Manşet

Uşak ve Salur Boyu Arasındaki Tarihî Bağlantılar

Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kent Belleği Projesi Sorumlusu Ömer Aşcı, Uşak'ın tarihî kökenlerine dair önemli bilgiler paylaştı.

Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kent Belleği Projesi Sorumlusu Ömer Aşcı, Dede Korkut Destanları'nın başkahramanı Salur Kazan’ın torunu Uşak Han ile Uşak şehrinin isminin kökenine dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Yomut halılarının, Oğuz Türklerinin Salur Boyu'na bağlı Yomut Aşiretinden geldiğini belirten Aşcı, dünyadaki en eski düğümlü halılardan biri olan Pazırık Halısı’nda kullanılan desenlerin Yomut Gülü, Salur Gülü, Hun Gülü, Türkmen Gülü, Buhara Gülü ve Neben Gülü gibi isimlerle anıldığını ifade etti. Aşcı, ayrıca Türkmenistan’ın halılarının Avrupa’da 'Yamut' halıları olarak bilindiğini ve Anadolu halıcılığına liderlik eden Uşak, Sivas, Gördes, Lâdik ve Isparta gibi yerleşimlerin Salur Boyu'nun hâkim olduğu bölgeler olduğunu belirtti. Dede Korkut hikâyelerinin 15. yüzyılın ikinci yarısında yazıya geçirildiğini belirten Aşcı, Dede Korkut’un Türk Dünyası’nda bilge ata olarak kabul edildiğini söyledi. Aşcı, "Dede Korkut’un Oğuzların Kayı ve Bayat boylarından geldiği ve 570 ile 632 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. Destanların başkahramanı Salur Kağan ise güçlü, bahadır ve cesur bir kahraman olarak görülmektedir" dedi.

Aşcı, Uşak isminin Salur Kağan’ın neslinden gelen Ögürcik Alp’in torunu Yomut Han’a dayandığını belirtti. Rivayete göre, Yomut Han’ın "Garrıköse" isimli bir cariyeden dünyaya gelen oğluna "Uşak" ismi verilmiştir. Uşak’ın cesareti ve liderliği sayesinde "Uşak Han" olarak anıldığı ve ailesinin Uşak Aşireti olarak tanındığı ifade edilmektedir. Bu aşiretin bir kısmının Hîve’de kaldığı, ancak cemaat ve obaları hakkında yeterli bilginin bulunmadığı belirtilmektedir. Ayrıca XII. yüzyılda Salur boylarının bir kısmının, Ogurcuk Alp’in öncülüğünde Türkmenistan’dan İran, Azerbaycan, Kırım ve Anadolu’ya hareket ettiğini belirten Aşcı, İran’da kalan bazı grupların "Acem" adını aldığını vurguladı. Osmanlı döneminde Uşak’ta en güçlü ailelerden biri olan Acemler’in de bu kökenden gelebileceği ihtimali üzerinde durulduğunu ifade etti. Bu yeni bulgular, Uşak’ın tarihî ve kültürel geçmişi hakkında önemli ipuçları sunarken, şehrin kökenleri ve Oğuz Türkleri ile olan bağlantısına dair araştırmalara ışık tutuyor.