HABER MERKEZİ

Sinir otu bağışıklık sistemini müthiş derecede arttırdığına göre neden 2020 nin hastalığına çözüm olmasın.. Ben doğadan topladığım sinir otlarının yapraklarını günde sabah ve akşam olmak üzere her gün iki yaprağını çiğ olarak tüketiyorum.. Sizler için sinir otunun faydalarını araştırdım ve sizlere şifa olması dileklerimle sunuyorum..

İlimizde Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte alışveriş yaparken eli daha çok bitki çayına gitmeye başlayanlar, her sonbahar-kış sezonunu demlik çay içerek hastalığa yakalanmadan geçirmeye çalışanlar buraya!

Kışın en şifa dolu bitkilerinden ıhlamurun bile pabucunu dama attıracak, kuşburnunu bile unutturacak bir bitkiyle tanıştırmak istiyoruz sizi, sinir otuyla!

Kendisini tüm yönleriyle tanıyıp sinir otunun faydalarını öğrenince 'Neden bugüne dek onu tanımamışım?' diye hayıflanmadan edemeyeceksiniz, eminiz. Bir an evvel keşfetmeniz gereken bir lezzet o, karşınızda nasıl kullanıldığından faydalarına, tüm yönleriyle sinir otu!

İsmi agresif, kendisi şifa dolu: Sinir otu nedir?

Sinir otu, halk arasında çıban otu, yara otu, damar otu gibi isimlerle de anılan, uluslararası olaraksa en çok 'plantago' adıyla bilinen bir bitki. Genişçe yaprakları ve yapraklarından çok daha fazla uzayan tohumlu kısmıyla görür görmez hemen tanıyabileceğiniz bu bitki.. Birçok iklim koşuluna dayanıklı diyebileceğimiz güzeller güzeli sinir otu bitkisi, dünyanın neredeyse her yerinde kendiliğinden yetişebilecek kadar uyumlu olsa da en çok sulak alanları, sıcak havaları, otlakları, meraları seviyor. Kendisine yol kenarlarında, kırlarda ve hatta mezarlıklarda rastlamaksa çok mümkün.

Sinir otunu bizim için değerli yapan tabii ki içindeki yararlı maddeler. C ve K vitamini başta olmak üzere birçok vitamin içeren sinir otu, bunun yanı sıra kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi vücudumuz için gerekli olan minerallerin de kaynaklarından biri. Tüm bunların yanında sinir otu, gösterdiği antioksidan, inflamatuar ve antibakteriyel özellikler sayesinde de bizi hastalıklardan korumada üzerine tanımıyor.

Sinir otu, çok eski zamanlardan bu yana şifalı bitkiler arasında kendine sağlam bir yer edinen, 'alternatif tıp' olarak anılan bitkisel tedavi yöntemlerinde sık sık kullanılan isimlerden biri. Hala birçok tıbbi ilacın içinde kullanıldığı söylenen sinir otu, kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılan doğal bir malzeme.

Peki neden bu kadar çok alanda kullanılıyor dersiniz? Sinir otunun faydalarını görünce sebebini çok iyi anlayacaksınız, eminiz.

Ne işe yarar, merak ettik: Sinir otunun faydaları

Sinir otunun içindeki vitaminlerden, minerallerden ve taşıdığı birbirinden şifalı özelliklerden söz ettik ama bunların vücudumuzda ne gibi etkileri olur, asıl bunu öğrenelim.

· Sinir otu, grip, nezle gibi kış hastalıklarının, soğuk algınlıklarının önüne geçiyor.

· Var olan hastalıkların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlıyor.

· Yine genelde kış aylarında birçoğumuzun yaşadığı balgam sorununa çözüm oluyor, balgam söktürücü etkisiyle öksürük şuruplarını dahi unutturuyor.

· Bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğün kesilmesini sağlıyor.

· Göğsü yumuşattığından nefes darlığı gibi problemlerin de iyileşmesine destek oluyor.

Tabii tüm etkileri kış hastalıklarına dair değil bu bitkinin. Kendisi aynı zamanda şu işlere de yarıyor:

· Vücutta oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.

· Çıban gibi oldukça ciddi sayılabilecek cilt problemlerinin bile üstesinden gelmenizde yanınızda yer alıyor.

· Bunların yanı sıra sinir otu, idrar söktürücü bir etkide oluşturuyor.

· Bu özelliği sayesinde vücutta oluşabilen ödem, şişkinlik gibi problemlerin de daha hızlı çözülmesine destek oluyor.

· Antioksidan özellikler gösterdiğinden vücudumuzdan serbest radikalleri uzaklaştırıyor, bu sayede damarlarımızda birikebilecek plakaların da önüne geçiyor.

· Damarların tıkanmasını engellediğinden tansiyon üzerinde de olumlu etkilerde bulunuyor, özellikle yüksek tansiyon sorununa iyi geliyor.

· Kalp krizi ve felç gibi aniden gelişebilecek kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu koruyor.

Sinir otu kullananlar onu nasıl değerlendiriyor: Sinir otu nasıl kullanılır?

Sinir otunun bu kadar faydasını öğrendikten sonra onu kullanmak istemiş olabilir, 'Sinir otu nasıl kullanılır?' diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. O zaman hemen anlatalım:

Kendisi, birçok bitki gibi genel olarak çayı demlenerek tüketiliyor. Hem taze hem de kurutulmuş haline aktarlardan ve semt pazarlarından kolayca ulaşılabiliyor. Ancak aman dikkat, güvenilir yerlerden aldığınızdan, aldığınız ürünün sinir otu olduğundan emin olun, bilmeden bambaşka bir ürün alarak kendinize fayda sağlamak yerine zarar vermeyin.

Sinir otunu temin ettikten sonra 1 su bardağına 1 tutam olacak şekilde demleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Suyu kaynatın ve bir kenara alıp içine sinir otunu ilave edin. Bu şekilde yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakın. İşte bu kadar! Ardından sinir otu çayınızı süzüp içinden tanelerini çıkardıktan sonra afiyetle içebilirsiniz.

Tadından hoşlanmazsanız içine bal gibi doğal bir tatlandırıcı da ilave edebilirsiniz, seçim sizin.

'Mutlaka bir yan etkisi de vardır' diye düşünenler buraya: Sinir otunun zararları

Sinir otu, alerjik ve hassas bünyeli olanlara, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınlara önerilmiyor, bizden söylemesi. Özellikle ciltte kızarıklık, kaşıntı, deride döküntüler oluşturma gibi etkileri olabileceğinden taze olarak kullanmaktansa kurutulmuş halinin kullanılmasının daha doğru olduğu da önerilenler arasında.

Her zaman söylediğimiz gibi, ciddi, kronik bir rahatsızlığınız varsa sinir otu da dahil olmak üzere hiçbir doğal ürünü doktorunuza danışmadan, onun önerisi olmadan tedavi amaçlı olarak kullanmamalısınız, aman diyelim.

Editör: Uşak Haber Gazetesi