Manşet

UŞAK KÜLTÜR TURİZM’DEN KARUN HAZİNESİ BELGESELİ

Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Uşak’ın tanıtımı adına dünyaca ünlü Karun Hazinesi belgeseli hazırladı.

Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Sabri Ceylan, hazırlanan belgeselde Karun Hazinelerinin gizeminin ön plana çıktığını ifade ederek, “Gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenerek kurgusal bir bakış açısıyla günümüze uyarlanan belgeselin gelecek nesillere kalması ve kültür hazinemizde yerini alması için İmparator Karun'un Sardes'te başlayan öyküsünü Güre'de devam ettirip Uşak Arkeoloji Müzesinde tamamladık. Arkeolojik değerlerin ne kadar kıymetli olduğunu ve bu eserlerin gerçek sahibinin bulanlar değil bütün bir Millet olması gerektiğinin resmini çizdik. Bu kadim medeniyetin topraklarının üstü de altı da vazgeçilmez hazinelerle dolu. Dedelerimizden miras kalan bu coğrafyayı torunlarımıza en güzel şekilde bırakalım ve somut olmayan kültürel mirasımıza hep birlikte sahip çıkalım. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak Uşak’ın tanıtımına destek veriyoruz. İlimizin tanıtımı için çok büyük destek veren Uşak Valisi Sayın Dr. Turan Ergün’e teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

KARUN'UN SARDES'TE BAŞLAYAN ÖYKÜSÜ, UŞAK ARKEOLOJİ MÜZESİNDE SONLANDI

Karun’a para mutluluk getirdi mi? Büyük kiroz ruhunu kime sattı?Bilgeler kahinlerin savaşında beklenmeyen misafirkimdir?İnananın ruhu broşa nasıl işlendi. Yüce yaratıcı bizzat adını anarak mealenşöyle der;“O şımardı gururlandı vekibirlendi.Niceleri geldiler, neler istediler.Sonunda dünyayı terk eylediler. Sen hiçgitmeyecek gibisin,öyle değil mi? Senden evvelkiler de öyleydi. İster Nuh kadar ömür verilsin,eninde sonunda sen de terkedileceksin.Karun 35 yaşında Lidya Kralı olur. Karun’un batıda adı Krus,doğuda Kun’dur.Krusbu geniş omuzlu saçları lüle lüle sırtına doğru dökülüyor güçlü birkarakter olduğu söylenir. Yunanistan'daki bugünkü Parnas dağlarındaki Apollo 250 gram ağırlığında altın Aslan hediye etmiştir. Bu kadar zengindir. Karunhizmetçileri, etrafında dönen ordusu, askerleri ve bu topraklarda çok zengindir. Yılda iki defa ürün veren topraklarda tütününden incirine, zeytininden yonca ve yulafa her şey vardır.Ancak Karun mutludeğildir.Normal şartlarda bir insanın hep Hani derler ya parayla mutluluk işteparayla mutlu olmayacak parayla mutlu olamıyor.

Karun, 13 tane ünlü büyücüsünü getirtir. 3 tane de kuyumcu ustası tutar. 33 gününsonunda som altını döverken kuyumculardan birisi ölür. İşte o denizatıbroşu ortaya çıkar.Hem kuyruğuvardır, denizde yüzmek için; ayaklar yaptılar ona karada yürüyebilmesi içinve kanatlıdır uçabilmesi için.Yani ondan kimse kaçamaz hiçbir erkek kaçamayacak. Nina öldükten sonra tek kalan parça budur.Nina’nın ruhu 33 gününsonunda rivayete göre o denizatı broşunun içine geçer ve kuyumcular tek tekölmeye başlar. Çünkü öyle hayrandır ki o Denizatı broşa o kadar muhteşem bir sanatkarane bir ürün ortaya çıkar ki, tektek ölmeye başlarlar.Ninanın ruhu artık Denizatı broşundadır. Sonra askerleriçağırır.Muhafızları bu defa burada belki 50-100 metre altımızda büyücüleri öldürürler. Karun bir akşam vakti,som altın 432 parçayı gömer.Son kapıları kapatır. Gürgen ağaçları vardır. Ateşe verir orayı. Milattan önce 540’da bu dağda Karun altını Gürgen ağaçlarıyladolduruyor, üstüne tahtını koyuyor ve günlerce yandığı anlatılıyor.

Manisa'ya doğru bu alanda 140civarı tümülüs var. İşte o 1968sabahı burada kimine göre 5, kimine göre9, kimine göre 11 köylü vatandaş var.Burayıkazarlar.Kazdıktan sonra tam bu noktada 432 parça Karun’un için Lidya'nın kuyumcularının özel olarakyaptırdığı her bir parça buradadır.Köylülerin akıbeti çok kötüdür.Kimsenin ağzını bıçak açmıyor burayla ilgili Artık kimsekonuşmak istemiyor 432 parçayı bu topraklardan buradan butümülüsten, ruhunun gömülü olduğuna inanılan yerden. Türkiye’den önce yurt dışına kaçırılan, Amerika Metropolitan Müzesi’nde olduğu belirlenen ve yıllarca süren hukuk mücadelesi ile yeniden kendi topraklarına yani Uşak’a kazandırılan Karun Hazineleri, Uşak Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.