Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür TARHAN’ın yürütücüsü olduğu FIGURE (Fig Waste Into Green Ultra-Resilient Eco-coatings) projesi, AB Ufuk Avrupa kapsamındaki, Akdeniz bölgesinde Araştırma ve İnovasyon için Ortaklık (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area, PRIMA) Programı tarafından, tarım-gıda değer zinciri teması altında çok ortaklı uluslararası bir proje olarak desteklenmeye layık görülmüştür.
Proje Türkiye’nin koordinasyonu altında İtalya, Almanya ve Mısır ortaklığında yürütülecektir. Koordinatörlüğünü Türkiye’den Uşak Üniversitesi’nin üstlendiği FIGURE projesi, ülkemizden İncir Araştırma Enstütüsü, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstütüsü ortaklığında, yurtdışından ise Padova Üniversitesi (İtalya), Hannover Leibniz Üniversitesi (Almanya) ve Mısır Ziraai Araştırma Merkezi (Mısır) ortaklığında yürütülecektir. Toplam süresi 3 yıl olan projede 7 kurum ve lisansüstü öğrenciler hariç yaklaşık 30 araştırmacı görev alacaktır. Projenin toplam bütçesi yaklaşık 700.000 Avro’dur.
Uşak Üniversitesi’nin ilk uluslararası bilimsel ARGE projesi olan FIGURE’de Uşak Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgür Tarhan (Proje Yürütücüsü), Doç. Dr. Onur Güneşer, Doç. Dr. Funda Karabağ, Dr. Öğr. Üyesi Gamze D. Tetik, Doç. Dr. Ayşen Melda Çolak, Prof. Dr. Ayşegül Taş ve Doç. Dr. Hakan Boz görev alacak. İncir, taze ve kurutulmuş ürünleri ile Akdeniz bölgesinde önemli bir tarımsal işletme kaynağını temsil etmektedir. Türkiye ve Mısır, bölgede incir üretimi ve ihracatı konusunda en üst sıralarda yer almaktadır. Almanya, Fransa ve İtalya gibi Avrupa Ülkeleri inciri çoğunlukla her iki ülkeden ithal etmektedir. Ancak, özellikle ürün kalitesi, gıda kayıpları, atık işleme ve çeşitli paydaşları etkileyen ekonomik kayıplarla ilgili üretim ve pazarlamada değer zinciri boyunca önemli boşluklar bulunmaktadır. Ülkemizin iç ve dış pazar anlamında en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan inciri konu alan FIGURE projesi, yaş ve kuru incir ürünlerinin güvenliğini ve kalitesini iyileştirmek, hasat sonrası kayıpları azaltmak, üretimde yenilik için atıkları yeniden kullanmak, ilgili bilgi ve teknolojiyi alana uyarlamak için yenilikçi stratejilerin geliştirilmesini öneriyor.