Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kent Belleği Projesi Sorumlusu Ömer Aşcı, kamuoyuyla paylaştığı nadir bir fotoğraf ve döneme ait bilgilerle, 1922 yılında Uşak’ta yaşanan önemli bir tarihî süreci gündeme taşıdı.
Aşcı, yaptığı açıklamada; “Türk Ordusu’nun 30 Ağustos 1922’de kazandığı Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonrası, Yunan Küçük Asya Ordusu bozguna uğramıştır. Yaklaşık 21 bin Yunan askeri esir alınmıştır. Bu esirlerin önemli bir kısmı, Uşak Kazası çevresinde toplanmıştır. Ancak bu denli kalabalık bir esir nüfusunun Uşak'ta barındırılması mümkün değildi. Millî Savunma Bakanlığı, 30 Ağustos 1922 itibariyle kurduğu Üsera (Esir) Taburları vasıtasıyla hem bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemeyi hem de sevkiyatı düzenlemeyi amaçlamıştır. Esir alınan asker ve sivil erkekler, Amele Taburlarına dâhil edilerek Anadolu’nun iç kesimlerine gönderilmiştir. Uşak’ta, bir eşrafın evi rütbeli ve hasta esir askerler için barınak haline getirilirken, diğer esirler Uşak Tren İstasyonu’nun arka tarafında tel örgülerle çevrilmiş bir kampta tutulmuştur” dedi.
1922 yılının Eylül ayında Uşak, Türk Kurtuluş Savaşı'nın en kritik aşamalarından birine sahne oldu. Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonrasında çekilen bu nadir fotoğraf, Yunan ordusunun bozgununu ve Türk ordusunun disiplinli şekilde yürüttüğü esir sevkiyatını belgeleyen önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor.
(Fotoğraf: HARP)