerle açıldıktan sonra çorba ve salatayla yemeğe başlanmasını daha sonra da az yağlı et yemekleri, sebze yemekleri ve yanında 1-2 dilim tam tahıllı ekmek yenilmesini insanlara tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

İftar ve sahur arasında su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Köker; “Bireylerin bu dönemde su ihtiyaçları ekstra önem kazanmaktadır. Bireyler çünkü gün içerisinde sıvı ihtiyaçlarını karşılayamayacakları için iftar ile sahur arasında yaklaşık 2-2,5 litre mutlaka su tüketmelerini tavsiye ediyoruz. En önemli konulardan birisi de şerbetli tatlılar. Şerbetli tatlılar yerine bireylerin daha çok sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar gibi besinleri tercih etmesini tavsiye ediyoruz. Ve son olarak gün boyu yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için iftardan yaklaşık 1-2 saat sonra hafif tempolu yürüyüşler yaparak metabolizmamızı hızlandırmamız lazım” ifadelerini kullandı.