UŞAKLI ÇOCUKLAR VODAFONE İLE KODLAMA ÖĞRENECEK
İlimizde birçok kullanıcısı olan telefon şirketi Vodafone, elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi kapsamında Uşak Bir Eylül İlkokulu’nda bir kodlama sınıfı açtı. E-atıkların geri dönüşümünden elde edilen gelirle kurulan sınıf, uzaktan eğitim alan Uşaklı öğrenciler için EBA destek noktası olarak da hizmet verecek.
13 Ocak 2021, Uşak – Tüm dünyada 2025 yılına kadar operasyonlarından kaynaklı çevresel etkiyi yarıya indirmeyi hedefleyen Vodafone, Türkiye’de de çevresel ayakizini azaltmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Vodafone, elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla başlattığı “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi kapsamında Uşak Bir Eylül İlkokulu’nda bir kodlama sınıfı açtı. E-atıkların geri dönüşümünden elde edilen gelirle kurulan sınıf, kodlama öğrenmek isteyen Uşaklı çocuklar tarafından ücretsiz kullanılabilecek. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliğiyle yürütülen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında hayata geçirilen sınıf, uzaktan eğitim alan Uşaklı öğrenciler için EBA destek noktası olarak da hizmet verecek.
“Amaç odaklı bir şirket” olma hedefiyle çalıştıklarını belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, şunları söyledi:
“Vodafone olarak, tüm dünyaya bir söz verdik; 2025 yılına kadar 1 milyar insanın hayatına dokunacağız ve operasyonlarımızdan kaynaklı çevresel etkimizi yarıya indireceğiz. Türkiye’de de 2025 yılına kadar toplam sera gazı salımımızı %50 azaltmayı, tüm şebekemizi %100 yenilenebilir kaynaklardan enerjilendirmeyi ve elektronik atıkların %100’ünün geri dönüştürülmesini hedefliyoruz. Bu doğrultuda, elektronik atıkların doğru şekilde geri dönüşümünü sağlamak ve bu konuda bilinç yaratmak üzere ‘Bu Atıklar Kod Yazıyor’ projesini hayata geçirdik. Topladığımız elektronik atıkların geri dönüşümünden elde edilen ekonomik gelirle okullara kodlama sınıfı kuruyoruz. Projemize Uşak Bir Eylül İlkokulu’nu da dahil etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Uşaklı çocuklarımız, bu sınıfta düzenlenecek kodlama eğitimlerinden ücretsiz yararlanabilecek. Ayrıca sınıfımız, EBA destek noktası olarak da hizmet verecek. Vodafone olarak, herkes için daha iyi bir gelecek hedefiyle sürdürülebilirlik alanında değer yaratan çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.”
Çalışanlar ve iş ortakları destek veriyor
Vodafone, “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesiyle, çalışanlarının ve iş ortaklarının evlerinden getirdiği elektrikli süpürgeden bilgisayara, şarj cihazından giyilebilir spor ekipmanına kadar her türlü e-atığı topluyor ve lisanslı geri dönüşüm firması Akademi Çevre tarafından geri dönüştürülmesini sağlıyor. Geri dönüşümden elde edilen gelirle okullarda kodlama sınıfı kuruluyor. Mayıs 2019’da başlatılan proje kapsamında bugüne kadar Mardin Sakarya Aycan Çaltekin İlkokulu, Samsun İlkadım Kubilay İlkokulu, Adana Sarıçam Kürkçüler Ortaokulu, Gaziantep Ticaret Borsası Ortaokulu, Bingöl 100. Yıl Ortaokulu ve Çanakkale Mahmudiye İlkokulu’nda kodlama sınıfları kuruldu.
Döngüsel ekonomiye katkı
Vodafone, tüm dünyada 2025 yılına kadar elektronik atıkların %100’ünün geri dönüştürülmesini hedefliyor. Vodafone Türkiye de operasyonlarından kaynaklı çevresel etkisini daha az atık üretimi ve daha az doğal kaynak kullanımı ile azaltırken, ürettiği atığı geri dönüştürüyor. Döngüsel ekonomi yaklaşımını benimseyen şirket, bu sayede kaynak verimliliğini artırırken karbon salımlarının azaltılmasını sağlıyor. Bu kapsamda, şirkette oluşan e-atıkların %99’u yeniden kullanılıyor, lisanslı kuruluşa satılıyor ya da geri dönüştürülüyor. Şirket ayrıca, arızalı veya hasarlı, kullanılmayan şebeke ekipmanlarını ikinci el olarak satarak tekrar kullanılmasını hedefleyen ikinci el projesi, akıllı telefon kiralama hizmeti, cep telefonu değişim kampanyası gibi çalışmalarla da döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor.
Vodafone hakkında
Avrupa ve Afrika'nın lider telekomünikasyon şirketlerinden biri olarak faaliyet gösteriyoruz. Amacımız, "Daha iyi bir gelecek için insanları birbirine bağlamak". Uzmanlığımız ve büyüklüğümüz, toplumda olumlu bir değişim yaratmak açısından bize eşsiz bir fırsat sunuyor. Şebekelerimiz; aileleri, arkadaşları, işletmeleri ve kamu kurumlarını birbiriyle bağlantıda tutuyor. COVID-19 sürecinin de açıkça gösterdiği gibi, gerek ekonomilerde sürekliliğin sağlanmasında, gerekse eğitim ve sağlık gibi kritik sektörlerin işleyişinde hayati rol oynuyoruz.
Avrupa'nın en büyük mobil ve sabit ağ operatörü, dünyanın ise lider IoT (Nesnelerin İnterneti) sağlayıcısı konumundayız. Afrika'daki M-Pesa teknoloji platformumuz, 45 milyondan fazla insanın mobil ödemelere ve finansal hizmetlere erişimini sağlıyor. 21 ülkede mobil ve sabit ağlar işletiyor, 48 ülkede daha mobil ağlarda iş ortaklıkları yürütüyoruz. 30 Eylül 2020 itibarıyla 300 milyondan fazla mobil müşterimiz, 27 milyondan fazla sabit genişbant müşterimiz, 22 milyondan fazla TV müşterimiz bulunuyor. Ayrıca, 112 milyondan fazla IoT cihazına bağlantı sağladık.
Doğum ve ebeveyn izni politikalarımızla çeşitliliği ve kapsayıcılığı desteklerken, bağlantıda olmalarını sağlayarak kadınları güçlendiriyoruz. Kadınların, kız çocuklarının ve toplumun her kesiminin eğitime ve dijital becerilere erişimine katkı sağlıyoruz. Irk, etnik köken, engellilik hali, yaş, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, inanç, kültür veya inanç ayrımı yapmaksızın tüm bireylere saygı duyuyoruz.
Gezegenimiz üzerindeki etkimizi azaltmak üzere önemli adımlar atıyoruz. Buna göre, 2025 yılına kadar sera gazı emisyonlarımızı %50 azaltmayı, kullandığımız elektriğin %100'ünü yenilenebilir kaynaklardan temin etmeyi ve yedek olarak ayrılan şebeke ekipmanlarımızın %100'ünü tekrar kullanmayı, yeniden satmayı veya geri dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Daha fazla bilgi için www.vodafone.com adresini ziyaret edebilir, @VodafoneGroup Twitter hesabımızı takip edebilir ve www.linkedin.com/company/vodafone adresinden LinkedIn bağlantısı kurabilirsiniz.