DİKKAT.. DİKKAT..

İlkler Şehri, Aşıklar Diyarı Uşak, Uşak Belediyesi tarafından her yönüyle tanıtılmaya ve anlatılmaya devam ediliyor. Başkan Yardımcısı Serap Saruhan, kentin kültürünün ve coğrafi işaret almış lezzetlerinin tanıtımına öncülük eden ünlü sunucu Başyayla’yla yaptığı konuşmasında; “Belediyemiz adına ve Uşak halkı adına sizleri burada görmekten büyük şeref duyuyoruz, onur duyuyoruz. Katkılarınız için, buraya geldiğiniz için çok mutlu olduk. Sizleri senelerdir keyifle, zevkle izliyoruz. Birçok yöreyi tanıtıyorsunuz. O yörenin kültürlerini, yerel lezzetlerini, halkını tanıtıyorsunuz. Bunun için çok değerlisiniz bizim için de çok kıymetlisiniz. Uşak’a da geldiniz, 2-3 gün burada bir çekim yapacaksınız” dedi.

Misafirperverlikleri için Başkan Yardımcısı Serap Saruhan’a teşekkürlerini sunan ünlü türkücü ve program sunucusu Turgay Başyayla; “O mutluluk, o onur bize ait, “TRT Lezzetli Tavsiye” ekibi adına teşekkür ediyorum. İki gün boyunca Uşak’ımızı ifadelendireceğiz. Uşak'ta hem merkezde çekimler yaptık hem de Ulubey’de çekimler gerçekleştirdik. Uşak, Evliya Çelebi'nin deyimiyle Aşkın diyarı, Aşıklar şehri aynı zamanda seveni ve sevileni bol bir diyardır. Aşık’la Maşuk’unda diyarıdır. Dolayısıyla biz Uşak'ı çok seviyoruz. Güler yüzlü insanlarını, misafirperver halkını, tarımla hemhal olan çiftçisini, kültürüne sahip çıkan herkesi çok seviyoruz. Uşak’ımız bu anlamda çok güler yüzlü ve keyifli bir ilimiz. Doğası, havası, suyu, kanyonları, herşeyiyle, tarihiyle bir başkadır, son yıllarda kendini çok iyi ifadelendiriyor. Uşak’ı merak edenlerin sayısı oldukça fazla artık” şeklinde konuştu.

Uşak’ı merak edenlerin sayısının son günlerde çok fazla olduğunu savunan Başkan Yardımcısı Saruhan, “Uşak'ın önemli bir değeri, konu yemek olunca tarhana çorbamızdır. Tarhanın ne kadar şifalı olduğunu, birçok hastalığa derman olduğunu biliyoruz. Covid döneminde de tarhananın ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. O dönemde doğu illerinden sonra ilk batıda ve İç Anadolu'da uşak maviydi. Uşak’ın sırrı araştırıldı ve bunun sebebinin tarhana olduğu birçok kişi tarafından söylendi. Hatta doktorlar tarafından da bu teyit edildi” ifadelerini kullandı.

Tüm çocukluğunun tarhanayla geçtiğini ve o tarhana türünün Uşak tarhanası olduğuna değinen sunucu Başyayla, yaptığı açıklamada; “Biz sadece ramazan aylarında bir iftarı açarken değil hayatımızın her döneminde tarhanaya ihtiyaç duyduk. Sıcak içildiğinde bağışıklık sistemimiz için ve gribal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir. Covid sürecinde de bu virüsle baş edebilmemiz için vücudumuzun tarhanaya ne kadar ihtiyacı olduğunu fark ettik. Burada tarhana üretimi biraz farklı. Çok farklı biberler kullanılıyor. Burada kullanılan buğday çok enteresan. Kendi ata tohumlarıyla yaptıkları için lezzeti de farklı ve güzel oluyor” sözlerini kullandı.

Tarhananın bebekler için de faydalı olduğunu belirten Saruhan, “Son dönemlerde bebekler için çok faydalı olduğu keşfedildiği için bebek tarhanalarımız var. Bebek tarhanaları bütün Türkiye'ye buradan gidiyor. Çocuklara karşı aynı zamanda fermente edildiği için probiyotik özelliği var. Bu nedenle bağırsaklar için çok önemli ve tavsiye ediliyor” dedi.

