Mart ayı itibarıyla Tarım-GFE 707,81 seviyesine ulaşırken, yılbaşından bu yana (Aralık 2024'e göre) artış %10,32, son 12 aylık ortalamalara göre ise %36,16 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise artış %1,80 olarak kaydedildi. Girdi maliyetlerindeki bu yükseliş, tarım sektörünün üretim maliyetlerini doğrudan etkileyerek üretici üzerindeki baskıyı artırdı.
Veteriner Harcamaları Zam Şampiyonu Oldu
Alt gruplar bazında en yüksek artış veteriner harcamalarında yaşandı. Yıllık bazda veteriner hizmetlerindeki fiyat artışı %55,87'yi bulurken, Aylık artış ise %4,31 ile en fazla yükselen kalem oldu.
Tarımsal Girdi Kalemlerinde Genel Artış Sürüyor
Ana gruplara bakıldığında; Tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi, aylık bazda %2,08, yıllık bazda ise %29,10 artış gösterdi. Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yıllık %33,53 arttı. Girdi maliyetlerindeki bu yükseliş; gübre, yem, enerji, ilaç ve bakım hizmetleri gibi pek çok kalemde üreticiye daha fazla mali yük getiriyor.
Sektör Uyarıyor: “Üretici Baskı Altında”
Uzmanlar, girdi maliyetlerindeki yüksek artışın üretim kararlarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli üreticilerin desteklenmemesi durumunda, tarımda sürdürülebilirliğin tehlikeye girebileceği uyarısı yapılıyor.