Manşet

Uşak Ziraat Fakültesi’ne İki Ödül Birden

(ÖZEL HABER) -“Tarım Gençlerle Yükseliyor” yarışmasında Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden iki öğrenci ödül aldı.

İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) düzenlediği “Tarım Gençlerle Yükseliyor” yarışmasında Uşak Üniversitesi öğrencileri iki ödül birden aldı. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Türkiye geneli yarışmada Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü 4. sınıf öğrencisi Sude Cangür Akıllı Tarım Kategorisi’nde sunduğu projesiyle, Tarla Bitkileri Bölümü 3. sınıf öğrencisi İbrahim Çelik ise Tarımsal Pazarlama, Markalaşma ve İletişim Kategorisinde sunduğu projesiyle ödül almaya hak kazandı. Kazanan projelere ödülleri ve başarı belgeleri AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda düzenlenen törenle birlikte verildi. Ödül alan projeler fuar süresince ziyaretçilere açık olarak sergilenecek. Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden yapılan açıklamada, “Öğrencilerimizi sürdürülebilirlik konusundaki titizliklerinden ve başarılarından dolayı kutluyoruz” denildi. 

Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü 4. sınıf öğrencisi Sude Cangür Akıllı Tarım Kategorisi’nde ödül aldığı projesi, kenevir (Cannabis sativa L.) bitkisinin dioik yapısına dayalı cinsiyet ayrımını yapay zeka teknolojisi ile çözmeyi hedefliyor. Proje ayrıca, “Kenevir bitkisi, erkek ve dişi bitkiler olarak farklı özelliklere sahip olup, bu farklılıklar özellikle endüstriyel kullanım ve esrar üretimi için büyük zorluklar yaratmaktadır. Projenin amacı, kenevir tohumlarının ekim öncesinde ve erken çıkış döneminde cinsiyetinin yapay zeka ile ayırt edilmesini sağlayarak, amaca yönelik verimli bir ekim süreci gerçekleştirmektir.

Proje kapsamında, tohumların cinsiyet ayrımını yapabilmek için gözle görülemeyen dişi ve erkek kenevir tohumları, mikroskop altında solunum hızı, ağırlık, şekil, boyut, renk ve desen gibi faktörlere dayanarak yapay zekaya tanıtılacaktır. Bu şekilde, tohumların cinsiyetinin doğru bir şekilde belirlenmesi sağlanacak ve amaca uygun erkek veya dişi kenevir tohumları ekilecek. Ayrıca, ekilen tohumlar erken gelişim döneminde dal sayısı, yaprak büyüklüğü, bitki boyu, gövde kalınlığı gibi parametrelerle izlenecek ve yapay zekaya tanıtılacak. Bu süreçte, bitkilerin erken dönemde cinsiyet ayrımı sağlanacak ve erkek-dişi bitkiler doğru şekilde gruplandırılacak. Bu çalışma, kenevirde erkek ve dişi bitkilerin tohumdan ve erken çıkış döneminde yapay zeka ile ayrımını yapmayı sağlayacak ve endüstriyel tarımda verimliliği artıracak önemli bir adım olacak.”

Diğer proje sahibi İbrahim Çelik’in tarımsal pazarlama, markalaşma ve iletişim konulu projesi ise, Türkiye'deki küçük aile işletmeleri ve tüketiciler arasındaki pazarlama ve dağıtım zorluklarını aşmak için dijital bir platform geliştirmeyi amaçlıyor. Proje ayrıca, “"Buluştur Map" adlı platform, tarımsal işletmelerin ürünlerini pazarlama, fiyatlandırma ve gönderim sağlama süreçlerinde karşılaştıkları sorunları çözmeyi hedeflerken, tüketicilere de uygun fiyatlı ve kaliteli gıda maddelerine kolay erişim sunuyor. Üreticiler, platforma ürünlerini konum, fiyat, miktar, coğrafi işaret belgesi ve organik, iyi tarım uygulamaları sertifikalarını ekleyerek yüklüyor. Ardından sistem, yakın konumda bulunan veya benzer güzergahlarda seyahat eden tüketicileri bilgilendiriyor. Seyahat halindeki sürücüler, platforma konumlarını açarak çevrelerindeki ilanlardan haberdar olabiliyor. Bu dijital platform, üreticiler ve tüketiciler arasında fiyat farklılıklarını en aza indirgemeyi, yeni pazarlar yaratmayı, yöresel ürünlerin tanıtımını yapmayı ve yerinde al-sat imkanı sunmayı hedefliyor. Aynı zamanda, tarımsal işletmelerin ürünlerini daha geniş bir kitleye ulaştırmalarına yardımcı olarak yerel ekonominin güçlenmesine katkıda bulunuyor.”