Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; “Merkez İlçemizde; Yapağılar, Hacıkadem, Ormandamı Köylerinde, Banaz İlçemizde; Alaba, Muratlı, Hatıplar Köylerinde, Eşme İlçemizde; Kazaklar, Narıncalı, Davutlar Köylerinde, Sivaslı İlçemizde; Selçikler, Budaklar, Ketenlik Köylerinde, Ulubey İlçemizde; İlçe Merkezi, Çırpıcılar, Küçükilyaslı Köylerinde toplantılar düzenledik. Üreticilerimize Bakanlığımızın yeni destekleme modelini, tarımsal üretimin planlanmasını anlattık, onlardan gelen istek ve talepleri dinledi” ifadelerine yer verdi.

UŞAK’TA VEREM HASTALARINA MORAL VE MOTİVASYON UŞAK’TA VEREM HASTALARINA MORAL VE MOTİVASYON

Verim ve kalitenin artırılmasının amaçlandığını belirten Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; “Cumhurbaşkanı Kararı ile tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda, ülke ihtiyacının yurt içi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin artırılması, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunması hedefleniyor. Bu amaç ve hedefler doğrultusunda geçmiş yıllarda uygulanan destekleme programları daha etkin bir yapıya kavuşturularak, ilk defa 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturuldu. Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı. Destekler daha sade ve etkin hale getirildi. Üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı, ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı, birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı her yıl yeniden belirlenecek. Bitkisel üretimin desteklenmesi programıyla çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek” sözlerini kullandı.

Planlı Üretim Desteği ’ne yönelik Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünler listesine alındı. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilere temel desteğe ilave destek verilecek. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100'ü ve gübre maliyetinin yüzde 50'si karşılanacak. Yer altı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında arpa, buğday, aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi, ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yer altı su kısıtı desteği ödenecek. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerin mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100'ü karşılanacak” denildi.

Editör: Gülcan Aydoğdulu