Uşak Üniversitesi bünyesinde Mart 2013 tarihinde kurulan bölüm Türkiye’de Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği alanında öncü durumda bir bölümdür. Şu an itibari ile bölümde biri profesör ikisi doçent, üçü doktor öğretim üyesi, ikisi öğretim görevlisi olmak üzere, sekiz akademik personel görev yapmaktadır. Bölümde öğretim süresi 4 yıl olup, isteğe bağlı İngilizce Hazırlık Programı tercih edilebilmektedir. 2013-2014 öğretim yılında ek kontenjan ile 14 öğrencinin alındığı lisans programımıza, halen kayıtlı 100 civarında öğrenci bulunuyor. Bölümde; uygulanan 4 yıllık öğretim ile bir Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği lisans mezununun sahip olması gereken mesleki bilgi ve yeterlilikleri kazandırmayı, sahip olduğu bilgi birikimini toplum ve insanlık açısından faydaya dönüştürecek çalışmaları yürütebilen mühendisler yetiştirmeyi amaçlanıyor. Uygulanacak olan çağdaş öğretim planı, bölüm vizyon ve misyonuna uygun şekilde düzenlenerek bu sayede, sürekli gelişime açık malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisleri yetiştiriliyor.
Öğretim faaliyetleri 2015 yılında hizmete açılmış olan Mühendislik Fakültesi yeni binasında, bölümümüze tahsis edilmiş 2 derslik ile 2 laboratuvarda yürütülmektedir. Ayrıca Bilgisayar Destekli Teknik Resim, Temel Bilgisayar Bilimleri gibi dersler için fakültenin eski binasında bulunan Teknik Resim Salonu ve Bilgisayar Laboratuvarı fakültedeki tüm bölümlerin ortak kullanımına açıktır. Öğretim planında yer alan %60’ı zorunlu ve %40'ı seçimli dersleri başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi ünvanını alır. Mezunlarımız; özel ya da devlet kurumlarının gıda, ilaç, kozmetik, tekstil, deri, polimer, plastik, boya, cam, sabun, yağ, deterjan, içecek, uzay ve havacılık, beton, çimento, kompozit, biyomalzeme, seramik, metal, makine, elektronik ve otomotiv sanayi gibi sanayi dallarının üretim, planlama, AR-GE, ÜR-GE, satın alma, pazarlama ve kalite kontrol bölümlerinde, ayrıca çeşitli bilimsel araştırma kurumlarında çalışabilirler.
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı 2014-2015 Akademik Yılı Bahar Yarıyılında faaliyete başlamış ve programa 12 yüksek lisans öğrencisi alınmıştır. 2019-2020 Akademik Yılı Bahar Yarıyılında Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Programı faaliyete başlamıştır. Sahip olduğumuz çağdaş ve güçlü öğretim planı sayesinde, insanlık için yüksek kaliteli, katma değeri yüksek malzemeleri ve nanoteknoloji ürünlerini tasarlayıp üretebilmek ve mühendislik problemlerine teknolojik çözümler getirebilmek için gerekli bilgi ve birikim ile donatılmış, yenilikçi, yaşam boyu öğrenmenin önemini kavramış, özgür düşünen, sorgulayan, girişimci, ekip çalışmasına yatkın mühendisler yetiştirmektir. Gerçekleştirilen güçlü çalışmalarla malzeme bilimine ve nanoteknolojiye uluslararası düzeyde katkı sağlamak temel görevimizdir. Vizyonu ise üretilen bilimsel bilginin ve verilen eğitim-öğretimin çağdaş tekniklerle sürekli geliştirildiği, bu sayede teknolojinin gelişimine katkıda bulunan, ulusal ve uluslararası alanda etkin bir bölüm olmak.