Gündem

TÜRKİYE ENERJİDE KENDİ KENDİNE YETEN ÜLKE OLACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye'yi enerjide tam bağımsız kılarak kendi kendine yeten bir ülke haline getirmeye kararlıyız.” dedi.

Yüksek enerji maliyetlerinden vatandaşların etkilenmemesi için destekleri arttırdıklarına işaret eden Bakan Bayraktar, “Tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında 2024 yılının 10 aylık döneminde 275 milyar lira devletimiz tarafından karşılanmıştır” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye'yi enerjide tam bağımsız kılarak kendi kendine yeten bir ülke haline getirmeye kararlıyız.” dedi. Yüksek enerji maliyetlerinden vatandaşların etkilenmemesi için destekleri arttırdıklarına işaret eden Bakan Bayraktar, “Tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında 2024 yılının 10 aylık döneminde 275 milyar lira devletimiz tarafından karşılanmıştır.” diye konuştu. Bakan Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesini sundu.

13 Bin Futbol Sahası

Maden sahalarında 2024 Ekim sonu itibarıyla ise 7 bin 833 saha denetimi yaptıklarını kaydeden Bayraktar, faaliyetlerin sonlandığı 13 bin futbol sahası büyüklüğündeki 9 bin hektarda 21 milyon adet ağaç dikildiğini söyledi. Bayraktar, dünya bor rezervinin yüzde 73’üne sahip olduklarını ifade ederek 2024 yılında 2,5 milyon ton bor ürünleri satışı karşılığında, yüzde 97’si ihracat olmak üzere, 1,3 milyar dolar satış gerçekleştirerek bir rekor kıracaklarını bildirdi.

Nijer’de Altın Üretimi

Nijer’de altın sahalarından birinde 2025 yılında üretime başlamayı planladıklarını anlatan Bayraktar, ‘2023 yılındaki toplam enerji ithalatı faturamız yaklaşık 70 milyar dolardır. Bu yüksek ithalat rakamlarının dış ticaret açığına olumsuz etkisi, yurt içi ve yurt dışında arama ve üretimlerimizi artırmamızı zorunlu kılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Gaz Otobanı İnşa Ettik

Bayraktar, 2020 yılında Karadeniz’de Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdiklerini anımsatarak “Deniz yüzeyinin 4 bin metre altından çıkardığımız doğal gazı karaya, 170 kilometre mesafeden Filyos’a ulaştırarak vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Yani Karadeniz’in tabanına Ankara-Bolu otoyolu mesafesi kadar adeta bir gaz otobanı inşa ettik.” dedi.

Üretim İki Katına Çıktı

Geçen yıl bütçe görüşmelerinde Sakarya Gaz Sahası’ndaki günlük üretimi 3,8 milyon metreküp olarak açıkladıklarını, bugün bu üretimin yaklaşık 2 katına ulaşarak 7 milyon metreküpe çıktığına değinen Bayraktar, “Diğer sahalarımızla birlikte toplam yurt içi üretimimizi günlük 8 milyon metreküpe yükselterek 3,5 milyon hanemizin ihtiyacını kendi doğal gaz üretimimizle karşılar hale geldik.” diye konuştu.

6,3 Milyon Otomobile Yakıt

Bayraktar, yine geçen yıl bütçede Şırnak Gabar’daki günlük üretimi 23 bin varil olarak açıkladığını vurgulayarak “Bugün itibarıyla 2 buçuk katına çıkartarak günlük 57 bin varilin üzerine yükselttik. Yurt dışındaki sahalardaki 40 bin varillik üretimle birlikte günlük toplam 155 bin varilin üzerinde petrol üretiyoruz. 6,3 milyon otomobilin yakıt ihtiyacını kendi ürettiğimiz petrolle karşılıyoruz. Ortaya koyduğumuz hedefler doğrultusunda Türkiye'yi enerjide tam bağımsız kılarak, kendi kendine yeten bir ülke haline getirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin dünyadaki 6’ncı büyük doğal gaz şebekesine sahip olduğunu anlatan Bayraktar, “Şehirlerimizde dünyanın çevresini 5 kere dolaşacak uzunlukta, 208 bin kilometreyi bulan doğal gaz dağıtım hatlarımız mevcuttur. 81 ilimizde 885 yerleşim yeri ve 222 Organize Sanayi Bölgesine doğal gazı ulaştırdık. Sadece son bir yılda 92 yerleşim yerine doğal gaz arzı sağladık.” dedi.

