EYDK ve Etkiyap Konsorsiyumu olarak, Birleşik Krallık İkili İş Birliği Programı desteğiyle, UNESCO Fit for Life spor programı ile uyumlu olarak tasarlanan engelli kadın ve kız çocuklarının sporun gücünden yararlanarak fiziksel ve zihinsel sağlıklarının iyileştirilmesi, istihdam edilebilirliklerinin artırılması için gerekli veriyi toplama hedefiyle yola çıkılan “Spor ve İstihdam Olanakları ile Engelli Kadınların ve Kız Çocuklarının Güçlenmesi” projesi kapsamında tüm faaliyetler tamamlandı.

Projenin paydaşları, UNESCO Genel Merkezinde tüm faaliyetlerin tamamlanması ardından projenin lansman etkinliğini gerçekleştirmek için bir araya geldi. Etkinlikte; UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Genel Müdür Yardımcısı Gabriela Ramos, projenin sporun dönüştürücü gücünü vurgulayarak, “Ortaya koyduğu somut sonuçlarla bu proje, sporun gerçek ve kalıcı bir toplumsal dönüşüme yol açabileceğini kanıtlayarak dünya çapında gelecekteki projeler için bir örnek teşkil edecektir” dedi.

Birleşik Krallık'ın UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Anna Nsubuga, projenin Birleşik Krallık için önemini vurgulayarak, “Bu proje, işbirliği ve ortak vizyonla nelerin başarılabileceğinin olağanüstü bir örneğidir. Proje engelli kadın ve kız çocuklarının sosyal entegrasyonu, ruhsal ve fiziksel sağlığı ve ekonomik fırsatların önündeki engelleri kaldırmak için sporun gücünden faydalanıyor. Bu proje, Birleşik Krallık'ın Türkiye'nin iyileşmesi ve kalkınmasını destekleme konusundaki kararlı taahhüdünün pek çok örneğinden biridir” ifadelerini kullandı.”

Türkiye'nin UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, projenin toplumsal katılım, cinsiyet eşitliği ve ekonomik güçlenme açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayarak “Bu tür projelerin uzun vadeli başarısı için sürdürülebilir finansman olanaklarının, ulusal ve yerel yönetim politikalarına engellilik odaklı yaklaşımların entegre edilmesi ve uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Bu girişim, diğer bölgelerde benzer kapsayıcı programların geliştirilmesine rehberlik edecek önemli dersler sunuyor. Başka uluslararası örgütler için de emsal teşkil edecek” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, projenin Gaziantep'teki sosyal kalkınmayı destekleyici rolünü vurgulayarak ve sürdürülebilirliğinin nasıl sağlanacağını belirterek, “6 Şubat'ta asrın depremini yaşadık ve asrın dayanışması ile iyileşiyoruz. Depremden en çok etkilenenler kız çocuklarımız ve kadınlarımız oldu. UNESCO aracılığıyla, ‘sosyal etki tahvili' adını verdiğimiz yeni bir finansal modeli Gaziantep üzerinden dünyaya tanıtıyoruz. Bu model, 110 ülkeye örnek olacak. UNESCO, yaptığımız işi tüm dünyaya daha iyi anlatmamıza vesile oluyor. Projemiz çok kısa sürede bu aşamaya geldi. Bundan sonraki süreçte de yoğun bir şekilde çalışarak kız çocuklarımız ve kadınlarımız için ampute kadın futbol takımının kurulmasını ve istihdamlarının sağlanmasını hedefliyoruz.” dedi.

