tinfishgaslamp.com abusidiqu.com lapalmroyalbeachhotel.com

bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler 2023 https://playdotjs.com/

whatsapp

Ersan’ın Arşivi’nden Soysal Ailesi’nin Evi ve Yerine Yapılan İş Hanı

Manşet 22.06.2024 - 00:05, Güncelleme: 21.06.2024 - 15:59 829 kez okundu.
 

Ersan’ın Arşivi’nden Soysal Ailesi’nin Evi ve Yerine Yapılan İş Hanı

Uşaklı Haldun Temel Ersan, Uşak’a ilkokul ve kütüphane yaptıran hayırsever Sosyal ailesinin Ankara Kızılay’da ki evlerini ve yerine yapılan iş hanını anlattı.
Uşak’ın tarihi fotoğraf ve anılarını  paylaşan Uşaklı Haldun Temel Ersan, Uşak’ta Hasan Hilmi İlkokulu ve Ragıp Soysal Çocuk kütüphanesini yaptıran Soysal ailesinin Ankara Kızılay’da bulunan evlerinin ve daha sonra yerlerine yapılan Soysal işhanının resimlerini paylaştı. Uşaklı Ersan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Soysal ailesi hakkında,“1938 yılında, o zaman Kütahya mebusu olan Ragıp Soysal Kızılay’da ki arsasına ailesinin oturabileceği çok büyük bir apartman yaptırır. Romancı Ayşe Kulin ‘Adı Aylin’  kitabında bu apartmanı çok güzel anlatmıştır” sözlerini kullandı. Ardından Uşaklı Ersan, Ayşe Kulin’in kaleminden Soysal Ailesi’nin evi için yazdıklarını paylaştı. Ayşe Kulin Soysal Ailesi’ nin evi hakkında kitabında; “Soysal Apartmanı hiç kuşkusuz, yeni inşa edilmekte olan Ankara'nın en modern, en gözde apartmanıydı. Kentin mutena semti Kızılay'da, meydanın ortasındaki ayaklı saate bakan, dört ayrı giriş kapısı bulunan, kocaman bir bloku olduğu gibi kaplayan devasa ve modern bir bina idi. Meşhur Süreyya Pavyonu, Ulus Sineması ve 194O'lı yılların Ankaralı küçük kızlarına bale ve ritmik dans öğreten Madam Marga Dans Okulu da bu binada bulunuyordu. Soysal Apartmanı, terasında içinde kırmızı balıkların yüzdüğü havuzlu bahçesi, çamaşır kurutma alanı, o yıllarda Ankara'da ender bulunan kalorifer tesisatı, her gün verilen sıcak suyu ile gerçekten ayrıcalıklı bir apartmandı. Kiracıların çoğunluğunu yüksek gelirli üst düzey bürokratlar teşkil ediyordu. Zaten o yılların Ankara'sı bürokratlardan, yerli ve yabancı diplomatlardan ve politikacılardan ibaretti. Soysal'ın çocukları Pal Sokağı'nın çocukları gibiydiler. Dostlukları uzun yıllar sürdü. Soysal Apartmanı'nın Atatürk Bulvarı'na bakan tarafında mal sahiplerinin çocukları Muhan, Ülkü ve Pınar Soysal oturuyordu. Süreyya Pavyonu'nun hemen üstündeki daireye yerleşen Muhittin ve Sitare Kulin'e, Ayşe doğmuştu” sözlerine yer verdi. Ersan, “Aileden yukarda adı geçen Muhan Soysal üniversitede akademisyenliği seçmiş, ODTÜ’nün efsanevi hocalarından olmuştur.Ülkün Soysal Celal Soysal’ın çocuğu olup 1960 da ölümü üzerine aile Hasan Hilmi Okulu bahçesine adına ek bina yaptırmıştır. Pınar Soysal, son paylaşımlarımdaki resimleri veren Mehmet Güngör’ün hanımıdır. Paylaştığım resimlerde eski Ankara’dan görüntüler bulacaksınız” ifadelerini kullandı.  
Uşaklı Haldun Temel Ersan, Uşak’a ilkokul ve kütüphane yaptıran hayırsever Sosyal ailesinin Ankara Kızılay’da ki evlerini ve yerine yapılan iş hanını anlattı.

Uşak’ın tarihi fotoğraf ve anılarını  paylaşan Uşaklı Haldun Temel Ersan, Uşak’ta Hasan Hilmi İlkokulu ve Ragıp Soysal Çocuk kütüphanesini yaptıran Soysal ailesinin Ankara Kızılay’da bulunan evlerinin ve daha sonra yerlerine yapılan Soysal işhanının resimlerini paylaştı. Uşaklı Ersan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Soysal ailesi hakkında,“1938 yılında, o zaman Kütahya mebusu olan Ragıp Soysal Kızılay’da ki arsasına ailesinin oturabileceği çok büyük bir apartman yaptırır. Romancı Ayşe Kulin ‘Adı Aylin’  kitabında bu apartmanı çok güzel anlatmıştır” sözlerini kullandı.

Ardından Uşaklı Ersan, Ayşe Kulin’in kaleminden Soysal Ailesi’nin evi için yazdıklarını paylaştı. Ayşe Kulin Soysal Ailesi’ nin evi hakkında kitabında;

“Soysal Apartmanı hiç kuşkusuz, yeni inşa edilmekte olan Ankara'nın en modern, en gözde apartmanıydı. Kentin mutena semti Kızılay'da, meydanın ortasındaki ayaklı saate bakan, dört ayrı giriş kapısı bulunan, kocaman bir bloku olduğu gibi kaplayan devasa ve modern bir bina idi. Meşhur Süreyya Pavyonu, Ulus Sineması ve 194O'lı yılların Ankaralı küçük kızlarına bale ve ritmik dans öğreten Madam Marga Dans Okulu da bu binada bulunuyordu. Soysal Apartmanı, terasında içinde kırmızı balıkların yüzdüğü havuzlu bahçesi, çamaşır kurutma alanı, o yıllarda Ankara'da ender bulunan kalorifer tesisatı, her gün verilen sıcak suyu ile gerçekten ayrıcalıklı bir apartmandı. Kiracıların çoğunluğunu yüksek gelirli üst düzey bürokratlar teşkil ediyordu. Zaten o yılların Ankara'sı bürokratlardan, yerli ve yabancı diplomatlardan ve politikacılardan ibaretti. Soysal'ın çocukları Pal Sokağı'nın çocukları gibiydiler. Dostlukları uzun yıllar sürdü. Soysal Apartmanı'nın Atatürk Bulvarı'na bakan tarafında mal sahiplerinin çocukları Muhan, Ülkü ve Pınar Soysal oturuyordu. Süreyya Pavyonu'nun hemen üstündeki daireye yerleşen Muhittin ve Sitare Kulin'e, Ayşe doğmuştu” sözlerine yer verdi.

Ersan, “Aileden yukarda adı geçen Muhan Soysal üniversitede akademisyenliği seçmiş, ODTÜ’nün efsanevi hocalarından olmuştur.Ülkün Soysal Celal Soysal’ın çocuğu olup 1960 da ölümü üzerine aile Hasan Hilmi Okulu bahçesine adına ek bina yaptırmıştır. Pınar Soysal, son paylaşımlarımdaki resimleri veren Mehmet Güngör’ün hanımıdır. Paylaştığım resimlerde eski Ankara’dan görüntüler bulacaksınız” ifadelerini kullandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve usakhabergazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.