Bayraktar, Türkiye’nin yıllık ortalama 50 milyar metreküp doğal gaz tüketimi ve yıllık 80 milyar metreküp doğal gaz arz kapasitesi bulunduğunu ifade ederek “Türkiye artık kendi gazını üreten, kaynak ve güzergâh çeşitlendirmesini sağlamış, güçlü altyapısı ve tedarik portföyü sayesinde ihracat kabiliyeti kazanmış, Avrupa’nın da arz güvenliğine katkı sağlayan enerjide merkez ülke konumuna gelmiştir.” diye konuştu.

Türkiye’nin elektrik talebi son 20 yılda ortalama yıllık yüzde 4,4 artarak 335 milyar kWh’e çıktığını bildiren Bayraktar, “Bu denli yüksek talep artışını karşılamak için uyguladığımız politika ve düzenlemelerle elektrik kurulu gücümüzü 114 bin 600 MW’a ulaştırarak adeta enerjide bir devrim gerçekleştirdik. Son 20 yılda enerji sektöründe neredeyse 3 yeni Türkiye inşa ettik.” değerlendirmesini yaptı. Bayraktar, elektrik sektörünü geliştirirken aynı zamanda dönüştürdüklerinin de altını çizerek “Rüzgâr ve güneş kurulu gücümüzü neredeyse sıfırdan 31 bin MW’ın üzerine çıkartarak bu kısa sürede 23 Keban Barajı’na eşdeğer gücü devreye aldık. Bugün geldiğimiz noktada sadece rüzgâr ve güneş santrallerinden ürettiğimiz elektrik, ülkemizdeki tüm konutların yıllık elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.” ifadelerini kullandı.

11 Milyar Dolarlık İthalat Önlendi

Yenilenebilir enerjinin mevcut kurulu güç içindeki oranını yüzde 60’a, yerli kaynakların oranını da yüzde 70’e çıkardıklarını bildiren Bayraktar, “Son bir yılda yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi neticesinde yaklaşık 11 milyar dolar karşılığı olan doğal gaz ithalatını önledik.” yorumundan bulundu. Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile Türkiye’nin 70 yıllık hayalini gerçeğe dönüştürdüklerini ifade ederek “Akkuyu tümüyle devreye alındığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak ve yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ile 35 milyon ton karbon salımını önleyecektir.” dedi. Enerji verimliliği alanında 2024-2030 yıllarını kapsayan eylem planını devreye aldıklarını dile getiren Bayraktar, “Kamu ve özel sektör birlikte, 2030 yılına kadar 20 milyar doların üzerinde enerji verimliliği yatırımı gerçekleştireceğiz. Bu yatırımlar sayesinde önümüzdeki 15 yılda 46 milyar dolar değerinde enerji tasarrufu sağlayacağız.” diye konuştu.

275 Milyar Liralık Destek

Bayraktar, tüm vatandaşların elektrik ve doğal gaz faturalarında 2023 yılında 328 milyar lira, 2024 yılının 10 aylık döneminde ise 275 milyar liranın devlet tarafından karşılandığını açıklayarak “Halihazırda meskenlerde kullanılan elektriğe düşük kademede yüzde 60, yüksek kademede yüzde 40; doğal gaza ise yüzde 63 destek uygulanmaktadır.” dedi. Dar gelirli hanelere, hanedeki kişi sayısına göre aylık 150 kWh’ye kadar destekleme yaptıklarını söyleyen Bayraktar, “2024 yılı başından itibaren 4,1 milyon haneye 8,1 milyar lira elektrik tüketim desteği, 654 bin haneye ise 1,4 milyar lira doğal gaz tüketim desteği verilmiştir. Ayrıca, bu yıl içinde 1,6 milyon haneye toplam 1,4 milyon ton kömür dağıtımı planlanmış, kömür dağıtımı halen devam etmektedir.” diye konuştu.