Uşak İl Sağlık Müdürlüğü; İnmenin, aniden gelişen ve hızlı müdahale gerektiren tıbbi bir acil durum olduğunu belirterek İnme belirtileri gösteren kişi ile karşılaşıldığında vakit kaybedilmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’nin aranması gerektiğini ifade etti. Uşak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “İnme, beyni besleyen kan damarlarının yırtılması, tıkanması veya pıhtı atması nedeniyle beyin dokusunun hasar görmesidir. İnme'nin bir sonucu olarak el, kol, yüz veya bacaklarda duyu, güç ve istemli hareket kaybı ise felç olarak adlandırılır. Bu durum beynin bir bölümünde ya da beyindeki damarlar zarar gördüğünde meydana gelir. İnme en fazla fonksiyon kaybına, diğer bir tanımla kalıcı engelliliğe yol açan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer almaktadır” denildi.

ARKADAŞ KATİLİ TUTUKLANDI ARKADAŞ KATİLİ TUTUKLANDI

İnmeye neden olabilecekler kapsamında açıklama yapan Uşak İl Sağlık Müdürlüğü; “Beynin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besinden yoksun kalmasına bağlı inme (felç) meydana gelir ve beyin hücreleri dakikalar içerisinde ölmeye başlar. İnmenin oluştuğu bölgedeki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı kayıplar oluşur. İnme (felç) şu nedenlerle ortaya çıkabilir; Diyabet, Hipertansiyon, Hormon tedavileri, Sigara ve alkol kullanımı, Dislipidemi (kan yağlarının vücutta fazla bulunması), Egzersiz eksikliği, Kalp ritim bozukluğu, Beyin kanaması. İnmenin iki çeşidi vardır. Bunlar damar tıkanıklığına bağlı iskemik inme veya kan damarı sızıntısına bağlı hemorajik inmedir. Bazı hastalarda beyine giden kan akışının geçici olarak kesilmesi ile oluşan kalıcı belirtilere neden olmayan geçici iskemik atak (GİA&TİA) ortaya çıkar” sözlerine yer verdi.

İnmenin risk faktörleri hususunda Uşak İl Sağlık Müdürlüğü; “ Fiziksel hareketsizliğe bağlı olarak ortaya çıkan obezite, yüksek tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi hastalıklar felç riskinin artmasına neden olur. Düzenli olarak egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek inme riskinin azalmasını sağlar. Yaş ve cinsiyet faktörü; 55 yaş üzeri kişilerin, gençlere kıyasla inme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde inme riski de kadınlara oranla daha yüksek seyretmesine rağmen kadınlarda inmeden dolayı ölüm oranları erkeklerden fazladır. Östrojen içeren doğum kontrol haplarının veya hormon tedavilerinin kullanılması felç riskini artırır. Kilo faktörü; Fazla kilolu ya da obez olmak, fiziksel hareketsizlik, sigara veya uyuşturucu kullanımı inme geçirme riskini artırabilir. Kronik hastalıklar; Tıbbi olarak inme için yüksek riskli hastalıklar arasında hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabet, kalp yetmezliği, atrial fibrilasyon gibi kalp ritim bozuklukları, obsrüktif uyku apnesi sayılabilir” ifadelerini kullandı.

İnme (Felç) Belirtilerine yönelik Uşak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “İnme, aniden bayılma, dengesizlik, çift görme gibi belirtilerle ortaya çıkarak beyinde hasar oluşmasına neden olur. Siz veya çevrenizdeki biri felç geçiriyorsa, sinirsel felç belirtilerinin başladığı zamana da dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü bu hastalıkta tedaviden en çok fayda gören hasta grubu belirtiler başladıktan sonra ilk saatlerde tedavi edilenlerdir. İnme belirtileri şöyle sıralanabilir: Aniden oluşan bilinç kaybı ya da bayılma, Yüzde kayma, Konuşmada bozulma, Aynı taraf kol ya da bacakta güçsüzlük, Çift görme veya ani görme kaybı, Denge kaybı, Görmede bozukluk, Yutkunma güçlüğü, Bilişsel olarak bozulmalar, Kol ve bacak bölgesinde uyuşma, Ağız köşesinde sarkma ya da çekilme. Belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda zaman kaybetmeden acil tıbbi yardımı aramak gerekir. Semptomların değişip değişmeyeceğini görmek adına zaman kaybetmemek önemlidir. İnme için her dakika, her saniye büyük önem arz etmektedir. İnme ne kadar uzun süre tedavi edilmezse, beyin hasarı ve sakatlık potansiyeli de o ölçüde artar” denildi.

Editör: Gülcan Aydoğdulu