Yeni uygulamalar kapsamında, asgari ödeme tutarları yükseltiliyor, kart limitleri sıkı kurallara bağlanıyor ve bankaların kart tahsis kriterleri yeniden şekillendiriliyor.

Türkiye’de Konut Krizi Derinleşiyor: Kiralar Uçuşta, Vatandaş Ne Yapacak? Türkiye’de Konut Krizi Derinleşiyor: Kiralar Uçuşta, Vatandaş Ne Yapacak?

Asgari Ödeme Oranları Yükseltildi

Yeni düzenlemeye göre, kredi kartı kullanıcılarının aylık asgari ödeme oranlarında ciddi bir artış yaşanacak. Daha önce %20 olan asgari ödeme oranı, 25 bin TL üzeri limite sahip kredi kartlarında %40’a çıkarıldı. Diğer limit grupları için ise oran kademeli olarak artırılacak.

BDDK yetkilileri, bu değişikliğin temel amacının kredi kartı borcunun her ay ödenebilir seviyede tutulması ve faiz yükünün artmasının önlenmesi olduğunu belirtti. Asgari ödeme oranının yükselmesiyle birlikte, borcunu sadece minimum tutar üzerinden ödeyerek devreden kullanıcılar için yeni bir dönem başlıyor.

Kart Limitlerine Sınır: Maaşın En Fazla 4 Katı

Bir diğer dikkat çeken değişiklik ise kredi kartı limitleriyle ilgili oldu. Yeni yönetmeliğe göre, kart limiti artık kullanıcıların gelirine göre daha sıkı kontrol edilecek. Yeni kredi kartı sahipleri için limit, net gelirinin en fazla 2 katı olarak belirlenirken, mevcut kart kullanıcılarının toplam limiti net gelirlerinin 4 katını geçemeyecek.

Bu uygulama, özellikle düşük gelirli vatandaşların aşırı kredi kartı borçlanmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. Ayrıca bankalar, müşterilerin gelir belgelerini daha detaylı şekilde inceleyecek ve her başvuruya otomatik onay vermeyecek.

Kimi Nasıl Etkileyecek?

Kredi kartını düzenli kullanan, her ay dönem borcunu tam ödeyen kullanıcılar için bu değişiklikler büyük bir sorun yaratmayacak gibi görünüyor. Ancak, asgari ödeme yaparak borcunu devreden veya gelirine oranla yüksek limitli kart kullanan vatandaşlar açısından yeni dönemde bütçe planlaması daha da önemli hale gelecek.

Finans uzmanları, “Özellikle artan faiz oranları ve enflasyon ortamında, kredi kartı borcunu taşımak kullanıcılar için ciddi yük haline geliyor. Bu düzenleme, bireysel finansal disiplini artırma yönünde atılmış doğru bir adım olabilir” yorumunda bulunuyor.

Tüketici Hakları Unutulmadı

BDDK, yeni uygulamalardan kaynaklı yaşanabilecek mağduriyetler konusunda vatandaşlara yol gösterici olacağını da duyurdu. Haksız limit düşürmeleri veya kart iptalleri gibi durumlar için Tüketici Hakem Heyetleri ve BDDK İletişim Merkezi (Alo 128) devreye girecek.

Muhabir: HABER MERKEZİ