BEBEK ÖLÜMLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU TOPLANDI BEBEK ÖLÜMLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU TOPLANDI

Bu önemli konulara 30 yıla yakın bir süredir Ankara’da çalışan bir maden mühendisi cevap arıyor ve icatlarıyla olumlu katkıda bulunuyor. Geliştirdiği cihazlarla depremin önceden tespit edilebilmesine yardımcı olmak isteyen

kişi Tolga Özdemirli.

Kendisi aynı zamanda maden aramayı kolaylaştıran taşınabilir bir cihazın da mucidi. Yeni arkeolojik alanların bulunması ve turizme açılması hem ülke ekonomisine döviz kazandıracak hem de arkeologlara yeni iş imkânları yaratacaktır. Özdemirli, “Yeni maden, petrol, doğalgaz yataklarının ve hatta yeraltı su kaynaklarının çok daha kolay bulunabilmesi ekonomimize faydalı olacaktır. Türkiye’nin her zamankinden fazla yeni kaynaklara ihtiyacı var çünkü nüfus hızla artmaktadır,” diyor. Yerel deprem istasyonu buluşunun sahibi olan maden mühendisi ve girişimci Türk, depremlerin günümüzde ancak titreşim olduğunda fark edildiğini söylüyor. “Hâlbuki deprem önceden tespit edilebilirse hayatlar kurtulabilir,” diyor. Depremin önceden tespit edilebilmesi için geliştirdiği ürünle bu hedefi gerçekleştirmeye çalışıyor. İstasyonun, kurulduğu her bölgede iş imkânı yaratacağını ve deprem bilincini geliştireceğini belirtiyor. Yerel deprem istasyonu; okullara, alışveriş merkezlerine, tesislere, hastanelere, camilere, belediyelere ve fabrikalara kurulabiliyor. Sadece 4 metrekarelik bir odada, tek bir kişiyle kullanılabiliyor.

Verilerin takip edilmesi ve ani değişimler olduğunda tedbir alınması gerekiyor. Yerel deprem istasyonunun portatif olması da bir diğer avantaj. Ağırlığı 10 kilodan az ve istenilen yere taşınabiliyor. Deprem istasyonu, yerin fiziksel özelliklerini 24 saat gerçek zamanlı olarak ölçüyor. Dünyada bir benzeri olmayan bu buluş için Amerika’da patent başvurusu yapılmış. 30 yıla yakın üretim, ihracat ve mühendislik tecrübesiyle çalışmalarına devam eden Özdemirli, Türkiye’deki ve Amerika’nın Kaliforniya eyaletindeki fay hatlarında incelemeler yapmış. Bazı büyük üniversite profesörlerinin de bu projeyi görüp onayladıklarını söylüyor. Geçen yıl Sanayi Bakanlığına konuyla ilgili bir başvuru yapmış, cevap bekliyormuş. Bir diğer buluşu da yeni maden yataklarının bulunmasında kullanılıyor. Taşınabilir yeni teknoloji cihazı yardımıyla büyük ilerlemeler sağlanacağını iddia ediyor. Yeraltında kalan madenler ve arkeolojik alanlar, kullanımı kolaylaştırılmış el tipi cihaz sayesinde daha kolay tespit edilebilecek. Uzman olan veya olmayan herkes cihazları kullanabiliyor. Deprem Cihaz

Mısır Piramitleri gibi, Anadolu da benzersiz tarihi eserlere sahip. Ancak bu eserlerin birçoğu hâlâ toprak altında. Bu eserlerin bulunarak dünyaya daha fazla tanıtılması, yabancı ziyaretçi sayısını artıracak ve döviz gelirlerini yükseltecektir. Ayrıca, arkeologlara ve jeologlara yeni iş imkânları yaratılacaktır. Yeni maden yataklarının keşfedilmesi çok pahalı ve karmaşık cihazlarla yapılıyor. Ancak bu kullanımı kolaylaştırılmış el tipi cihaz ile isteyen herkes, her yerde araştırma yapabilecektir. Cihazın bazı testlerini Amerika’nın Arizona eyaletinde yaptığını belirten Özdemirli, "Engebesiz ve mineralli bu arazi, testler ve ürün geliştirilmesi için çok uygun," diyor.

Hacettepe Üniversitesi mezunu mucit, bu cihazda dört ayrı jeofizik yönteminin kullanılabildiğini, dolayısıyla buluşunun benzersiz olduğunu söylüyor. Yer bilimleri uzmanlarının ve akademisyenlerin de bu ürünü takdir ettiklerini belirtiyor. Özdemirli son olarak şunları ekliyor: “Bu cihazlarla insan hayatı kurtarılacak, hayat kalitesi yükseltilecek, yeni iş imkânları yaratılacak ve ekonomik gelişme hızlandırılacaktır. İnsanlığa faydalı olduğunu düşündüğüm ürünleri geliştirmeye devam edeceğim.”

Muhabir: Yavuz Kuşdemir