Ormanların aynı zamanda; iklim krizinin etkilerinin azaltılmasında, biyolojik çeşitlilik ve su varlıklarının korunmasında kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Metin, “Ancak ormansızlaşma nedeniyle dünyada her yıl ortalama 10 milyon hektar orman alanı kaybediliyor ve orman yangınları sebebiyle yaklaşık 70 milyon hektar alan olumsuz etkileniyor. Karasal biyolojik çeşitliliğin yüzde 80'ine ev sahipliği yapan ormanlar ayrıca erişilebilir suyun da yüzde 70'ini sağlıyor. Ormansızlaşmayı azaltmak ve ormanların tahribatlarını önlemek için yeni yaklaşımlara ve teknolojilere ihtiyaç var. Drone (hava çekimi), uydu teknolojisi, uzaktan algılama ve yapay zekâ uygulamaları gibi yeniliklerin yanında orman yangınlarına karşı kullanılabilecek erken uyarı sistemleri; ormanları koruma, izleme ve sürdürülebilir orman yönetimi konularında önemli bir role sahip" dedi.

Ülkemizdeki ormanların ve su varlıklarının geleceği için koruma politikalarının öneminin altını çizen Prof. Dr. Barış Metin, “Türkiye, orman varlığını artıran ender ülkelerden biri olmasına rağmen, orman mevzuatında maden, enerji ve turizm gibi sektörlere kullanım alanı için verilen izinler ormanlarımızı tehdit ediyor. 2012-2022 yılları arasında verilen izinler 400 bin hektarı (533 bin futbol sahası) aşarken, sadece maden izni verilen alanların büyüklüğü 110 bin hektara (146 bin futbol sahası) ulaşmıştır. Vakfımızın 29 ilde yaptığı haritalandırma çalışmalarına göre; bu illerin toplam yüzölçümünün yüzde 67'si madenlere ruhsatlı iken yüzde 65’i ise orman alanıdır. Bu çalışma içinde görülmektedir ki Uşak şehrimizin yüzde 84’ü madenlere ruhsatlı. Bu korkunç bir manzara” şeklinde konuştu.

Havacılıkta Kariyer Yolculuğu Havacılıkta Kariyer Yolculuğu

İklim, biyolojik çeşitlilik ve su varlıkları için hayati öneme sahip olan ormanları koruyan politikaların hayata geçirilmesi gerektiği tartışmasız olduğuna dikkat çeken Uşak Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve TEMA Vakfı Uşak İl Temsilci Prof. Dr. Barış Metin şunları söyledi:

“Ayrıca madencilik faaliyetleri, yer altı ve yüzey sularını da kirleten, suya ağır metaller ve radyoaktif maddeler karışmasına yol açan ciddi bir tehdittir. Bir yandan iklim krizi su varlıklarımızın azalmasına neden olurken diğer yandan mevcut temiz su varlıklarının madencilik faaliyetleri nedeniyle zarar görmesi ve yok olması, tüm canlıların en temel yaşam kaynağını kaybetmesi anlamına gelmektedir. Her yıl ülkemizde ve Uşak’ta daha fazla ağaç dikim etkinliği düzenlenerek vatandaşlarımızda, çocuklarımızda ve gençlerimizde ağaç/orman sevgisinin arttırılması gerekiyor. Bu sorumluluk bilinci ile Vakıf olarak her yıl fidan dikim faaliyetleri yapılıyor. Uşak Valiliğince düzenlenen “Geleceğe Nefes” ağaç dikim etkinliklerine gönüllüleri ile katıldık.”