whatsapp

Lenf Kanserinde Risk Faktörleri

Manşet 19.09.2024 - 00:00, Güncelleme: 19.09.2024 - 09:33 1112 kez okundu.
 

Lenf Kanserinde Risk Faktörleri

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü; Lenf Kanseri Risk Faktörleri kapsamında Uşaklı vatandaşları uyardı.
Uşak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Bağışıklık sistemimizin önemli bir bileşeni olan lenf bezleri, vücudumuzun enfeksiyon hastalıklarına karşı direncini sağlar. Lenfomalar, lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen kötü huylu lenf bezi hastalıklarıdır. Lenfoma, vücudun mikropla hastalıklarla savaşan bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemin kanseridir. Lenfoma'nın 2 önemli çeşidi bulunur ve bu iki türünde kendi içinde alt tipleri bulunmaktadır. Lenfoma türlerinden biri olan non-Hodgkin lenfomanın en az 40-50 alt tipi olmakla birlikte, Hodgkin lenfomanın ise 6-8 alt tipi söz konusudur. Boyun bölgesinde, koltuk altında veya kasıklarda ağrısız şişlikler,  göğüs ağrısı, nefes darlığı ve öksürük gibi belirtilerle karakterizedir” denildi. Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir? Lenf kanseri (lenfoma) vücudu enfeksiyon ve hastalıklarla karşı savunan lenfositlerin (bir tür beyaz kan hücresi) lenf düğümlerinde anormal şekilde çoğalması ve büyümesi ile ortaya çıkan bir kanser türüdür. Lenf kanserinin tıbbi adına lenfoma denmektedir. Lenf bezi kanserinin en sık görüldüğü yer lenf bezleri (lenf düğümleri) olmakla birlikte, dalak, timus bezi ve kemik iliğinde de görülebilir. Lenfoma kanseri olanlarda, beyaz kan hücreleri olan lenfositler anormal bir şekilde çoğalmıştır. Bu çoğalan ve büyüyen lenfositler, vücudun hemen hemen her yerinde görülebilse de, daha çok koltuk altı, boyun veya kasık bölgesinde yer alan lenf düğümlerinde toplanırlar. Lenfoma kan kanserlerinin yüzde 50’sini oluşturmakla birlikte, hodgkin lenfoma ve non-hodgkin lenfoma adında ikl türü bulunur. Non Hodgkin Lenfoma'nın diğer türe göre görülme oranı yaklaşık 8 kat fazladır. Bunların hepsinin klinik seyirleri, tedaviye cevapları, tedavilerinde kullanılan ilaçlar birbirinden farklıdır. Bu nedenle lenfoma teşhisi konulduktan sonra hastalığın hangi alt tip olduğunun da doğru bir şekilde saptanması gerekir.  Lenf Kanseri (Lenfoma) Neden Olur? Lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin kontrolden çıkarak çoğalması ve büyümesi ile ortaya çıkan lenfositler mutasyona uğrar. Helikobakter pilori ile HIV gibi virüs ve enfeksiyonlar, Radyasyon yanı sıra tarım gibi belirli kimyasal türlerine maruz kalmaya neden olan çevresel koşullar, İmplantlar, Otoimmün koşullar, Bağışıklık sistemi düşüklüğü, Yaş ve genetik faktörler lenf kanseri nedenleri olarak lenfoma olasılığını arttırabilen risk faktörleri arasındadır.  Tipik olarak lenfoma için şunlar kesin sebeplerdir denemez ve tam anlamı ile sebebi keşfedilememiştir. Bazen lenfoma tamamen şans olarak bile kişide gelişebilecek bir kanser türüdür.   
Uşak İl Sağlık Müdürlüğü; Lenf Kanseri Risk Faktörleri kapsamında Uşaklı vatandaşları uyardı.

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Bağışıklık sistemimizin önemli bir bileşeni olan lenf bezleri, vücudumuzun enfeksiyon hastalıklarına karşı direncini sağlar. Lenfomalar, lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen kötü huylu lenf bezi hastalıklarıdır. Lenfoma, vücudun mikropla hastalıklarla savaşan bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemin kanseridir. Lenfoma'nın 2 önemli çeşidi bulunur ve bu iki türünde kendi içinde alt tipleri bulunmaktadır. Lenfoma türlerinden biri olan non-Hodgkin lenfomanın en az 40-50 alt tipi olmakla birlikte, Hodgkin lenfomanın ise 6-8 alt tipi söz konusudur. Boyun bölgesinde, koltuk altında veya kasıklarda ağrısız şişlikler,  göğüs ağrısı, nefes darlığı ve öksürük gibi belirtilerle karakterizedir” denildi.

Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir?

Lenf kanseri (lenfoma) vücudu  enfeksiyon ve hastalıklarla karşı savunan lenfositlerin (bir tür beyaz kan hücresi) lenf düğümlerinde anormal şekilde çoğalması ve büyümesi ile ortaya çıkan bir kanser türüdür. Lenf kanserinin tıbbi adına lenfoma denmektedir. Lenf bezi kanserinin en sık görüldüğü yer lenf bezleri (lenf düğümleri) olmakla birlikte, dalak, timus bezi ve kemik iliğinde de görülebilir. Lenfoma kanseri olanlarda, beyaz kan hücreleri olan lenfositler anormal bir şekilde çoğalmıştır. Bu çoğalan ve büyüyen lenfositler, vücudun hemen hemen her yerinde görülebilse de, daha çok koltuk altı, boyun veya kasık bölgesinde yer alan lenf düğümlerinde toplanırlar. Lenfoma kan kanserlerinin yüzde 50’sini oluşturmakla birlikte, hodgkin lenfoma ve non-hodgkin lenfoma adında ikl türü bulunur. Non Hodgkin Lenfoma'nın diğer türe göre görülme oranı yaklaşık 8 kat fazladır. Bunların hepsinin klinik seyirleri, tedaviye cevapları, tedavilerinde kullanılan ilaçlar birbirinden farklıdır. Bu nedenle lenfoma teşhisi konulduktan sonra hastalığın hangi alt tip olduğunun da doğru bir şekilde saptanması gerekir. 

Lenf Kanseri (Lenfoma) Neden Olur?

Lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin kontrolden çıkarak çoğalması ve büyümesi ile ortaya çıkan lenfositler mutasyona uğrar. Helikobakter pilori ile HIV gibi virüs ve enfeksiyonlar, Radyasyon yanı sıra tarım gibi belirli kimyasal türlerine maruz kalmaya neden olan çevresel koşullar, İmplantlar, Otoimmün koşullar, Bağışıklık sistemi düşüklüğü, Yaş ve genetik faktörler lenf kanseri nedenleri olarak lenfoma olasılığını arttırabilen risk faktörleri arasındadır.  Tipik olarak lenfoma için şunlar kesin sebeplerdir denemez ve tam anlamı ile sebebi keşfedilememiştir. Bazen lenfoma tamamen şans olarak bile kişide gelişebilecek bir kanser türüdür. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve usakhabergazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.