Belediyeyi Bıraktı, Galatasaray’a Fon Topluyor!
Belediyeyi Bıraktı, Galatasaray’a Fon Topluyor!
İçeriği Görüntüle

Cumhuriyet Halk Partisi Uşak Milletvekili Dr. Ali Karaoba, Aşure Günü kapsamında sosyal medya paylaşımında; “Muharrem Ayının bereketi, bolluğun ve dayanışmanın temsili Aşure Günü’nün bereketi ve paylaşma ruhu tüm Türkiye'ye huzur getirsin. Bu güzel günün ülkemizdeki birlik ve beraberliğimizin güçlenmesini dilerim” sözlerini kullandı. CHP’li Belediye Başkanı Özkan Yalım, Aşure Günü’ne ilişkin yaptığı paylaşımda; Aşure Günü'nün bereketiyle, birliğimiz ve beraberliğimiz daim olsun. Herkesin Aşure Günü mübarek olsun” dedi.

Aşure Günü’nün Önemi

Aşure günü Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günüdür. Tarihte sıkıntı ve belâların kaldırıldığı gün olan, Peygamberler ve ümmetleri için kurtuluş günü olan bu mübarek günün bolluk ve berekete vesile olması niyaz edilir. 10 Muharrem 1446 yani 16 Temmuz 2024 Salı aşure günüdür. Hicri yeni yıl ise 7 Temmuz 2024

(1 Muharrem 1446) Pazar günü başlar. Muharrem ayı aşure günü gibi önemli bir zaman dilimini kapsar. Musa Aleyhisselam’ın kavminin Firavun’dan kurtulması Aşure gününde yaşanmıştır. Yunus Aleyhisselam’ın kavmi Ninova halkı Allah’a isyan ediyordu. Hz. Yunus’un hiçbir sözünü dinlemeyen halk azaba müstahak oldu. Yunus Aleyhisselam, Allah-u Teala’nın azabını hissettiği anda şehri terk etti. Geminin çakılı kalmasıyla kendini denize bırakan Yunus Aleyhisselam, balıkların karnında bir süre bekledi ve daha sonra Allah’a ettiği duayla balığın karnından kurtuldu. Bu hadise ve dua da Aşure gününde yaşanan önemli oyalardan biridir. Hz. Nuh’un gemisinin dağ zirvesine oturması da yine Aşure gününe denk gelmiştir. Birçok peygamberin yaşadığı hadise bu günde yaşanmıştır. Özellikle Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturmasıyla insanlar aç ve bitap duruma düşmüştür. Son kalan erzaklardanne olursa hepsinden toplayıp bir araya getirilmesiyle bir çorba yapılmış ve insanlar karınlarını doyurmuştur. İşte bu çorba ve yemeğin ismi de aşure çorbasıdır. Daha sonra ise tatlı bir üslupla da servis edilerek soğuk şekilde de yenmeye devam etmiştir. Osmanlı döneminde aşure çorbası olarak bilinmiş ve sıcak olarak dağıtılmıştır.