Uşak’ın susamının meşhur olduğunu vurgulayan Başyayla; “Aynı o da çorba gibi. Kalsiyum ve magnezyum deposudur. Cildimize, saçımıza, kemik sağlığımıza, ciltteki yaralara susam iyi geliyor. O kadar çok faydası var ki mineral ve vitamin deposudur. Sadece birkaç ürünle değil, birçok ürünle parlıyor Uşak. Uşak halkı da bu durumdan çok memnun. Misafirperverler ve Uşak’ı merak edenlerin koşup gelmesi onları çok mutlu ediyor. Uşak’ın doğal manzara güzellikleri çok enteresan bir şekilde çok güzel. Biz cirit videosu çekeceğiz. Bu güzel manzara eşliğinde Serhat başkanımla hasbihal edeceğiz.. Ellerinize sağlık. Uşak halkı bu anlamda da çok şanslı. Birçok lokasyonda çok güzel projeler var” şeklinde konuştu.

Uşak’ta her gelen misafire sofra hazırlandığını dile getiren Saruhan, “Burada her misafire bir sofra atılır. Geleneklerimiz, misafirlerimizi hoşnut etmek içindir. Geçtiğimiz aylarda tarhana festivalimiz düzenlendi. Orada biz bir ilke imza attık. Tarhana çorbamızla yine rekorlar kitabına girdik. Dev kazanda 30 bin 292 litre tarhana çorbasını kaynatarak rekora imza attık. Uşak zaten bir ilkler şehridir. İlk şeker fabrikası burada kuruldu, Türkiye'nin aydınlatma odasında kullanılan ilk elektrik buradan temin edilmiştir. Gelin helvamız var, cenderemiz var. Cendere baklava hamurundan yapılıyor. Cevizli oluyor. Biraz büzülerek yapılıyor. O da Uşak’a özgü bir tatlıdır. Döndürmemiz meşhurdur, hem ıspanaklı yapılır hem de kabaklı yapılır. Kırmızı şeker kabağından yapılan ayrı bir lezzette sahiptir. İçine peynir koyuyorlar, yoğurtla birlikte tüketilmesi güzel oluyor. Alacatenemiz ve keşkeğimiz meşhurdur. Bulgur ürünlerimiz çok lezzetlidir. Yemeklerimiz de erkek keçi tercih ediliyor. Ebem köftemiz de lezzetlidir” dedi.

Uşak’ın doğal güzellikleri bakımından Ulubey kanyonuna odaklandıklarını ifade eden Başyayla, “Dünyanın ikinci büyük kanyonu ile alakalı benim bir anım var. Kanyonu ilk anlatan ve ilk klip çeken sanatçı benim. 22 yıl önce belki uşaklı hemşerilerimiz de bilmiyorlardır, ben kanyona dikkat çekmek istedim. Birkaç sanatçı arkadaşımı da yönlendirdim. Kendimde ilk klibi çeken kişi oldum. Sonra her programda kanyonu anlattım. Her geldiğimde, Uşak’ı her ziyaretim de bu belki onuncu ziyaretim daha fazla olmuştur. Mutlaka kanyonu ifadelendirdik. Her yıl biraz daha güzelleşiyor. Ziyaretçisi de artıyor. Tasarruf tedbirleri sebebiyle son zamanlarda Türkiye genelinde çok fazla festival yapılamıyor. Bunlar aşıldığı vakit inşallah bu değerlerimizi daha iyi anlatacağımızı düşünüyorum. Cirit, yüzyıllardır yaşatmayı başardığımız savaşçılarımızı, at üstündeki süvarilerimizi mızrak atmak ve savunma alanında yetiştirmek üzere ortaya çıkmış bir oyunumuzdur. Ciddi kuralları olan centilmenlikle puan alınabilen tek oyundur. Dünyada yapılan bir centilmenliğin puan olduğu tek oyun. Bu biraz Atamız hakkında da bize fikirler veriyor. Değerlerimize sahip çıkmamız konusunda affedici olmak, bir oyunda puan kazandırıyorsa bunu günümüze de aktarmamız lazım. Bizim görevimiz de Uşak’ın bu güzelliklerini Türkiye'ye ve dünyaya anlatmak, ifadelendirmek, tanıtmak o sebeple buradayız” şeklinde konuştu.

Uşak halılarının, battaniyelerinin dünyanın birçok müzesinde sergilendiğini ve özelliğinin de düğümden kaynaklandığını dile getiren Saruhan; “Aynı zamanda yün ipliğinden kaynaklanıyor. Iki tane madalyon ve yıldız diye önde gelen motiflerimiz var. Çünkü her sembol bir duyguyu anlatıyor. Hepsinin bir hikayesi var. Biz de Uşak Belediyesi olarak bu kültürü yaşatmak için kendi dokur evimiz var. Oradaki kadınlarımızla birlikte bu tezgahlarda halı sektörünü geliştiriyoruz. Uşak’ın başka bir değeri olan deriyle de halıyı birleştiriyoruz. Endüstriyel ürünler tasarlanıyor. Belediye olarak tamamen bu tatların, değerlerin gelişmesi, iyileşmesi için elimizden gelen tüm desteği gösteriyoruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Editör: Gülcan Aydoğdulu