Manşet

Uşak Kaymakamı Ahmet Reşid Tokçaer’in Görev Süreci ve Hayatı

Ömer Aşcı, Uşak Kaymakamı Ahmet Reşid (Tokçaer) Efendi'nin görevdeki önemli sürecini ve hayatını anlattı.

Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kent Belleği Projesi Sorumlusu Ömer Aşcı, Uşak Kaymakamı Ahmet Reşid Tokçaer’in Uşak’taki kaymakamlık görevine nasıl atandığı ve ardından yaşanan gelişmeleri detaylı bir şekilde paylaştı. Aşcı’nın açıklamalarına göre, Uşak Kaymakamı Rauf Bey’in görevde rehavet göstermesi ve halkın talepleriyle ilgilenmemesi üzerine başlayan şikayetler, zamanla büyüyerek önemli bir krize dönüştü. Bu durumun ardından Dahiliye Nezareti tarafından başlatılan tahkikat sonucunda Rauf Bey kaymakamlık görevinden alındı ve yerine 31 Ekim 1894 tarihinde Ahmet Reşid (Tokçaer) Efendi atanarak Uşak’ta göreve başladı. Ancak, yaklaşık bir yıl sonra 5 Kasım 1895 tarihinde yapılan Umumi bir kararnameyle Ahmet Reşid Efendi, Uşak’tan Beypazarı’na tayin edildi.

Ahmet Reşid Tokçaer, 1864-1949 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda önemli bir bürokratik kariyere sahipti. Tokat’ın ileri gelenlerinden Mutafzade Mustafa Efendi’nin oğlu olan Ahmet Reşid, 1864 yılında Tokat’ta doğmuş ve eğitimini Darüşşafaka’da tamamlamıştır. 1887’de Mülkiye’nin yüksek kısmından mezun olan Tokçaer, idarecilik mesleğine adım atarak sırasıyla Ladik, Çorum, Uşak ve Beypazarı Kaymakamlıklarında bulunmuştur. 1890 yılında Çorum Mutasarrıfı olan Ahmet Reşid, ilerleyen yıllarda Gümüşhane, Muş, Kerkük, Zor, Biga ve Maraş Mutasarrıflıkları görevlerinde de bulunmuş, ardından Van Vali Vekilliği’ne atanmıştır. Ancak bu göreve gitmeyip, Zor Sancağı Mutasarrıflığı’na gönderilmiştir.

Musul Valiliği’nden sonra İstanbul’a dönerek çeşitli görevlerde bulunan Ahmet Reşid, 1919’da Erzurum Valiliği’ne atanmış ve 1920’de Meclis-i Vükelâ kararıyla görevden alınmıştır. 1924 yılında kendi isteğiyle emekli olmuş ve daha sonra kalabalık ailesini geçindirebilmek için Başbakanlık Arşiv Genel Müdürlüğü’nde çalışmıştır. Ahmet Reşid Tokçaer, 1949 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Ömer Aşcı, Ahmet Reşid Tokçaer’in, Osmanlı İmparatorluğu’nda uzun yıllar çeşitli görevlerde bulunmuş ve halkına hizmet etmiş, dürüst ve namuslu kişiliğiyle tanınan önemli bir bürokrat olduğunu belirterek, Uşak’ın tarihi açısından önemli bir figür olduğunu vurguladı.