Uşak Lisesi öğretmeni ve öğrencileri Millî Eğitim Bakanlığı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yürüttükleri "Türkiye Yüzyılı Filozofları" adlı projede kendi yazmış oldukları "Bize Göre Felsefe" adlı kitaplarının satışı ile elde ettikleri 50.000 TL geliri Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağışlayarak Cumhuriyetimizin 101. yılında önemli bir dayanışma örneği sergiledi.Ki̇tap (2)

Uşak İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda Uşak Lisesi Felsefe Öğretmeni Hediye Aslan'ın rehberliğinde 2024-2025 eğitim-öğretim yılı güz döneminde 10. sınıf seviyesinde 6 sınıftan 150 öğrenci ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında 5 aşamadan oluşan bir proje hazırladı. Projenin son aşaması olan ürün oluşturma kısmında 150 öğrenci, Cumhuriyetimizin 101. yılında Türk Silahlı Kuvvetlerine hediye olarak vermeyi planladıkları bir kitap yazdılar ve kitabın satışından elde ettikleri geliri bağışlamak istediler. Öğrenciler yazdıkları deneme, şiir ve çizdikleri karikatürlerle kitabı hazırladı. Yapılan imza günü ile kitaplarını satarak bir gelir elde ettiler. Projenin hedeflerinden biri de "vatan, millet sevgisini pekiştirmek" olarak belirlenmişti. Öğrencilerin askerlerimiz için çabası, bu konuyu dert edinmeleri, vatanını sahiplenmeleri kitapların daha fazla kişiye ulaşmasını sağladı.Ki̇tap (4)

Uşak Lisesi’nden yapılan açıklamada, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) kapsamında ulaşılmak istenen asıl amaç; insanı ruh ve bedenden oluşan bir varlık olarak göz önüne alan bütüncül bir eğitim anlayışı geliştirmek ve uygulamak; yetkin ve erdemli bireylerin yetiştirilmesi noktasında emek sarf etmektir. Programda bulunan felsefe dersi bu modeli uygulamak için uygun ve doğru bir disiplin olarak belirlenmiştir. Proje için kullanılan tüm materyaller, etkinlikler ve ortaya konulan somut çıktılar, ürünler yukarıda aşağıda belirtilen beş becerinin hepsini karşılamaktadır. Öz Farkındalık, Sosyal Farkındalık, Sorumlu Karar Verme, İlişki Geliştirme Becerileri ve Öz Yönetim konularının ele alındığı beş sosyal-duygusal beceri üzerine bir dönem boyunca felsefe dersleri işlenmiştir” denildi.

WHATSAPP İHBAR HATTI WHATSAPP İHBAR HATTI

Uşak Lisesi Felsefe Öğretmeni Hediye Aslan, yaptığı projeyi kısaca şöyle özetledi: "Projemiz, özgün sosyal-duygusal gelişim uygulama kategorisine göre hazırlandı. İlk çıkış cümlemiz "Felsefe diye bir ders var ve herkes bunu görmeli" idi. Genel kanının aksine felsefe çok önemli bir ders ve TYMM modelinde başarılı olmak için çocuklarımızın içindeki küçük filozofları uyandırmalıyız diye düşündüm. Yemek yemeyi sevmeyen bir çocuk, nasıl ki kendi kırdığı yumurta ile bir kek çırpıp, pişirip onu zevk alarak yerse, bu dersi öğrencilerime emanet edersem aynı şekilde onlar da bu dersi sahiplenirler ve dersten keyif alırlar diye düşündüm. Tüm proje bu şekilde başladı ve zamanla proje faaliyetleri çeşitlendirildi, zenginleşti. Daha önce bu proje kentimizde uygulanmadı, bu dönem ilk kez uygulandı ve çok güzel sonuçlar elde edildi. Aynı yollardan geçen Türk gençleri olarak bizler de büyüdük ve öğretmen olduk. Gençlerimize bu yolda rehberlik etmek bize gurur veriyor. Projemizin her aşamasında bu güzelliğe ve ortaya çıkan sonuçlar için sizler de bizim gibi sevinip, gururlanacaksınız."

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Millî Eğitim Müdürü Halil Yücel, “Uşak Lisesi Felsefe Öğretmeni Hediye Aslan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen eğitici eğitimine katılmış ve kendi branşındaki öğretmenlerimize Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında eğitim vermiştir. Öğretmenimiz ve 150 öğrencimiz çok büyük bir özveriyle projede yer almışlardır. Proje sürecinde, öğrencilerin farkındalıklarını artırmak ve kendi hayatlarının lideri olmalarını sağlamak hedeflenmiştir. Bu süreçte öğrenciler, felsefenin sadece sözel zekâ değil, aynı zamanda farklı alanlarda da başarılı olabilen bir disiplin olduğunu keşfetmişlerdir. Proje, Bakanlığımızın çok kapsamlı bir çalışmayla uygulamaya koyduğu Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin istediği öğrenci modeline uygun olarak öğrencilerin gelişimine katkı sağlamak ve tüm okulda farkındalık yaratmak amacını taşımaktadır. Projede, Felsefe Panosu, Aile İçi ve Aileler Arası İletişim Eğitimi, Bilgi Yarışması, Kısa Film Yarışması, Kitap ve Türkiye Yüzyılı Sofistleri Projesine Geçiş aşamaları uygulanmıştır” dedi.Ki̇tap (5)

Yücel, “Günümüzde gençlerimizi sosyal medyanın ve çeşitli sanal platformların zararlı etkilerden korumak, eğitimin önemli hedeflerinden biridir, bu durum tüm dünyada da güncel olarak tartışılmaktadır. Bu zararlı etkileri azaltmak gençlerimizi zihinsel olarak ve manevi olarak güçlendirmekle, yukarıda sayılan beş becerinin güçlendirilmesiyle mümkün olacaktır. Bu projede nihai amacımız ise; bugün ektimiz bu fidanların, gelecekte kökleri aklı selim, kalbi selim ve zevki selim olan dev ağaçlar olduklarını görmek ve onların gölgeleri altında soluklanmak olacaktır." şeklinde konuştu.

Proje kapanış töreninde Uşak Valisi Dr. Naci Aktaş'ın ev sahipliğinde İl Millî Eğitim Müdürü Halil Yücel, Öğretmen Hediye Aslan ve 150 öğrenci adına temsilci olarak seçilen Mustafa Ege Şen, Firdevs Sapan, Şevval Gök adlı öğrenciler temsili olarak hazırlanan ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına bağışlanan 50.000 TL tutarındaki bağış çekini ve dekontunu İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Fahri Semiz ve Askerlik Şubesi Başkanı Personel Üstğm. İsa Anbarkaya'ya teslim etti. Törende Uşak Valisi Dr. Naci Aktaş; projeye rehberlik eden öğretmeni öğrencileri tebrik ederek bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.

Muhabir: Yavuz Kuşdemir