Manşet

Uşak Hattında Tarihi Kopuş: 26 Ağustos 1922’de Yunan Haberleşmesi Felç Oldu

26 Ağustos 1922’de Türk Süvarisi Uşak Hattında Yunan Haberleşmesini felç ederek Dumlupınar Zaferinin yolunu açtı.

Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kent Belleği Projesi Sorumlusu Ömer Aşcı, 26 Ağustos 1922 tarihinde Türk ordusunun gerçekleştirdiği muhabere harekâtı sonucunda Yunan Küçük Asya Ordusu’nun haberleşme ağının Uşak hattında tamamen felç olduğunu söyledi. Ömer Aşcı'nın verdiği bilgilere göre, Yunan Küçük Asya Ordusu Başkomutanı Yeoryos Hacianestis, Dumlupınar Meydan Muharebesi’ni İzmir’deki karargâhından yönetmeye çalışıyordu. Ancak ordunun çeşitli birlikleri Afyonkarahisar, Gazlıgöl ve Eskişehir gibi farklı noktalara dağılmış durumdaydı. Ana karargâh Afyonkarahisar’da bulunuyordu ve ordu komutası, daha kıdemli olan Yunan 1. Kolordusu Komutanı General Nicolas Trikopis’in sorumluluğundaydı.

Türk süvarisinin, 27 Ağustos 1922 itibarıyla telgraf ve demiryolu hatlarını kesmesi, Trikopis’in başkomutan Hacianestis ile iletişimini kopardı. Bu durum, Yunan ordusunun savaş alanında ciddi bir koordinasyon krizi yaşamasına neden oldu. Hacianestis’in cepheye gönderdiği emirler ulaşamadı; ayrıca Trakya’daki birliklerin Batı Cephesi’ne kaydırılması gibi kritik hamleler de yapılamadı. Ömer Aşcı, Türk ordusunun 25-28 Ağustos tarihleri arasında özellikle Uşak hattındaki Yunan cephe gerisine yönelik gerçekleştirdiği muhabere harekâtını şu sözlerle aktardı: "Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu, 25/28 Ağustos gecesi Ahır Dağları'nı aşarak Sincanlı-Kırka hattına ulaştı. Ardından Yunan ulaştırma hatlarına saldırarak demiryollarını tahrip etti, Uşak ve İzmir'e giden telgraf hatlarını kesti. Böylece İzmir’de bulunan Yunan Başkomutanı Hacianestis’in cepheyle irtibatı tamamen kesildi."

Özellikle 26 Ağustos 1922 sabahı başlayan büyük taarruzda, Türk birlikleri Yunan mevzilerine karşı hızlı ilerlemeler kaydetti. 4. Kolordu, Meşecik Sırtları, Kaleciksivrisi ve Toklu’daki Yunan mevzilerine taarruz ederken; 5. Kafkas Tümeni, 11. Tümen, 23. Tümen ve 15. Tümen kritik noktaları ele geçirdi. 5. Süvari Kolordusu ise Ahır Dağı’nı aşarak Sincanlı Ovası'na inmiş ve Çayhisar ile Kırka-Sinanpaşa hattından batıya doğru ilerleyerek, Yunan kuvvetlerinin Uşak bölgesinden doğuya çekilmesini engellemiştir. Ömer Aşcı, söz konusu harekâtın, Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde Türk Ordusu lehine gelişen süreci hızlandırdığını ve Yunan ordusunun kesin yenilgisine zemin hazırladığını vurguladı.