Manşet

Uşak Tarım, il, ilçe ve köylerde üreticileri bilgilendiriyor

Uşak İl Tarım ve Orman Müdürü Serkan Bilir, köylerde üreticilerle bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulundu.

Uşak il Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Bu hafta ki buluşmalar kapsamında; “Merkez İlçemizde; Ovademirler, Karaağaç, İkisaray Köylerinde, Banaz İlçemizde; Yenice, Düzkışla, Yazıtepe Köylerinde, Eşme İlçemizde; Camili, Caberler, Bozlar Köylerinde, Sivaslı İlçemizde; Pınarbaşı, Eldeniz, Özbeyli Köylerinde, Ulubey İlçemizde; Kıranköy Köyünde toplantılar düzenledik. Üreticilerimize Bakanlığımızın yeni destekleme modelini, tarımsal üretimin planlanmasını anlattık, onlardan gelen istek ve talepleri dinledik” denildi.

Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında desteklemelerle ilgili olarak Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından; “Destekler sade, yönlendirici, etkin ve öngörülebilir hâle getirildi. Destekler üç yıllık hazırlandı ve üretim yılı başlamadan önce açıklandı. Amacını tamamlamış bazı destekler kaldırılarak sadeleşmeye gidildi. Önceki modelde alt başlıklarıyla birlikte 165 kaleme ulaşan bitkisel, hayvansal ve su ürünleri destekleme kalemleri 12 temel başlık altında toplandı. Destek katsayı değerleri ve destek tutarlarının her yıl güncellenmesine karar verildi. Verimli ve kaliteli üretimi teşvik etmek amacıyla ilave desteklemeler tasarlandı. Hayvancılık desteklerinde kadınlara, gençlere, aile işletmelerine ve birinci derece tarımsal örgüt üyeliklerine pozitif ayrımcılık yapılarak ilave destekler verilmesine karar verildi” ifadeleri kullanıldı.

Bitkisel üretimde yeni modelin getirdiklerine dair Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; “Bitkisel üretim destekleri ilk defa üretim döneminden önce ve üç yıllık olarak açıklandı. 21 başlıkta verilen bitkisel üretim destekleri üç başlığa (Temel Destek, Planlı Üretim Desteği, Üretimi Geliştirme Destekleri indirildi. Temel girdi maliyetlerine göre ürünler kategorilere ayrılarak her bir kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı destek katsayısı dekara 244 TL olarak açıklandı. Birim destek katsayı değeri, her yıl mazot ve gübre fiyatlarındaki artış oranları dikkate alınarak güncellenecek. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere (buğday, arpa, dane mısır, mercimek, nohut, kuru fasulye, aspir, kanola, kütlü pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, patates, kuru soğan ve yem bitkileri ürün gurubuna) ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu tarafından ıslah edilen yerli ve millî sertifikalı tohumla üretim yapanlar ilave destek alacak” sözlerine yer verildi.