Uşak İl Emniyet Mescidi İmam Hatibi ve Uşak Diyanet İzcilik Kulübü Lideri Tecelli Himmet Çelik, iki buçuk yıl önce başladıkları bu gönüllü çalışmada birçok zorluğu aşarak önemli başarılar elde ettiklerini ve gençlerin hayatlarında köklü değişiklikler yarattıklarını belirtti. Proje, 2,5 yıl önce 29 Ekim’de Uşak Atapark’ta çevreye zarar veren bir grup çocukla karşılaşmalarıyla başladı. Çelik, o günü şu sözlerle anlattı: "Polis arabalarına ve çevreye zarar veren roman asıllı çocuklara ‘Tanışmak ister misiniz?’ diye sordum. 'Evet' dediler ve o gün bugündür birlikteyiz." O dönemde 10 kişilik küçük bir grupla başlayan bu yolculuk, bugün 40 kişilik büyük bir aileye dönüştü. Çelik, bu çocuklarla kurdukları samimi ilişkiyi, “7-16 yaş grubu dezavantajlı çocuklar her gün buraya gelirler, yemeklerini yerler, çaylarını içerler, oyunlarını oynarlar. Burası onların evi gibi. Biz hoca-öğrenci değil, abi-kardeş gibiyiz” sözleriyle dile getirdi.
Uşak Diyanet İzcilik Kulübü, çocuklara sadece dini bilgiler sunmakla kalmayıp, milli ve manevi değerler, spor, sanat ve adab-ı muaşeret konularında da rehberlik ediyor. Çelik, bu çalışmayı “Hayat okulu” olarak tanımlayarak; "Burada her şey var. Yemek adabından kişisel hijyene, oturup kalkma kurallarından toplumsal davranışlara kadar her konuda rehberlik ediyoruz. Burası, gençlerin hayat becerilerini kazandığı bir okul gibi” dedi. Faaliyetler tamamen hayırseverlerin desteğiyle yürütülüyor. Çelik, bu tür projelerin Türkiye genelinde yaygınlaşmasını arzuladığını ifade ederek; "Uşak’ta bu tarz izcilik faaliyetini tek ben yürütüyorum. Türkiye genelindeki izcilik çalışmaları genellikle memur çocukları veya düzenli eğitim gören gençlerle yapılıyor. Ancak biz, suça karışmış ve bağımlılıkla mücadele eden çocuklara ulaşıyoruz. Onlar için bambaşka bir yol açtık” şeklinde konuştu.
Projeye katılan gençlerin çoğu, geçmişte hırsızlık, gasp, yaralama, uyuşturucu ve alkol gibi olumsuz alışkanlıklara sahipti. Çelik, bu süreçte karşılaştıkları zorlukları şu sözlerle anlattı: "Bu çocukların suçu yok. Ailelerinden ve çevrelerinden gördüklerini yapıyorlardı. Bir çocuk bana 'Hocam, biz hırsızlığı meslek olarak biliyorduk' dedi. Şimdi o çocuk sanayide kaportacıda çalışıyor. Artık burası bir okul gibi. Üstten mezunlar olduğu gibi, alttan da sürekli yeni çocuklar geliyor." Başlangıçta çocukların suça devam ettiğini belirten Çelik, sabır ve kararlılıkla bu süreci aştıklarını söyledi: "İlk yıl çocuklar suç işlemeye devam etti. Her gün onları karakoldan ve adliyeden alıyorduk. Ama sabrettik. Şimdi buraya gelen çocukların suça karışması mümkün değil. Çünkü çok emek verdik ve çok fedakârlık yaptık."
Projenin en büyük destekçilerinden birinin dönemin Uşak İl Emniyet Müdürü Mesut Gezer olduğunu belirten Çelik; "Her gün okul çıkışı çocukları emniyetin arabasıyla alıp çeşitli etkinliklere götürüyorduk. Pazartesi basketbol, salı havuz, çarşamba at binme, perşembe kütüphane, cuma saz kursu... Altı ay boyunca bu şekilde devam ettik. Mesut Gezer müdürümüz Ankara’ya tayin olunca biraz yalnız kaldık, ama mücadelemiz sürüyor “dedi. Eski Uşak Valisi Turan Ergün'ün de bu projeye büyük destek verdiğini belirten Çelik, bu süreçte kişisel fedakârlıklarının da büyük olduğunu vurguladı. Çelik; "Sağlığımdan, ailemden ödün verdim. Gece gündüz bu çocuklarla ilgilendim. Ama şimdi bakınca, tüm bu emeklerin boşa gitmediğini görmek beni mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
Çelik, bu tür çalışmaların sadece gönülden yapıldığında başarılı olabileceğini belirterek; "Bu işi görev olarak görürseniz yapamazsınız. Menfaat için yapılacak bir iş değil. Bu, silahsız bir savaş. Çünkü bu çocuklar tehlikeli çevrelerde büyümüş. Her an her şey olabilir. Ama Allah rızası için, karşılık beklemeden yaparsanız başarı gelir. Biz de bu yolda kazandık” şeklinde konuştu. Şu anda kulüpte 7-16 yaş arası gençler bulunuyor. Çelik, projeye katılan gençlerin artık suçla bağlarının kesildiğini belirterek, “Bize gelip de suça devam eden yok. Ara ara düşenler oldu, ama elinden tuttuk, tekrar kazandık. Artık bu çocuklar hayata umutla bakıyor” dedi.