Zatürre (Pnömoni) kapsamında açıklamada bulunan Uşak İl Sağlık Müdürlüğü; “Tıbbi adı pnömoni olan zatürre, bir veya her iki akciğerdeki hava keselerinin iltihaplanmasıdır. Zatürre'ye bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonları neden olurken, hava keseleri sıvı veya irinle dolabilir. Zatürre'de öksürük, ateş ve nefes darlığı yaygın semptomlardır. Yeşil veya sarı balgam üreten öksürük, nefes darlığı, ateş, terleme, göğüs ağrısı, eklem ve kas ağrıları, hırıltı ve yorgunluk zatürre belirtileridir. Hem viral hem de bakteriyel olarak karşımıza çıkan zatürre bulaşıcı bir hastalıktır ve erken tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir” sözlerine yer verdi.

Uşak’ta ki Amatör Kulüpleri de İlgilendiriyor Uşak’ta ki Amatör Kulüpleri de İlgilendiriyor

Zatürre (Pnömoni) Çeşitleri kapsamında Uşak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Toplum kökenli pnömoni, hastane kökenli ve bağışıklığı baskılanmış hastada pnömoni olmak kaydıyla zatürre çeşitleri kendi içinde üçe ayrılır. Toplum kökenli pnömoni: Bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonlarının neden olduğu pnömoni çeşidi toplum kökenli pnömoni olarak adlandırılır. Hastane kökenli pnömoni: Hastanede bulunulan sırada zatürreye yakalanılırsa bu durum hastane kökenli pnömoni şeklinde ifade edilir. Bağışıklığı baskılanmış hastada pnömoni: Bağışıklığı çok düşmüş kişilerde meydana gelen zatürre çeşidi ise bağışıklığı baskılanmış hastada pnömonidir” denildi.

Zatürre (Pnömoni) rahatsızlık nedenlerine ilişkin; “Zatürrenin yaygın nedenleri streptococcus pneumoniae adı verilen bakteri, mikroorganizmalar, influenza virüsü, rinovirüs, rsv virüsü ve mantar enfeksiyonlarıdır. Yetişkinlerde en sık neden bakteriler, okul çağındaki çocuklarda ise virüsler en sık pnömoni nedeni olarak kabul edilir. Bakteri ve virüs kaynaklı meydana gelen zatürre nedenleri genel olarak şunları içerir: Bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonları, Soğuk algınlığı (rinovirüs), Koronavirüs, Adenovirüs, KOAH, Astım, Kızamık, Suçiçeği, Lejyoner hastalığı, Pnömokok hastalığı, Diyabet, Sigara ve alkol tüketimi, Bağışıklık sisteminin düşük olması. Bu hastalıklara sahip kişilerin kesin olarak zatürreye yakalanacağı kanısına varılamaz. Zatürre öksürük, yüksek ateş, titreme ve nefes darlığı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Meydana gelen belirtiler ışığında doktor kontrolünde birtakım testlerle birlikte zatürre tanısı konulur” sözleri kullanıldı.

Zatürre (Pnömoni) Belirtileri hakkında yapılan açıklamada; “Akciğerde enfeksiyon sonucu gelişen zatürrenin yaygın belirtileri, bitkinlik, ateş, nefes darlığı, şiddetli öksürük, balgam, burundan sarı-yeşil mukus gelmesi, hızlı nefes alıp verme ve göğüs ağrısıdır. Genel olarak zatürre belirtileri şunlardır: Yüksek ateş, Yeşilimsi, sarı ve bazen kanlı olabilen balgamlı öksürük, Nefes almada güçlük, nefes darlığı, Nefes alma veya öksürme sonrası göğüs ağrısı, Yorgunluk ve halsizlik, Üşüme, terleme ve titreme, İştahta azalma, Mide bulantısı ve kusma, İshal” denildi.

Editör: Gülcan Aydoğdulu