Bu iş birliğinin önemini ve projenin gelecek hedeflerini vurgulayan EYDK ve Etkiyap Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil, “Bugün, UNESCO'nun Merkez binasında Fit For Life Programı kapsamında projemizin lansmanına tanıklık etmek bizim için bir ayrıcalık. EYDK ve Etkiyap Konsorsiyumu, Haziran 2024'ten bu yana bu projenin kolaylaştırıcısı ve uygulayıcısı olarak görev yapmış ve Şubat 2025 itibariyle erken fizibilite çalışmasını tamamlamıştır. 2025 yılında bu projenin bir sosyal etki tahviline dönüşmesi için fizibilite çalışması ve tahvil yapılandırması hedefimiz bulunmaktadır. Bu girişim, UNESCO, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği arasında önemli bir iş birliğini temsil etmektedir. Bu projeyi hayata geçirmek için değerli ortak kurumlarımızla birlikte ilerlemeye devam edeceğiz.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, EYDK Genel Sekreteri ve Etkiyap Yönetim Kurulu Üyesi Tuğçe Söğüt, projenin çıktılarını ve proje ile elde edilen verileri projenin paydaşları ile paylaştı.

Engelleri Aşan Adımlar: Projede Hayata Geçirilen Çalışmalar

Projenin Açılış Etkinliği, 9 Aralık 2024 tarihinde Gaziantep'te çoğunluğunu engelli bireylerin oluşturduğu 200'den fazla katılımcıyla gerçekleştirildi. Etkinlik, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Wendy Wyver, EYDK Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil'in açılış konuşmaları ile başladı. Ardından, EYDK Genel Sekreteri Tuğçe Söğüt, proje hedefleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Etkinliğin devamında, milli para yüzücümüz Sevilay Öztürk, milli sporcularımız Sevda Kılınç Çırakoğlu ve Sude Naz Cin'in başarı hikayeleri dinlendi. Türkiye'nin ilk ampüte fizyoterapisti Zeynep Büyükardıç ise istihdam alanında engelleri nasıl aştığını paylaştı.

TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: "Futbolun Barışa ve Huzura İhtiyacı Var" TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: "Futbolun Barışa ve Huzura İhtiyacı Var"

Projedeki veri toplama süreci kapsamında 117 anket ve 70'in üzerinde katılımcı ile görüşmeler gerçekleştirildi. Elde edilen veriler analiz edilerek projeyi yönlendirecek bilgi ve içgörüler sağlandı.

18-19 Aralık 2024 tarihlerinde, GBB Engelsiz Yaşam Merkezi'nde gerçekleşen ve Engelli kadın ve kız çocuklarının seyirci olduğu farklı branşlardan takımların katılımıyla spor müsabakaları gerçekleştirildi. Erkek tekerlekli sandalye basketbolu, kadın hentbol ve voleybol takımlarının mücadele ettiği etkinlikler, sporun engelleri aşmadaki gücünü gözler önüne serdi. Bu maçlardan sonra yapılan birebir görüşmelerde katılımcıların bu faaliyet sonrasında spor faaliyetlerine katılım ile ilgili olarak motivasyonlarının arttığı gözlenmiştir.

Proje kapsamında, GBB Engelsiz Yaşam Merkezi iş birliğiyle “Engelleri Aşan Çözümler Çalıştayı” düzenlendi. Akademisyenlerin yoğun katılım gösterdiği çalıştayda toplamda 70'i aşkın katılımcı ile, “Engellilik” ana teması altında çeşitli başlıklarda altı komisyon oluşturuldu ve çözüm önerileri geliştirildi.

İleriye Dönük Etki: Projenin Sürdürülebilir Başarısı

Bu proje, daha geniş bir girişimin ilk aşamasını temsil etmektedir. İngiliz Büyükelçiliği İkili İş Birliği Programı kapsamında sağlanan finansman katalitik sermaye niteliğindedir ve gelecekte bir sosyal etki tahviline dönüştürülerek projenin sürdürülebilirliğine katkı sağlaması hedeflenmektedir.

Projeyle birlikte elde edilen veriler, engelli kadın ve kız çocuklarının toplumsal hayata daha etkin katılımını sağlamak adına sürdürülebilir ve etkili müdahalelere rehberlik edecek önemli bulgular tespit edildi. Paydaşlar, projeden elde edilen kazançların uzun vadede daha kapsayıcı politikalara dönüşmesi için birlikte çalışma iradesini ortaya koydu.

Muhabir: HABER MERKEZİ